GALETTE MED SOMMERENS BÆR

Galette med sommerens bær

I dag kan jeg friste med en deilig galette med friske sommerbær – en enkel og rustikk pai med smak av sommer! Prøv den du også! Til ca. 6 porsjoner trenger du:

MØRDEIG

  • 175 g hvetemel
  • 1 ss sukker
  • 1/4 ts maldonsalt
  • 150 g kaldt smør, i terninger
  • 2-3 ss kaldt vann

BÆRFYLL

  • 500 g friske sommerbær (jeg brukte jordbær, bringebær og blåbær)
  • 75 g sukker
  • 3 ss potetmel eller maizenna
  • 1/2 ts kardemomme
  • finrevet skall av en stor sitron

TIL PENSLING

  • 1 egg, til pensling
  • perlesukker

Galette med sommerens bær

Ha mel, sukker og salt i en bolle, og bland godt sammen. Ha i smøret og smuldre det hele sammen til du har en smulete deig. Tilsett kaldt vann til du har en jevn og fin deig som samler seg. Ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. Legg deigen i kjøleskapet i minst en time, eller gjerne over natten.

Ha sukker, potetmel/maizenna og kardemomme i en bolle og rør godt sammen. Rens bærene og del jordbærene i 2 eller 4 biter, og ha dem i bollen sammen med sukkerblandingen. Tilsett finrevet sitronskall og rør godt sammen.

Finn frem et bakepapirkledd bakebrett. Ha paideigen på melet bakebord og kjevle den ut. Pass på at du benytter nok mel slik at deigen ikke klistrer seg fast. Rull deigen over på kjevlet og løft den forsiktig over på bakepapiret. Det gjør ikke noe om den blir ujevn i kantene, sluttresultatet blir bra likevel!

Fordel bærblandingen over paideigen, men la det være igjen en kant på 5-6 cm rundt hele leiven. Når bærene er jevnt fordelt bretter du den rene kanten over fyllet. Sett galetten i fryseren i ca. 15 minutter (mens du forvarmer ovnen), så vil den holde fasongen bedre. Galetten på bildet er laget på hytta, og her er har jeg ikke så stor frysekapasitet, så denne ble stekt umiddelbart. (Dersom du ikke har muligheten til å putte den i fryseren er det viktig at du steker den umiddelbart, så sett derfor på stekeovnen før du begynner med bærblandingen.)

Galette med sommerens bær

Pensle paikanten med sammenvispet egg og strø over litt perlesukker. Galetten stekes ved 200 grader (over- og undervarme) på nederste rille, i 35-40 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt.

La galetten avkjøles helt før du skal servere den. Hjemmelaget vaniljeis eller honningkrem er for eksempel godt tilbehør til denne deilige sommerdesserten.

TIPS

  • Galetten kan fylles med det du har tilgjengelig av frukt og friske bær. Pass på at fyllet ikke blir for vassent. Resultatet blir best dersom du benytter friske bær, men dersom du likevel vil benytte frosne bær er det viktig å tine bærene først, og deretter la dem renne av litt først.
  • Gi gjerne bærene gjerne et lite melisdryss før servering.

ENJOY!


, , , ,

Én Kommentar

  1. Linn 19. juli 2016 at 23:14 #

    Kjempegod oppskrift!! Laget den med rabarbra og jordbær fyll, ble en stor hit!

Legg igjen en kommentar