ELTEFRITT LANDBRØD MED HAVRE OG LINFRØ

Eltefritt landbrød med basilikumpesto

Her kommer en ny variant av det eltefrie brødet, som denne gangen smaksatt med havregryn, kruskakli og linfrø. Til ett halvgrovt landbrød trenger du omtrent:

 • 5 dl romtemperert vann
 • 125 g havregryn
 • 25 g kruskakli
 • 25 g linfrø
 • 1 ts salt
 • ca. 1/3 ts tørrgjær
 • ca. 500 g hvetemel

Eltefritt landbrød med basilikumpesto

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 12-20 timer. Jo lengre, jo bedre!

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som det blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over, og la brødet etterheve.

Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske stor bakebolle. Det er denne metoden jeg selv vanligvis benytter. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Strø litt mel i bunnen av bakebollen og snu deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen, og la brødet etterheve.

Eltefritt landbrød med basilikumpesto

Etter ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i ytterligere 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (med lokk) på rist på nederste rille. Formen/gryta du skal steke i  ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benytter her rommer 4,3 liter.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!) Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking! Strø eventuelt litt hvetemel, havregryn eller linfrø oppå brødet og sett på lokket.

Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 10-15 minutter, til brødet har en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist, og nyt det med godt pålegg eller tilbehør, for eksempel basilikumpesto.

Eltefritt landbrød med basilikumpesto

TIPS

 • Det aller beste resultatet får du når du steker brødet i en oppvarmet støpejernsgryte med lokk. Det varme støpejernet gjør at stekeprosessen starter umiddelbart, varmen fordeles jevnt og det holder også godt på varmen. Du kan også benytte leirgryte, andre typer former med lokk eller en vanlig brødform kledd med aluminiumsfolie.
 • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette eller i en papirpose.
 • Eltefrie brød kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det gjerne ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.
 • Alle eltefrie brød på bloggen finner du samlet her.
 • Ta gjerne også en titt på videoen nedenfor, hvor jeg viser hvordan jeg lager eltefritt brød.

VELBEKOMME!


,

13 Kommentarer

 1. Trine 10. juni 2016 at 15:10 #

  Hvorfor kalles det elte- fritt? det må jo eltes på et vis når det må brettes?

 2. Liv Lysø 14. juli 2016 at 17:30 #

  Kan en bruke glutenfrie melsorter i denne oppskriften?

 3. Else 14. juli 2016 at 19:21 #

  Hvem gidder å lage brød på så omstendelig måte når det finnes oppskrifter som tar en brøkdel av tiden – og brødet blir kjempegodt?

 4. Amalie 18. september 2016 at 13:08 #

  Kjempegod oppskrift! Perfekt for meg som er student og ikke har noen kjøkkenmaskiner eller noe særlig andre redskaper 🙂

  • Trine ;) 23. september 2016 at 08:02 #

   🙂

 5. Bente 8. november 2016 at 10:58 #

  Smører du støpejernsgryta?

  • Trine ;) 9. november 2016 at 08:45 #

   Nei.

 6. Barbara 20. november 2016 at 15:02 #

  Jeg har modifisert oppskriten til å få grovt brød: jeg bruker 400 gr. hvetemel + 100 sammalt hvetemel grovt.

 7. Pål T 13. januar 2017 at 18:34 #

  400gr og 200gr sammalt spelt! DET ble digg!!

  • Trine ;) 16. januar 2017 at 21:51 #

   Så bra! 🙂

 8. Kari 12. mars 2017 at 09:06 #

  Bruker du gryten til andre ting også eller vil det sette smak på brødet?

 9. Ane 28. mai 2017 at 11:40 #

  Er det en spesiell grunn til at du bruker tørrgjær? Kan man bruke vanlig?:)

  • Trine ;) 30. mai 2017 at 00:10 #

   Jeg bruker det for enkelhets skyld, og slipper da å løse opp gjæren. Men, du kan selvsagt fint benytte fersk gjær istedet, ca. 5 g. Lykke til!

Legg igjen en kommentar