…. sto det i en epost som kom for et par uker siden. Jeg får fra tid til annen henvendelser fra ulike aktører om å delta på arrangementer ol, men da tenkte jeg «nå er det noen som prøver å tulle med meg». Det var det slett ikke. Jeg takker som oftest nei til invitasjoner og slikt, for det er ikke alltid så lett å få dette til å gå opp i en hektisk hverdag med full jobb og familieliv. Eller det kan være ting jeg av ulike grunner ikke ønsker å delta på. Men da jeg fikk tilbud om å reise til Stockholm for å være med i den norske juryen i Philips ROBUST Nordic Challenge, var jeg ikke sen med å takke ja, til tross for hektiske dager på jobb rett før en forestående vinterferie. Og det har jeg ikke angret på.

Philips ROBUST Nordic Challenge er en uformell kokkekonkurranse mellom 4 nordiske «kjendiskokker», i regi av Philips. Dessverre ble den norske kokken Even Ramslien i siste liten forhindret fra å komme av noe så hyggelig som en barnefødsel, men kokken ved den norske ambassaden i Stockholm (Yngve) var sporty og stilte på kort varsel.

Fra de øvrige landene stilte Melker Andersson (Sverige), Henri Alèn (Finland) og Carsten Olsen (Danmark). Hver av kokkene hadde med seg hver sin «nasjonal» ingrediens. Den svenske kokken hadde med seg svensk løyrom, den danske hadde med kål, den finske perlehøns og den norske hadde med fersk laks. Utover dette visste de ikke hvilke ingredienser de hadde til rådighet, før konkurransen var i gang. Deltagerne fikk 20 minutter på seg til å lage hovedrett og dessert, som vel omtrent det samme en sliten dobbeltarbeidende mamma har til rådighet for å stelle i stand mat til familien sin etter en slitsom arbeidsdag. Forskjellen er vel at mammaen i tillegg har en sliten og sulten smårolling eller to rundt seg når hun kokkelerer…

Yngve fra Norge hadde som sagt blitt hentet inn i siste time (bokstavlig talt) og hadde ikke fått forberedt seg på noe vis. Og visste heller ikke hva han egentlig skulle være med på før han entret lokalet. Den norske lakseretten var likevel utrolig god på smak og besto av fersk laks, paprika, tomat, agurk og creme fraiche. Denne retten kommer jeg nok til å lage en variant av om ikke så alt for lenge.

Det var morsomt å studere kokkene mens de kokkelerte seg frem til sine retter. Deltagerene var kokker med særpreg og humor. Min favoritt ble raskt den finske kokken, Henri, som med sjarm og humor fikk latteren til å sitte løst blant publikum. Jeg ble ikke det minste overrasket da en finsk matjournalist under lunsjen kunne fortelle at han er en anerkjent og populær tv-kokk i hjemlandet, med eget matprogram. Også omtalt som Finlands Jamie. Henri laget en hovedrett av grillet perlehøns, fylt med hasselnøttsmør og svøpt i bacon, servert med grønnsaker og blåbærvinaigrette. Blåbærvinaigretten var nydelig og jeg skal nok gjøre et forsøk på den om ikke så alt for lenge.

Den danske kokken vakte også oppsikt med sitt noe, ja både tradisjonelle og utradisjonelle «kokkeutseende». Carsten spiller i band og går under kallenavnet «Den skallede kokken», det samme kalles for øvrig også restauranten hans på Tivoli i København. an er også en kjent TV-kokk i Danmark. Carsten laget en enkel rett med marulk og en salat. Litt kjedelig, både å se på og smake på, synes nå jeg…

Melker Andersson er en kjent kokk i Sverige. Han har vunnet flere utmerkelser, driver flere velrennomerte restauranter, har vært TV-kokk og har også gitt ut flere kokebøker. Melker laget en marulksandwich med squashkrem, egg og løyrom, noe som var utrolig godt på smak, selv om jeg nok kunne ha spart meg for speilegget. Men det ser jo ekstra flott ut med speilegget på toppen da, ingen tvil om det!

De ferdige rettene ble fordelt på 4 bord, en for hver av de nasjonale juryene. Vi skulle bedømme rettene etter presentasjon, nasjonal tilknytning og smak, og gi poeng (i skalaen 1-20). Den norske juryen (som besto av 4 matjournalister og meg) var seriøs og studerte, smattet og smakte seg frem til enighet. Vi fikk selvfølgelig ikke lov til å stemme på det norske bidraget.

Vinneren av konkurransen ble Melker Andersson. Henri fra Finland kom på kom på andreplass, Yngve fra Norge kom på 3. plass, mens Carsten fra Danmark ikke havnet på pallen denne gangen.

Jeg vil oppsummere dette som en morsom og inspirerende opplevelse. Det er spennende å treffe folk som jobber med mat og matjournalistikk til daglig. Jeg jobber jo som jurist til hverdags, så dette er noe helt annet kan man si. Og dette får jeg altså lov å være med på bare fordi jeg synes det er morsomt og inspirerende å lage mat, fotografere og skrive om mat!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Så flott at du ble invitert til en slik opplevelse 🙂 Kjempekjekt å lese om konkurransen..Regner nok med at det dukker opp noe på bloggen din til inspirasjon fra turen.. En oppskrift eller to ;)Siv Janne

  2. Så hyggelig at dette ble en så flott opplevelse – supert at du får noe tilbake, du som gleder så mange med alt du deler her på bloggen…Klem Hilde

  3. egentlig er jo det drita kult at du ( som jurist) skriver matblogg — og får være med på slikt – lenge leve interneten og kreative folk som kommer seg ut av sitt egen kjøkken etc med cyber verden!!!Vil benyte anledningen til å si tusen takk for inspirerende matlaging!!!

  4. Godt å høre at det blei en fin opplevelse. Og jeg er veldig glad for at du deler oppskriftene dine med oss og gøy om det kommer noen inspirert fra konkurransen og 😉

  5. Så utrolig gøy! :)Ville bare takke deg for koselig hilsen. Jeg er så glad for å ha funnet bloggen din! Takk for at du deler kunnskap og oppskrifter. Jeg har allerede prøvd flere av tipsene dine, og følger spent med deg videre :)Ha en fin dag!

  6. Så artig!Men jeg skulle gjerne sett resultatet med en hylende 1,5 åring klistret til det ene beinet, mens man lager mat med den ene hånda og med andre hånda hjelper en gretten storesøster med å klippe og lime og ikke forglem hun som sitter på do og roper ferdig 🙂

  7. For en utrolig flott blogg!! Jeg har allerede bestemt med for å prøve rosettkakene dine, de så himmelske ut. Håper det er greit at jeg legger link til bloggen din på bloggen min.

  8. Så utrolig gøy at du var med som dommer! Det hørtes veldig moro ut.Det er det jeg sier, du er drita god på juss og mat, i tillegg til alt annet du fixer! Fatter ikke hvor du henter energi og inspirasjon..=D

  9. Trine, dette hörtes jo kjempearti ut, at du fikk sitte i juryen i denne konkurransen!Visste ikke at du var matekspert, nå skal jeg jammen gå inn på din blogg og få inspirasjon!!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste