ANNONSE - BREMYKT

EPLEKAKE MED VANILJEKREM

Sesongen for norske epler er i gang, og det betyr også høysesong for deilige eplekaker! Når du skal lage eplekake er smør en viktig ingrediens. Smøret skal røres lyst og luftig sammen med sukkeret, noe som er viktig for at kaken skal få en myk og lett konsistens. Jeg har her benyttet Bremykt, som er smøremyk og derfor enkel å blande sammen med sukkeret. Bremykt består av kun naturlige ingredienser, nemlig meierismør og rapsolje. Mens meierismøret gir den gode smaken, gjør den sunne rapsoljen at konsistensen blir mykere og dermed perfekt til å lage eplekake av.

Vaniljekrem og epler er også en fin kombinasjon. Når eplebåtene får kose seg i vaniljekrem blir eplekaken ekstra saftig og god - prøv det du også!

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 1 kake
  • Time: ca. 1 time + vaniljekremen
  • Type rett:
Annonse

Ingredienser

EPLEKAKE

200 g Bremykt
150 g sukker
3 egg
200 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker (ekte)
4-5 epler , i tynne båter
1 ss perlesukker

VANILJEKREM

2 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl melk
100 g sukker
1 vaniljestang , frøene
35 g maisenna
4 eggeplommer

SLIK GJØR DU

Eplekake med vaniljekrem Bremykt

Begynn med vaniljekremen (eller kjøp ferdig vaniljekrem på boks, ca. 500 g): Ha 2 dl melk, fløte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og tilsett frøene og stangen i kjelen. Kjelen bør ikke være mer enn halvfull. Varm forsiktig opp til kokepunktet. Ha deretter 1/2 dl melk og maisenna i en stor bolle og visp sammen. Visp deretter inn eggeplommene. Hell ca. 2/3 av den varme væsken, litt etter litt, oppi eggeblandingen og rør godt hele tiden med en visp. Sil deretter blandingen og hell den tilbake i kjelen. Varm forsiktig opp og la blandingen småkoke (skal ikke boblekoke) mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen slik at kremen ikke brenner seg. Kremen skal nå begynne å tykne. Hell kremen over i en vid bolle/dyp tallerken som du kler med plastfilm. Avkjøl vaniljekremen kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 180 grader (over- og undervarme), og sett samtidig en rist på midterste rille.

Finn frem en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper) og rør smør og sukker jevnt og luftig. Tilsett eggene, ett av gangen, og rør godt mellom hvert egg. Bruk en slikkepott og skrap i bunnen av bollen og langs kanten, slik at alt blir godt blandet. Sikt i hvetemel, vaniljesukker og bakepulver, og rør det hele sammen. Ikke rør mer enn det som er nødvendig for at alt blir godt blandet sammen. Ha røra i en smurt springform, ca. 24 cm i diameter, og glatt ut røren i formen og ca. 1 cm opp langs kanten. Fordel vaniljekremen oppå røra, inntil kanten, slik at det kun er røre mot kanten av springformen.

Eplekake med vaniljekrem

Skrell eplene (om nødvendig), ta ut kjernehusene og del dem opp i tynne, jevnstore båter. Fordel eplebåtene i formen og dryss over perlesukker.

Stek kaken på midterste rille ved 180 grader i 40-45 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt. Bruk gjerne en fyrstikk eller kakepinne for å sjekke om kaken er ferdigstekt (det skal ikke henge røre igjen på pinnen når du stikker den midt inni kaken). La kaken avkjøles på rist.

Servér eplekaken lunken, som den er – eller med en kule vaniljeis, sammen med en kopp god kaffe.

Eplekaken oppbevares i kjøleskapet. Kaken kan fryses.

Eplekake med vaniljekrem

TIPS

  • Dersom du ønsker å smake til eplene med kanel kan du blande ca. 2 ss (brunt) sukker og 1 1/2 ss kanel i en liten bolle, tilsette eplebitene og vende det hele godt sammen, slik at mesteparten av eplene dekkes med kanelblandingen, før du fordeler dem i formen. Hakkede mandler smaker også godt oppå eplekaken.
  • Alle oppskrifter med eple finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Fjordland, som står bak blant annet Bremykt

EnglishREAD IN ENGLISH
  1. Hei Trine! Takk for gode mat oppskrifter! Har lagt noen middager etter din oppskrift, alltid vellykket og spennende smaker. Gryte brødet og rugrundtstykker er også veldig lett å lage og smaker godt.
    Lurer på hvis jeg skal bruke ferdig lagt vaniljekrem, hvor mye jeg trenger til denne eplekaken?

    1. Så hyggelig å høre at oppskriftene faller i smak! Dersom du skal benytte ferdig vaniljekrem trenger du ca. 500 g. Lykke til!

  2. Jeg brukte vanlig smør, men da jeg rørte inn eggene, skilte smøret seg. Er det bedre å bruke bremykt slik at deigen ikke skiller seg. PS! Kaken ble god likevel

    1. Det er ingen krise om røra skiller seg når du pisker eggene inn i smør/sukkerblandingen. Røra vil komme sammen igjen når melet tilsettes, og resultatet blir bra likevel. Dette kan skje uavhengig av om du benytter Bremykt eller meierismør.

  3. Jeg lurer alltid på dette med hva slags smør som er best. Er det noen forskjell på å bruke Bremykt og meierismør?

  4. Hei.
    Jeg dobler oppskrifta og har deigen i muffinsformer(små/mellom former).klipper tuppen av på ferdig kjøpt vaniljekren og trykker ut en passe skvett på toppen. Har så
    2-3 eplebiter på, hakka valnøtter,sukker og kanel. Stekes i ca 25 min, bruker jeg de store muffinsformene steker jeg de ca 35 min…
    Veldig enkelt å ta opp fra frysa om der kommer besøk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

ANNONSE
Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.