Jeg har fortsatt massevis av epler i hagen, og serverer snart epler til alle måltider! Epler er en utrolig anvendelig frukt, som de aller fleste liker. I dag tenkte jeg å dele en oppskrift på eplesmør - som er garantert fritt for smør, altså! Eplesmør er en slags karamellisert eplemos som er utrolig rik på smak og mørkere i fargen enn vanlig eplemos. Eplesmør får du ved å la epleblandingen stå å koke i et par timer, slik at sukkeret karamelliseres.

Ingredienser

2 kg epler , uten skall og kjernehus (ca.1 1/2 kg epler)
3 dl eplemost eller eplejuice
1 1/2 dl lønnesirup
300 g brunt sukker (ca.)
1 kanelstang

SLIK GJØR DU

Eplesmør

Skrell eplene, stikk ut kjernehuset og del dem opp i jevnstore biter. Ha eplebitene i en tykkbunnet kjele sammen med eplemosten og kanlestangen, og gi det hele et forsiktig oppkok, og rør av og til. La det koke til eplene er møre, etter ca. 30 minutter. Fjern kanelstangen og kjør eplene med en stavmikser.

Tilsett lønnesirup og mesteparten av sukkeret og rør godt sammen. Tilsett resten av sukkeret, men smak deg frem til du får ønsket sødme. (Har du ikke lønnesirup kan du kun benytte brunt sukker, eller omvendt.) La det småkoke i 1 – 1 1/2 time, til du har en smørbar konsistens. Blandingen er også blitt mørkere i fargen på grunn av at sukkeret er blitt karamellisert.

Eplesmør

Ha eplesmøret på rene, varme glass. Fyll glassene helt opp og sett umiddelbart på lokket, slik at det dannes et vakuum. Eplemøret skal lagres kaldt og mørkt. Syltetøy som er tilberedt, forseglet og oppbevart etter denne fremgangsmåten er holdbare i inntil ett år.

Eplesmør har omtrent samme bruksområder som eplemos, det vil si på brødskiven, i desserter og på kaker, men er også kjempegodt sammen med yoghurt naturell eller sammen med granola. Det er også en hyggelig spiselig gave å gi bort, så lag gjerne litt ekstra når du først er i gang.

TIPS

 • Du kan tilsette ulike smakstilsetninger, som for eksempel vaniljestang og stjerneanis, i tillegg til eller istedet for kanelstang. Smak deg frem til din egen favoritt.
 • Du kan sterilisere syltetøyglass og lokk ved å koke dem i en kjele vann i ca. 10 minutter. Sett deretter glassene og lokkene i stekeovn på 100 grader i 10 minutter for å tørke dem. Dersom du benytter norgesglass med strikk koker du også strikkene, men dropper å tørke dem i stekeovnen. 
 • Det er viktig at både glassene og syltetøyet er varmt slik at det ikke danner seg kondens i glasset.
 • Alle epleoppskriftene mine finner du samlet her.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine, for det første; takk for utrolig mange bra oppskrifter! Men lurer på;
  Det står ” ha i mesteparten av sukkeret”, men resten av sukkeret dukker ikke opp videre i oppskriften?

  1. Jeg har oppdatert oppskriften med “Tilsett resten av sukkeret, men smak deg frem til du får ønsket sødme.” Poenget er at epler krever ulikt med sukker, og det er derfor lurt å ikke tilsette alt sukkeret med en gang. Lykke til!

  1. Det spørs jo litt på størrelsen av glassene. Det blir ikke den helt store mengden, jeg fikk litt i underkant av 5 syltetøyglass av litt varierende størrelse. Tilsvarer kanskje i overkant av 4 små norgesglass.

 2. Koker eplesmør idag. Hadde glemt ein kasse med epler eg fikk i høst- den har stått i putekassen ute til nå mars- og eplene er helt brukendes de så i dag blei det eplesmør og eplekake gitt norske hardangerepler

 3. Når du skriver at eplesmøret skal lagres kaldt og mørkt, holder det da med et litt kjøligere rom, så lenge de er uåpnet, eller må de stå i kjøleskap?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste