LANGPANNEBRØD MED SAMMALT HVETE OG FRØ

Langpannebrød er enkelt å lage, og er kjempepopulært hos både store og små. I dette brødet, som er halvgrovt på brødskalaen, har jeg benyttet siktet og sammalt hvetemel, samt havregryn. I tillegg har jeg tilsatt kjerner og frø, som jeg synes gir en ekstra god smak på baksten. Ønsker du en «barnevennlig» variant kan du gjøre som jeg har gjort denne gangen, nemlig å kjøre frøene i en kjøkkenmaskin med kniver, slik de som ikke er så begeistret for hele frø og kjerner i baksten også vil elske dette brødet. Langpannebrødet er ypperlig frokost- eller matpakkebrød, og smaker også godt til for eksempel supper og gryteretter. Finn frem:

 • 550 g hvetemel
 • 200 g sammalt hvetemel, fin eller grov
 • 150 g havregryn (lettkokte)
 • 50 g solsikkekjerner
 • 50 g gresskarkjerner
 • 25 g sesamfrø
 • 25 g fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
 • 1 1/2 ts salt
 • ca. 7 1/2 dl vann (20-25 grader)
 • 2 ts honning

Kjør gjerne solsikkekjerner, gresskarkjerner og sesamfrø i en kjøkkenmaskin med kniver dersom du ikke ønsker hele frø og kjerner i baksten. Ha alle ingrediensene i bakebollen, men hold igjen på litt av vannet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter. Tilsett vann til du har en smidig, men fremdeles litt klissete deig. La deigen forheve ca. 45 minutter (eller lengre).

Hell deigen over i en bakepapirkledd langpanne (den store som følger med stekeovnen). Fukt hendene og klapp deigen jevnt utover. Dekk langpannen med plast eller et klede og la brødet etterheve i ca. 1 time. Bruk et pizzahjul eller lignende og skjær forsiktig opp brødet i jevnstore biter, for eksempel 4 x 5. Pensle gjerne med litt vann og strø over litt sammalt hvetemel.

Stekes på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 30-40 minutter, til brødet er gjennomstekt og har fått en fin gyllen farge. Du sjekker om det er gjennomstekt ved å banke på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd er brødet ditt ferdig. La brødet avkjøles i langpannen i ca. 15 minutter før du lar det avkjøles helt på en rist.

Bryt eller skjær av brødet og del gjerne kuvertbrødet i to og fyll det med favorittpålegget – det er i alle fall juniors favoritt for tiden.

TIPS

 • Du kan gjerne erstatte noe av hvetemelet med sammalt hvetemel for å få det enda grovere. Det må da trolig justere væskemengden noe (deigen skal være litt klissete).
 • Langpannebrødet kan fint fryses. Jeg pleier å fryse det i «rader» à 2 x 4 brytebrød. Ta det gjerne ut av fryseren kvelden før og varm det noen minutter i varmluftsovnen (150-175 grader) før du nyter det til helgefrokosten. Skal du benytte det i matpakken er det ikke nødvendig å varme det opp, og du kan nesten smøre det når det er nesten frossent – og det vil være opptint i god tid før lunsjpausen.
 • Oppskriften gir ca. 20 kuvertbrød.
 • Sjekk gjerne også ut de andre langpannebrødene på bloggen, du finner dem sammen med de øvrige brødoppskriftene på bloggen her.

VELBEKOMME!


, ,

15 Kommentarer

 1. Gro Irene 10. januar 2017 at 20:49 #

  Såg godt ut! Er det mulig å lage det på kvelden, heve det over natten og steke det før frokost mon tro? Isåfall….vil du anbefale heving i romtemperatur eller kjøleskap?

 2. Stine Farstad 11. januar 2017 at 18:18 #

  Hei.
  Liten langpanne eller den store, tro?

  • Trine ;) 11. januar 2017 at 18:31 #

   Stor langpanne.

   • Stine 11. januar 2017 at 18:35 #

    Tusen takk. I gang 🙂

    • Stine 12. januar 2017 at 10:00 #

     Mmmmmmm….suksess 🙂

 3. Janne 12. januar 2017 at 21:18 #

  Går det fint å bruke speltmel, tror du?

 4. Siri 13. mars 2017 at 17:30 #

  Har det noe å si om jeg bruker store havregryn ?
  Va bare det jeg hadde i skapet 🙂

 5. Solveig 15. mai 2017 at 19:22 #

  Hva gjør man om man ikke har kjøkkenmaskin? Går det like greit å elte for hånd? Litt vanskelig om deigen skal være klissete. Prøvde oppskriften i går, og brødet hevet dårlig,i tillegg til at det ble flatt og hardt. Ganske sikker på at det er pga for lite væske (og kanskje for dårlig elting, siden jeg gjorde det for hånd….) Skal absolutt prøve på nytt, for dette var en lettvint måte å få gode «rundstykke» på!

 6. Linn 18. september 2017 at 08:01 #

  Ser veldig godt ut. Jeg har rugsurdeig, kan sammalt hvete byttes ut med sammalt rug, og gjæren erstattes av surdeigstarter, tror du?

 7. Kari 10. oktober 2017 at 14:05 #

  Hei Trine! Baker langpannebrød 👍🏼 Når langpannen er dekket m plast hever det seg opp i plasten, og det er kliss klass. Antar det samme vil være tilfelle m klede. Hva gjør du for å unngå dette? Hilsen Kari

 8. Kari 10. oktober 2017 at 14:35 #

  Hei Trine! Hvordan unngår du at deigen klistrer seg til plast / klede ved etterheving? Og jeg får ikke noe god heving ved stekingen. Blir flate, ikke lubne og fine som dine. Hva gjør jeg feil? Hilsen Kari

 9. Kari 10. oktober 2017 at 14:36 #

  Hei igjen, Trine! Og jeg får ikke noe god heving ved stekingen. Blir flate, ikke lubne og fine som dine. Hva gjør jeg feil? Hilsen Kari

Legg igjen en kommentar