Sesongen for norske epler er i gang, og det betyr også høysesong for deilige eplekaker. Vaniljekrem og epler er en smakfull kombinasjon, og når eplebåtene får kose seg i vaniljekrem blir eplekaken ekstra saftig og god - prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

EPLEKAKE

200 g smør
150 g sukker
3 egg
200 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker (ekte)
4-5 epler , i tynne båter
1 ss perlesukker

VANILJEKREM

2 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl melk
100 g sukker
1 vaniljestang , frøene
35 g maisenna
4 eggeplommer

SLIK GJØR DU

Begynn med vaniljekremen (eller kjøp ferdig vaniljekrem på boks, ca. 500 g): Ha 2 dl melk, fløte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og tilsett frøene og stangen i kjelen. Kjelen bør ikke være mer enn halvfull. Varm forsiktig opp til kokepunktet. Ha deretter 1/2 dl melk og maisenna i en stor bolle og visp sammen. Visp deretter inn eggeplommene. Hell ca. 2/3 av den varme væsken, litt etter litt, oppi eggeblandingen og rør godt hele tiden med en visp. Sil deretter blandingen og hell den tilbake i kjelen. Varm forsiktig opp og la blandingen småkoke (skal ikke boblekoke) mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen slik at kremen ikke brenner seg. Kremen skal nå begynne å tykne. Hell kremen over i en vid bolle/dyp tallerken som du kler med plastfilm. Avkjøl vaniljekremen kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 180 grader (over- og undervarme), og sett samtidig en rist på midterste rille.

Finn frem en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper) og rør smør og sukker jevnt og luftig. Tilsett eggene, ett av gangen, og rør godt mellom hvert egg. Bruk en slikkepott og skrap i bunnen av bollen og langs kanten, slik at alt blir godt blandet. Sikt i hvetemel, vaniljesukker og bakepulver, og rør det hele sammen. Ikke rør mer enn det som er nødvendig for at alt blir godt blandet sammen. Ha røra i en smurt springform, ca. 24 cm i diameter, og glatt ut røren i formen og ca. 1 cm opp langs kanten. Fordel vaniljekremen oppå røra, inntil kanten, slik at det kun er røre mot kanten av springformen.

Eplekake med vaniljekrem

Skrell eplene (om nødvendig), ta ut kjernehusene og del dem opp i tynne, jevnstore båter. Fordel eplebåtene i formen og dryss over perlesukker.

Stek kaken på midterste rille ved 180 grader i 40-45 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt. Bruk gjerne en fyrstikk eller kakepinne for å sjekke om kaken er ferdigstekt (det skal ikke henge røre igjen på pinnen når du stikker den midt inni kaken). La kaken avkjøles på rist.

Servér eplekaken lunken, som den er – eller med en kule vaniljeis, sammen med en kopp god kaffe.

Eplekaken oppbevares i kjøleskapet. Kaken kan fryses.

Eplekake med vaniljekrem

TIPS

 • Dersom du ønsker å smake til eplene med kanel kan du blande ca. 2 ss (brunt) sukker og 1 1/2 ss kanel i en liten bolle, tilsette eplebitene og vende det hele godt sammen, slik at mesteparten av eplene dekkes med kanelblandingen, før du fordeler dem i formen. Hakkede mandler smaker også godt oppå eplekaken.
 • Alle oppskrifter med eple finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine! Takk for gode mat oppskrifter! Har lagt noen middager etter din oppskrift, alltid vellykket og spennende smaker. Gryte brødet og rugrundtstykker er også veldig lett å lage og smaker godt.
  Lurer på hvis jeg skal bruke ferdig lagt vaniljekrem, hvor mye jeg trenger til denne eplekaken?

  1. Så hyggelig å høre at oppskriftene faller i smak! Dersom du skal benytte ferdig vaniljekrem trenger du ca. 500 g. Lykke til!

 2. Jeg brukte vanlig smør, men da jeg rørte inn eggene, skilte smøret seg. Er det bedre å bruke bremykt slik at deigen ikke skiller seg. PS! Kaken ble god likevel

  1. Det er ingen krise om røra skiller seg når du pisker eggene inn i smør/sukkerblandingen. Røra vil komme sammen igjen når melet tilsettes, og resultatet blir bra likevel. Dette kan skje uavhengig av om du benytter Bremykt eller meierismør.

 3. Jeg lurer alltid på dette med hva slags smør som er best. Er det noen forskjell på å bruke Bremykt og meierismør?

 4. Hei.
  Jeg dobler oppskrifta og har deigen i muffinsformer(små/mellom former).klipper tuppen av på ferdig kjøpt vaniljekren og trykker ut en passe skvett på toppen. Har så
  2-3 eplebiter på, hakka valnøtter,sukker og kanel. Stekes i ca 25 min, bruker jeg de store muffinsformene steker jeg de ca 35 min…
  Veldig enkelt å ta opp fra frysa om der kommer besøk.

 5. Hei Trine! Kan man bruke denne oppskriften til en stor langpanne, og holder det da å doble oppskriften?

 6. Hei Trine,
  Tusen takk for fantastisk masse flotte oppskrifter.
  Lurte bare på noe i denne oppskriften her, det står at kun 2/3 av den varme væsken skal opp i blandingen, så hva skjer med den siste 1/3 ?
  Hilsen Anita

  1. Det står i oppskriften: «Hell ca. 2/3 av den varme væsken, litt etter litt, oppi eggeblandingen og rør godt hele tiden med en visp. Sil deretter blandingen og hell den tilbake i kjelen.»

 7. Denne kaken ble veldig god, men det ble alt for mye vaniljekrem. Stekte kaken en halv time lenger enn oppskriften sa, men kaken ble alt foe bløt. Når det var så mye vaniljekrem i virket kaken rå.. jeg laget hjemmelaget vaniljekrem etter oppskriften og brukte alt i kaka.

  1. Det var leit å høre. Jeg ser at det kanskje er litt mye vaniljekrem hvis man skal bruke hele porsjonen, så har endret litt på oppskriften (og bruke ca. 500 g av vaniljekremen). Takk for din tilbakemelding!

 8. Hei

  Jeg lagde denne oppskriften i dag. Veldig god men kaken var helt rå i midten=\ Brukte ferdig vaniljekrem og pakken tilsvarer ca 500g.
  Noe formening om hvor jeg har bommet? Den var stekt i kantene.

  Mvh
  Camilla

 9. Hei Trine!
  Jeg har akkurat satt kaken i ovnen. Jeg brukte ferdig vaniljekrem, men synes det så veldig mye ut? Endte opp med å bruke litt over halvparten, og da hadde jeg dekt kaken og vel så det.
  Blir det mer en smakssak, eller tror du kaken vil bli nokså annerledes?

 10. Kan kaken fryses før den er stekt?
  Har mange epler som må brukes opp, så tenkte å lage klar noen former «ustekt» kake til å ha i frysen.
  Ville du ha tint den i kjøleskap først eller kan jeg bare steke den litt lengre?

  1. Jeg er usikker på hva som gir det beste resultatet, for jeg har aldri testet det selv. Dersom du steker den fra fryst tilstand må den selvsagt steke lengre. Mulig det også kan være lurt å steke den på varmluft på litt lavere temperatur. Hører gjerne fra deg når du har fått testet det.

 11. Hei Trine, jeg får så mange fine kommentarer hver jeg lager den, tusen takk for dine fine oppskrifter ❤️

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste