EPLESMØR

Eplesmør

Jeg har fortsatt massevis av epler i hagen, og serverer snart epler til alle måltider! Epler er en utrolig anvendelig frukt, som de aller fleste liker. I dag tenkte jeg å dele en oppskrift på eplesmør – som er garantert fritt for smør, altså! Eplesmør er en slags karamellisert eplemos som er utrolig rik på smak og mørkere i fargen enn vanlig eplemos. Eplesmør får du ved å la epleblandingen stå å koke i et par timer, slik at sukkeret karamelliseres. Du trenger:

  • 1 1/2 kg epler uten skall og kjernehus (ca. 2 kg hele epler)
  • 3 dl eplemost eller eplejuice
  • 1 1/2 dl lønnesirup
  • ca. 300 g brunt sukker
  • 1 kanelstang

Epler

Skrell eplene, stikk ut kjernehuset og del dem opp i jevnstore biter. Ha eplebitene i en tykkbunnet kjele sammen med eplemosten og kanlestangen, og gi det hele et forsiktig oppkok, og rør av og til. La det koke til eplene er møre, etter ca. 30 minutter. Fjern kanelstangen og kjør eplene med en stavmikser.

Tilsett lønnesirup og mesteparten av sukkeret og rør godt sammen. Tilsett resten av sukkeret, men smak deg frem til du får ønsket sødme. (Har du ikke lønnesirup kan du kun benytte brunt sukker, eller omvendt.) La det småkoke i 1 – 1 1/2 time, til du har en smørbar konsistens. Blandingen er også blitt mørkere i fargen på grunn av at sukkeret er blitt karamellisert.

Eplesmør

Ha eplesmøret på steriliserte, varme glass. Fyll glassene helt opp og sett umiddelbart på lokket, slik at det dannes et vakuum. Eplemøret skal lagres kaldt og mørkt. Syltetøy som er tilberedt, forseglet og oppbevart etter denne fremgangsmåten er holdbare i inntil ett år.

Eplesmør har omtrent samme bruksområder som eplemos, det vil si på brødskiven, i desserter og på kaker, men er også kjempegodt sammen med yoghurt naturell eller sammen med granola. Det er også en hyggelig spiselig gave å gi bort, så lag gjerne litt ekstra når du først er i gang.

Eplesmør

TIPS

  • Du kan tilsette ulike smakstilsetninger, som for eksempel vaniljestang og stjerneanis, i tillegg til eller istedet for kanelstang. Smak deg frem til din egen favoritt.
  • Du kan sterilisere syltetøyglass og lokk ved å koke dem i en kjele vann i ca. 10 minutter. Sett deretter glassene og lokkene i stekeovn på 100 grader i 10 minutter for å tørke dem. Dersom du benytter norgesglass med strikk koker du også strikkene, men dropper å tørke dem i stekeovnen. 
  • Det er viktig at både glassene og syltetøyet er varmt slik at det ikke danner seg kondens i glasset.
  • Alle epleoppskriftene mine finner du samlet her.

LYKKE TIL!


, , ,

16 Kommentarer

  1. Line 15. oktober 2016 at 23:24 #

    Kan jeg fryse eplesmøret?

    • Trine ;) 16. oktober 2016 at 15:26 #

      Ja, det kan du! Husk å ikke fylle glassene helt fulle for da kan de sprekke.

  2. Nina Ystehede 16. oktober 2016 at 12:12 #

    kan eplesmøret fryses?

    • Trine ;) 16. oktober 2016 at 15:26 #

      Ja, det kan det! Husk å ikke fylle glassene helt fulle for da kan de sprekke.

  3. Marit 16. oktober 2016 at 12:24 #

    Er det demerara som er brukt eller noen annen form for brunt sukker?

    • Trine ;) 16. oktober 2016 at 15:27 #

      Jeg har brukt brun farin, men du kan også benytte andre former for brunt sukker.

  4. Tove 17. oktober 2016 at 18:24 #

    Hei Trine, for det første; takk for utrolig mange bra oppskrifter! Men lurer på;
    Det står » ha i mesteparten av sukkeret», men resten av sukkeret dukker ikke opp videre i oppskriften?

    • Trine ;) 17. oktober 2016 at 18:51 #

      Jeg har oppdatert oppskriften med «Tilsett resten av sukkeret, men smak deg frem til du får ønsket sødme.» Poenget er at epler krever ulikt med sukker, og det er derfor lurt å ikke tilsette alt sukkeret med en gang. Lykke til!

  5. Ingvild 18. oktober 2016 at 19:17 #

    Koke uten lokk siste 1-1,5 time? Gleder meg til å smake 😊

  6. Hanne Garm 21. oktober 2016 at 19:54 #

    Hvor mange glass ca får du ut av en oppskrift?

  7. Maria 28. november 2016 at 19:58 #

    Lurer på det samme som hun over 🙂

    • Anders Christiansen 17. desember 2016 at 16:52 #

      Det spørs jo litt på størrelsen av glassene. Det blir ikke den helt store mengden, jeg fikk litt i underkant av 5 syltetøyglass av litt varierende størrelse. Tilsvarer kanskje i overkant av 4 små norgesglass.

  8. Rina Aakvik 29. september 2017 at 11:48 #

    Det skal oppi varme glass står det, skal det stå på benken og kjøles ned etterpå eller stå i kaldt vann for rask nedkjøling?

  9. Agnes Randers-Pehrson 7. oktober 2017 at 19:01 #

    Skal i gang med eplesmøret. Gleder meg til ny anvendelse av eplene som er plukket i Bohuslän, på forlatte og revne torp óg på et enslig tre i skjærgården, faktisk bare et par meter fra sjøen…

    Kan jeg bruke vanlig sirup (brun og eller hvit) istedenfor lønnesirup eller er det da bedre med brunt sukker?

    • Agnes Randers-Pehrson 10. oktober 2017 at 11:26 #

      …Noen som vet?

  10. Rannvá 30. oktober 2017 at 16:19 #

    Kunne også tænke mig at vide, om der kan bruges anden sirup end lønnesirup ?

Legg igjen en kommentar