Søndag er dagen for søt gjærbakst her i huset! I og med at jeg har forpliktet meg på livstid til å servere Viggo kanelboller hver søndag ettermiddag (ref. bryllupstalen min), prøver jeg å variere temaet litt. Hvis vi blir flere tid bords er kringlekransen en god og praktisk variasjon:

Gjærdeigen:
100 gram smør
3,5 dl melk
50 gram gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
500-600 gram hvetemel
Fyll:
3 ss mykt smør
3 ss sukker
3 ts kanel
Til pensling:
1 egg + 1 ss vann til pensling
Glasur:
Melis
Presset sitron
Fremgangsmåte:
Smelt smøret, ha i melken og varm væsken til 37 grader. Rør gjæren ut i litt av væsken, og bland deretter resten av væsken i. Ha i sukker, kardemomme og mesteparten av melet. Elt deigen godt sammen. Tilsett resten av melet hvis deigen virker for løs. Pass på at deigen ikke blir for kompakt! Dekk deigbollen med plast og la deigen heve i ca 30 minutter.

Ta deigen på bordet og trill den til en lang pølse. Klapp den litt flat og kjevle den deretter ca 25 cm bred. Ha på smøret og strø deretter sukker og kanel over. Rull deigen sammen til en fast rull. Form den som en krans, og legg den med skjøten ned på en stekeplate dekket med bakepapir.Klipp ca 1 cm tykke «blad» og legg dem vekselvis til høyre og venstre. Dekk med klede og la den etterheve til den ser passe lubben ut – ca 20-30 minutter. Pensle lett med sammenvispet egg. Stekes på nederste/nest nederste rille ved 200 grader i ca 30 minutter – eller til kringlekransen er akkurat passe stekt.

Rør sammen melis og presset sitron og ha på kringlekransen før servering.

Serveres med god, sterk kaffe!

Skriv ut
  1. Fantastisk blogg du har. Den har nå blitt min kokebok og oppslagsverk! :)Men du – skjønner jo at du er ekspert på kanelboller. Alltid når jeg lager søt gjærbakst blir de så mørke under og smaker brent. Har prøvd å skru ned temperaturen samt sette brettet høyere i ovnen, men uten hell. Hva er trikset?MvhLinn

  2. Takk for det! Så hyggelig at du liker bloggen min. Den er også mitt oppslagsverk, det var jo det som var bakgrunnen for at jeg laget den… Når det gjelder steking av søt gjærbakst (eller steking av gjærbakst generelt) så steker jeg stort sett alltid mindre gjærbakst (boller, kanelboller) på 225 grader og større gjærbakst (kranser) på 200 grader. Dette kan variere fra ovn til ovn, kanskje du har en ovn som steker varmere enn hva termostaten viser? Jeg pleier alltid å sette på kortere tid enn det som står i oppskriften, og så følger jeg nøye med på slutten – setter på ett og ett minutt på kjøkkenuret til baksten er perfekt… Mannen min har litt problemer med å forholde seg til dette, for han tror at alt er «ferdig» når klokken ringer! 😉 Men det er det slett ikke alltid. Etterhvert blir du kjent med ovnen din og hvordan den «oppfører seg» ved ulike temperaturer. Lykke til!

  3. Er det mulig å lage kringlen den 16. mai, sette den til heving og steke den først på 17. mai, slik at den blir skikkelig fersk og deilig ?

    1. Du kan evt. la gjærdeigen kaldheve over natten, men utbakingen bør skje den 17. Alternativt kan du steke ferdig kringlen på forhånd og putte den i fryseren, la den tine på kjøkkenbenken og lunke den i ovnen rett før servering. Lykke til!

      1. Hei!
        Planlegger å lage denne 16 mai og la deigen stå i kjøleskapet over natten med plast over. Altså kaldhever den – er det noe jeg bør ta hensyn til da? Mindre gjær, for eksempel? Eller bare gjør jeg som oppskriften sier?

        Tusen takk!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste