TILBEHØR TIL JULERIBBA; RØDKÅL, POTETER OG EPLER

Julaften er rett rundt hjørnet, og da er et av det store samtaleemnene «hva spiser dere på julaften?». Vi spiser ribbe, vi, og som tilbehør serveres julepølser, medisterkaker, rødkål, rosenkål, gulrøtter, stekte epler, tyttebærsyltetøy, sennep – og mammas ovnsbakte poteter. I dette innlegget vil jeg dele oppskrift på rødkål, honningstekte epler og mammas ovnsbakte poteter. Det kommer et eget innlegg med langtidsstekt ribbe og sjysaus litt senere i uken.

RØDKÅL MED EPLE

Rødkål er selvsagt tilbehør til ribbe, men passer også godt til annen julemat. Som tilbehør til 8-10 porsjoner trenger du omtrent:

  • ca. 1 kg rødkål, i tynne skiver
  • 2 syrlige epler (skrelt og uten kjernehus), i små terninger
  • 1 rødløk, finhakket
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 3 ss balsamicoeddik
  • 1 dl rødvin eller solbærsaft
  • 2 1/2 dl kyllingkraft
  • 3 ss sukker
  • salt og pepper

Fjern det ytterste laget på rødkålen, samt midtstilken, og skjær kålen i tynne skiver. Bruk gjerne ostehøvel eller lignende, og bruk plasthansker dersom du ikke vil bli rød på hendene. Skjær også opp de øvrige ingrediensene som angitt ovenfor.

Fres løk og hvitløk i litt smør, til løken blir blank og myk. Tilsett kål, epler, vin, balsamicoeddik, sukker og kraft, og kok opp. La den koke uten lokk i 30-45 minutter, til kålen er passe kokt og væsken er nesten kokt inn. Smak til med sukker, salt og pepper. Rødkålen blir bedre om den får stått litt – og varmes opp rett før servering.

TIPS

  • Rødkål kan gjerne lages i god tid før jul. Ha den varme rødkålen på sterile (varme) glass og sett på lokk. Avkjøl glasset og oppbevar det i kjøleskapet. Rødkålen er da holdbar omtrent en uke. Når du skal servere rødkålen kan du tilsette litt mer væske eller litt ribbefett. Smak til før du serverer.

MAMMAS OVNSBAKTE POTETER

Ovnsbakte poteter, som er bakt i ribbefett, er en kjær mattradisjon jeg har med meg hjemmefra. Dette er en oppskrift mamma lærte da hun var au pair i London tidlig på 60 tallet, og som hun siden har servert sammen med ribba hver eneste julaften. Potetene blir crispy utenpå og myke inni – populære blant både store og små!

  • poteter
  • smør eller ribbefett
  • maldonsalt

Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skrell potetene og del dem evt. i to. Det er viktig at potetene er omtrent like store. Kok potetene i saltet vann i ca. 5 minutter og hell umiddelbart av vannet. Stek potetene ferdige i litt av ribbefettet etter ribben (eller smør), midt i ovnen, til de er gjennomstekte og har fått litt farge utenpå. Det tar ca. 40 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.

Jeg pleier å steke potetene mens ribba hviler, og julepølser og medisterkaker får steke sammen med potetene mot slutten av steketiden (les mer om det i ribbeinnlegget).

HONNINGSTEKTE EPLER

Jeg elsker stekte epler og synes det er en god match til den fete ribba. Av og til lar jeg også rødløk (stekes mør på forhånd) og svisker få lov til å surre sammen med eplene. Som tilbehør til ca. 8 trenger du omtrent:

  • 3 røde epler, i båter
  • 1-2 ss smør
  • ca. 2 ss flytende honning
  • 1 ss sitronsaft

Behold skallet på eplene, men fjern kjernehusene. Skjær eplene i jevnstore båter. Smelt smøret i en liten panne/kjele og stek eplene i ca. 1 minutt på middels varme, og tilsett deretter flytende honning og sitronsaft, og rør det forsiktig sammen. Stek eplene et par minutter, til de er gylne.

Til dessert pleier vi å ha riskrem med bærsaus. Ta gjerne en titt på videoen nedenfor for å se hvordan jeg gjør det.

VELBEKOMME!


, , ,

2 Kommentarer

  1. Monica 14. desember 2016 at 14:42 #

    Nam, dette ser godt ut 🙂 Det skal jeg helt klart lage i år 🙂 Hvilken type poteter bruker du i denne oppskriften?

  2. Monica 14. desember 2016 at 21:49 #

    Hva slags kyllingkraft bruker du?

Legg igjen en kommentar