Jeg elsker grove langpannebrød - de er enkle å lage og tiner raskt, slik at vi alltid har fersk brød tilgjengelig. Dette er ypperlig matpakkebrød for både store og små, men også en vinner til lange og late helgefrokoster.

Ingredienser

600 g siktet speltmel
400 g sammalt speltmel, grov
100 g solsikkekjerner
25 g gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
1 1/2 ts salt (ca.)
7 1/2 dl vann (ca. 20 grader)
2 ts honning
solsikkekjerner eventuelt til pynt

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene i bakebollen. Bruk kjøkkenmaskin med eltekroker, og kjør deigen i 5-6 minutter. Tilsett så mye siktet speltmel som er nødvendig for å få en fast, men fremdeles litt klissete deig. Speltdeig tåler ikke så røff behandling som ordinær gjærdeig, så ikke kjør deigen lengre enn nødvendig. La deigen forheve i ca. 30 minutter.

Ha deigen over i en bakepapirkledd langpanne. Fukt hendene og klapp deigen jevnt utover. Del opp brødet i 4×5 ruter med en skarp kniv eller pizzahjul. Dekk langpannen med plast eller et klede og la brødet etterheve i ca. 1 time. Pensle brødet med vann og strø over solsikkekjerner eller litt sammalt speltmel, hvis du heller ønsker det. Dersom deigen «flyter utover» slik at rutene utslettes kan du ca. 15 minutter før brødet skal stekes kutte det på nytt, slik at brødet lettere lar seg skille fra hverandre når det er ferdigstekt.

Stekes på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, til brødet er gjennomstekt og har fått en fin gyllen farge. Du sjekker om det er gjennomstekt ved å banke på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd er brødet ditt ferdig. La brødet avkjøles i langpannen i ca. 15 minutter før du lar det avkjøles helt på en rist.

Nytes med favorittpålegget og gjerne en kopp god te!

Brytebrød med spelt

TIPS

 • Brytebrødet kan fint fryses. Jeg pleier å fryse det i «rader» á 2 x 4 brytebrød. Ta det gjerne opp fra fryseren kvelden før og varm det noen minutter i varmluftsovnen før du nyter det til helgefrokosten. Skal du benytte det som matpakkebrød er det ikke nødvendig å varme det opp, og du kan smøre det når det nesten er frossent – og det vil være opptint i god tid før lunsjpausen.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine! Jeg er en storforbruker av dine oppskrifter og synes du er spesielt god på gjærbakst. Men jeg har ofte lurt på hvorfor du noen ganger velger å bake med spelt, når det både er mye dyrere og har dårligere bakeevne enn vanlig hvetemel. Mener du at det er sunnere for oss med spelt, eller er det for å variere? Det er så mange meninger om mel for tiden, så det hadde vært interessant å høre hva du tenker. Kanskje du kan vurdere å skrive et innlegg om de ulike melsortene, hvilke man kan kombinere i bakst, og hva som er pluss og minus med dem med tanke på baking?

  1. Hei!

   Hyggelig å høre at du liker gjærbakstoppskriftene mine! Jeg baker av og til med spelt fordi jeg får mange henvendelser fra lesere som av ulike årsaker ønsker oppskrifter med spelt. Selv synes jeg også det er godt å variere med.

   Takk for innspill til innlegg om ulike melsorter. Jeg noterer det ned sammen med andre ønsker jeg får, og så får jeg se hva det blir tid til fremover.

 2. Ser veldig godt ut!
  Er dette sunnere enn “vanlige” rundstykker?
  Og vet du ca hvor mange kcal det er pr rundstykke?
  ☺☺

   1. Hovedforskjellen er innholdet av gluten, og muligens type gluten, som er lavere og mer lettfordøyelig for mange med irritabel tarm f eks.

    Betydelig forskjell mht dannelse av luft og tynne løse saker i mage/tarm. Selverfart.

 3. Hei!
  Jeg skulle gjerne ønske at du kunne lage noe gjærbakst (brød/rundstykker) med bygg. Bygg er et fantastisk mel med mange bruksområder, gode bakeegenskaper OG ikke minst helsemessige fordeler. Senker blant annet kolesterolet.

  Da hadde jeg blitt veeeeldig glad om du delte noen gode oppskrifter. Setter stor pris på matbloggen din og er ofte innom og henter inspirasjon!

 4. Hei,

  jeg har SENSITIV MAGE/TARM og dermed unngå rug og helst også unngå hvetemel.

  Har du en grovbrødoppskrift med kun havre som er det beste for “sånne mager”?

  (Denne brytebrødoppskriften høres god ut og vil prøves i dag, håper jeg 😉 )

  Mvh Ann Eli <3

  1. Jeg har dessverre ikke noen oppskrifter med kun havre, de er alltid også tilsatt litt hvetemel og feks rug eller annet grovt mel. Tror ikke havre har så gode bakeegenskaper alene.

 5. Hei Trine. Har prøvd å sende mld vedr brunt sukker. Hver gang jeg skal bruke det er det steinhardt. Pakker det inn i plast og lukket boks men fremdeles hart når jeg skal bruke det neste gang. Har du noen tips ??

   1. TIPS! Det brune sukkeret oppbevares i kjøleskapet etter at pakken er åpnet, da blir det ikke hardt (det holder seg mykt).

 6. Hei! er det mulig å lage brød i former (gjerne 2 stk) når man lager lager denne deigen? eller for eksempel trille til runde rundstykker? Blir evt steketiden påvirket av dette?
  Med vennlig hilsen student som ønsker litt hjemmebakt, godt brød:)

 7. Hei, den plasten jeg hadde på under etterhevingen hang fast i deigen. Det medførte at den falt litt sammen, jeg etterhevet litt men ser at den ikke blir så høy som forventet.

 8. Hei! Må jeg ha kjøkkenmaskin for denne oppskriften? Jeg har bare hendene mine tilgjengelig

 9. Hei! Jeg har flere ganger i det siste brukt speltmel av merket Kolonihagen. Selv om jeg følger oppskriftene dine til punkt og prikke, blir alt jeg lager rått og klissete. Er det meg, eller er det noen triks i forholde til melet som jeg ikke har skjønt?

  1. Jeg har ikke kjennskap til speltmelet fra Kolonihagen og kjenner ikke til om det har andre egenskaper enn annet speltmel. Når det er sagt må man alltid ta melmengden i bakeoppskrifter med en klype salt, da mel absorberer væske ulikt. Det er derfor viktig å se an konsistensen på deigen når man tilsetter mel. Deigen i denne oppskriften er for eksempel ganske løs. Utover dette synes jeg det er vanskelig å si noe om hva som er årsaken til at du opplever å ikke lykkes med bakst med speltmel.

  2. Prøv et annet speltmel, det fra Kolonihagen har dårlige bakeegenskaper av noen anledning. Jeg har akkurat samme opplevelse med det melet.

 10. Hei Trine!
  Jeg bor i Wales og vil takke for spesielt gjær oppskriftene.
  Er det mulig å oppgi vekt av både frisk og tørket gjær?
  På forhånd takk!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste