Det er tid for norske epler, og på denne tiden av året er eplekaken fra 2008 en av de mest populære oppskriftene her på bloggen. Oppskriften har jeg fått fra min mormor, og dette er en kjapp, enkel og god eplekake, som jeg tipper de fleste har smakt i en eller annen variant tidligere. Innlegget er fra bloggens spede barndom, da jeg var i mammapermisjon og kun hadde et enkelt kompaktkamera til å ta bilder med. Her kommer den derfor i ny og oppjustert versjon, med litt mindre sukker og tilpasset en springform på ca. 24 cm, og ikke minst med nye bilder.

Ingredienser

200 g smør
150 g sukker
3 egg
200 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
4 epler , i båter
2 ss perlesukker (ca.)
1 ts malt kanel (ca.)
1 neve mandler hakkede (kan sløyfes)
3 dl kremfløte eller vaniljeis

SLIK GJØR DU

Finn frem en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper) og rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett av gangen, og rør godt mellom hvert egg. Sikt i hvetemel, vaniljesukker og bakepulver, og rør det hele forsiktig sammen. Ha deigen i smurt springform, ca. 24 cm i diameter, og glatt ut røren i formen og ca. 1 cm opp langs kanten.

Mormors eplekake

Skrell eplene, ta ut kjernehusene og del dem opp i jevnstore båter. Fordel eplebåtene i formen. Dryss over perlesukker og kanel (og eventuelt mandler), og stek kaken på nederste rille ved 180 grader (over- og undervarme) i ca. 40 minutter, til kaken er gyllen og gjennomstekt. Bruk gjerne en fyrstikk eller kakepinne for å sjekke om kaken er ferdigstekt (det skal ikke henge røre igjen på pinnen når du stikker den midt inni kaken).

Servér eplekaken lunken med litt stivpisket kremfløte eller vaniljeis, og med en god kopp kaffe til.

Kaken er holdbar flere dager i kjøleskapet, og kan gjerne fryses. Varm den gjerne noen minutter i stekeovnen (150-175 grader varmluft) før servering.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Blir denne god laget på glutenfritt mel og Tagatesse? For dere som ikke vet hva Tagatesse er det så er det et alternativ til sukker som kjøpes i helsekost forretninger.

      1. Semper Fin Mix passer utmerket, ingen forskjell i smaken, men enda luftigere i konsistensen fordi melet i seg er lite finere «kvernet».
        Generelt opplever jeg at glutenfritt mel har bedre bakeegenskaper enn vanlig hvetemel, så lenge baksten IKKE skal gjære.
        Lager du «vanlige» kaker med bakepulver er glutenfritt mel vel så bra som vanlig mel.

  2. Hei!

    Denne så deilig ut! Kan man ha både epler og pærer i? Har du ev. en oppskrift å anbefale for å få brukt opp sesongens pærer?

    Mvj Maja.

    1. Stekeovner steker ulikt, så dersom den ikke er ferdig etter 40 minutter må du steke den mer – til den er gjennomstekt. Bruk en fyrstikk eller kakepinne for å sjekke om kaken er ferdigstekt (det skal ikke henge røre igjen på pinnen når du stikker den midt inni kaken).

      Håper resultatet likevel ble bra.

  3. Tusen takk Trine for en fanatstisk oppskrift! Jeg byttet ut epler, kanel og perlesukker med pære, mørk sjokolade og mandler. Kaka ble så populær at jeg ble spurt om å organisere en workshop for å lære dem hvordan jeg laget den! Si gjerne fra hvis du vil ha bilde av den 🙂

  4. Hei:)
    Har prøvd denne oppskriften to ganger nå – kaken blir jo så liten?
    Og ferdig på 25 minutter:s

    Har saumfart oppsikter hundre ganger for å se om jeg har glemt noe.. Har ikke det..

    Hva gjør jeg feil mobb tro?
    Har 24cm rund kakeform.

    Hilsen Heidi

    1. Har laget denne eplekaken 2 ganger . Følger oppskrift til punkt og prikke . Den er kjempe god , men hever seg ikke noe særlig ;(

  5. Hei
    Kaken er god.
    Jeg lurer på om det er mulig å redusere smørmengden i kaken, og hvordan resultatet da blir? Hvor mye kan jeg eventuelt redusere?
    Jeg har tidligere doblet oppskriften til en liten langpanne.

    1. Det var rart. Lagde denne kaken nettopp, og da fikk jeg akkurat plass til 4 medium store epler. Brukte du 24cm form?

    2. Jeg bruker vanligvis minst fire epler, senest i forrige uke. Dersom du bare får plass til 1 1/2 eple så har du sannsynligvis ikke “stablet” eplebåtene tett nok, eller så har du brukt veldig store epler 🙂 Stikk eplebåtene litt tettere ned i kaken neste gang, så får du plass til mer epler og da blir kaken din også bedre på smak. Lykke til!

    1. Det går fint når du bruker kjøkkenmaskin med K-spade eller visper, og kjører maskinen en stund. Det er ofte lurt å benytte romtemperert smør. Et lite tips, dersom smøret kommer rett fra kjøleskapet, er å bruke en ostehøvel og lage små flak. Da blir det lettere å røre sammen smør og sukker. Lykke til!

      1. Kjøkkenmaskin, menes det feks.Kenwood eller Foodprosessor ? Klarer ikke å få smør og sukker hvitt og kremaktig.

        1. Jeg bruker en ordinær kjøkkenmaskin (type Kenwood/KitchnAid) med K-spade eller visp, ikke foodprosessor med feks kniver.

          Når du pisker smør og sukker blir det ikke helt hvitt, men det skal bli godt blandet og litt kremete.Det piskes da luft inn i råvarene slik at baksten blir luftig.

  6. Den står i ovnen nå
    Jeg er litt spent, siden jeg ikke brukte kjøkken maskin.
    Dessuten smeltet jeg smøret før jeg rørte det sammen med sukkeret. Og jeg rørte det ikke hvitt…
    Men det lukter herlig her på kjøkkenet nå, så jeg tror kaka går med!

  7. Går det bra å raspe eplene og røre dem inn i deigen? Får dette noen konsekvenser for steketid eller annet? Har noen barn her som liker eplekake, men ikke eplebitene.

  8. Smakte helt likt om du pisker egg og sukker til eggedosis og varmer smør og har i røra. Grei, standard oppskrift.
    Mine holdt med 35 minutter i ovnen.

  9. Har gjennom mange år prøvd ut nye oppskrifter på eplekaker.
    Denne ble en vinner,så nåbaker jeg kun denne.
    Familien er kjempefornøyd !

  10. Hei
    Jeg har bakt mye . Prøvd dine oppskrifter flere ganger ,vellykket .
    Nå i det siste har jeg bakt eplekake ,men den vil ikke heve seg ordentlig og ,er akkurat som den er litt rå .Hva gjør jeg feil??

    vennlig Hilsen
    Elisabeth

    1. Du kan ikke sløyfe egget i denne oppskriften. Jeg har dessverre ikke oppskrift på eplekake uten egg, men du kan for eksempel lage eplepai eller eplesnurrer (jeg har egg i søt gjærdeig, men det kan fint droppes og erstattes med litt mer melk).

        1. Dette høres ekkelt ut, men verdt å prøve. Om du bytter ut egg med laken fra kikerter – så har du eggerstatning der. Laken har ikke usmak, og kan fint brukes til pikekyss og annet bakverk også. Bare pisk det opp med håndmikser før du har det i røra. Laken vil da bli som stivpisket marengs.

  11. I must to say that my husband almost eat everything, this apple cake is so delicious , the taste of the bread is amazing , it make me so happy to see my daughter and husband enjoyed.and also I feel motivated to try more recipes. thank you

  12. Hei, jeg begynte på versjon 1 og hadde blandet alt det tørre (inkl. brunt sukker som sikkert skulle vært oppå), før jeg så oppdatert versjon. Jeg tenker versjon 2 egentlig er en annen type kake siden den første er mer mørdeig mens den andre mer klassisk med røre smør og sukker hvitt?
    Jeg endte opp med å lage kaken med mengde fra versjon 2 – men fremgangsmåte etter versjon 1. Men altså med brunt sukker i deigen siden det allerede var blandet i. Jeg brukte også ca 3 epler, la dem tett i tett oppå/dyttet litt nedi, til helt fullt, med vanlig sukker og kanel oppå. Den stekte i ca 40 minutter på 180-200 grader. Den ble helt perfekt og alle elsket den! 🙂 Tenkte jeg ville gi tilbakemelding siden dette tydeligvis er en elsket kake av mange, og dette ble en litt annen versjon igjen. Skal definitivt lage “versjon 3” flere ganger 🙂

  13. Jeg laget denne, og hadde i tillegg i 1/2 boks med lettrømme, litt melk og ca 150 g mandelmel, pluss minst 10 epler!! Den ble supersaftig og nydelig!

  14. Herlig kake. Doblet oppskriften og hadde i to rektangulære former som passet akkurat på stekeplaten. Tok i mer epler; økologiske fra egen hage. Eplene fikk derfor ha skallet på. Hurra for din mormor! Laila

  15. Nydelig kake. Jeg bruker Trines matblogg flere ganger i uken og alt smaker fantastisk.
    Tusen takk til deg

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste