BABKA MED EPLE OG KANEL

Babka med eple og kanel

Bakekonkurransen «Norges beste bakst» er i full gang, og mange har allerede sendt inn sine beste bakeoppskrifter, se her. Men, hva er DIN beste bakst? Sitter du på en favorittoppskrift som du gjerne vil dele – er du herved invitert til å delta! Vilkårene for å delta i konkurransen finner du her, og ett av vilkårene er at baksten din kan bakes med Bremykt.

Min favorittoppskrift for tiden er babka, som er en luftig briochelignende gjærbakst som visstnok skal ha polske aner. Babka finnes i utallige varianter, og jeg har her laget en variant med eple- og kanelfyll – og som er penslet med en deilig appelsinsirup. Gode smaker sammen, og ikke minst ser det imponerende og fristende ut!

Hemmeligheten bak luftig og smakfull gjærdeig er å elte deigen vel og lenge, elte inn smøret i terninger – og ikke minst å la deigen få heve lenge. Jeg har her benyttet Bremykt, som kan benyttes i all slags bakst, men er spesielt godt egnet i gjærbakst. Bremykt består av kun naturlige ingredienser, nemlig meierismør og rapsolje, ingenting annet. Mens smøret (70%) gir den gode smaken, gjør den sunne rapsoljen (30%) at konsistensen blir mykere og dermed perfekt til å elte inn i gjærdeiger. Prøv det du også! Til to babka trenger du:

GJÆRDEIG

 • ca. 500 g hvetemel
 • 50 g sukker
 • 1 ts (ekte) vaniljesukker
 • 1 ts kardemomme
 • 1/4 ts salt
 • 15 g fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
 • 2 egg
 • 2 1/2 dl melk (romtemperert)
 • 100 g Bremykt, i terninger

KANEL- OG EPLEFYLL

 • 150 g Bremykt
 • 150 g brunt sukker
 • 2-3 ts kanel
 • 1-2 epler, i små terninger
 • ca. ½ sitron, saften

APPELSINSIRUP

 • 50 g sukker
 • 1/2 appelsin, saft og skall
 • 1 ss sitronsaft
 • 1/2 vaniljestang, frøene
 • ½ dl vann

Babka med eple og kanel

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav til middels hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. ytterligere 10 minutter. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar 1-1 ½ time.

Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet. Rør sammen smør, sukker og kanel til en jevn krem. Rett før du skal bake ut deigen skjærer du opp eplene i små, jevnstore terninger. Drypp litt sitronsaft over dem slik at de ikke blir brune. Finn frem to brødformer eller lignende (mine rommer ca. 2 liter), og pensle dem med litt smør.

Babka med eple og kanel

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60×35 cm. Smør kanelfyllet utover leiven, og fordel eplebitene over. Rull deigen fast sammen, og del den deretter i to på midten. Skjær deretter hver av de to rullene i to på langs, men la det være igjen noen centimeter i den ene enden. «Flett» sammen de to lengdene ved å legge den ene over den andre, med snittflatene opp, slik at du får et fint flettemønster. Her lønner det seg å jobbe ganske raskt, for fyllet gjør at gjærdeigen blir litt løsere. Løft flettene forsiktig over i hver sin form, og la dem etterheve under et klede i ca. 45 minutter. (Alternativt kan du droppe å skjære deigrullene på langs, og heller tvinne dem 5-6 ganger før du legger dem i brødformene.)

Babka med eple og kanel

Mens babkaene etterhever kan du lage appelsinsirupen. Ha alle ingrediensene i en liten kjele og kok opp. La det småkoke i ca. 10 minutter og sett til side.

Babka med eple og kanel

Stekes ved 180 grader i ca. 35 minutter, til babkaene er gylne og gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden, hvis du synes de begynner å bli litt for brune på toppen kan du legge over et bakepapir de 5-10 siste minuttene. Avkjøles i formen i ca. 5 minutter, og avkjøles deretter på bakerist. Pensle/drypp babkaene umiddelbart med appelsinsirupen. Serveres og nytes gjerne litt lun.

Babka med eple og kanel

Bli med i konkurransen du også, da vel! Les mer om konkurransen og meld deg på her innen 17. oktober 2016! Ta gjerne også en titt på dette innlegget hvor jeg har skrevet mer om konkurransen.

Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Fjordland, som står bak blant annet Bremykt og Bakekonkurransen «Norges beste bakst».


, , ,

6 Kommentarer

 1. Kjersti 7. oktober 2016 at 12:19 #

  Denne skal prøves!

 2. Hassumbudeia 9. oktober 2016 at 23:33 #

  Denne var veldig god!

 3. Agota 17. oktober 2016 at 12:23 #

  Dette bakte jeg i går og var en stor suksess. Bare litt for mye appelsinsmak. Har du forslag for å bytte appelsin sirup med noe annet? En vanlig sukkersirup kanskje? Babka eller krantz kommer jo fra Poland og er en vanlig Sabbat offer i mange jødiske hus, tradisjonelt laget med sjokolade og kanel med en smuldrelag på toppen.

 4. Marte 24. oktober 2016 at 23:36 #

  Lagde denne og den var utrolig god!! Droppet appelsinsiruppen denne gang og den ble god likevel<3

 5. Sally 30. oktober 2016 at 21:29 #

  Vi sitter og nyter babkaen nå, veldig saftig og god! Men går det greit å fryse den ned og varme den opp ved en senere anledning?

  • Trine ;) 30. oktober 2016 at 21:31 #

   Kan fint fryses, men pass på å tine den opp før du varmer den noen minutter på varmluft. Lykke til!

Legg igjen en kommentar