ELTEFRIE FULLKORNSRUNDSTYKKER MED CHIAFRØ

Eltefrie fullkornsrundstykker med chiafrø

Eltefrie rundstykker faller alltid i smak, og denne gangen har jeg testet ut en variant med blant annet chiafrø. Chiafrø er opprinnelig fra Mexico, og kommer fra en blomst i myntefamilien. De bittesmå frøene er proppfulle av næring, og kan forøvrig absorbere 12 ganger sin egen vekt! Det gir saftig og smakfull bakst, og dersom du strør litt chiafrø over rundstykkene før steking, får skorpene også en deilig, nøtteaktig smak. Prøv dem du også, finn frem:

 • 5 dl romtemperert vann
 • 2 ss chiafrø
 • 350 g hvetemel
 • 150 g fullkornsmel
 • 50 g solsikkekjerner
 • 25 g sesamfrø
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts sukker
 • 1/2 ts tørrgjær

Eltefrie fullkornsrundstykker med chiafrø

Ha chiafrøene i vannet og la det stå å svelle i ca. 15 minutter.

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet med chiafrø oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Justér eventuelt med mer vann/hvetemel dersom deigen er for fast/klissete. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (helst 12 timer eller lengre).

Strø rikelig med mel på bakebordet (eller på et ark bakepapir) og ha deigen oppå. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett. Pass på at det er rikelig med hvetemel under og rundt deigen, slik at den ikke klistrer seg fast i kjøkkenbenken/bakepapiret. Pensle deigen med vann og strø solsikkekjerner og chiafrø (eller andre frø og kjerner) over.

Eltefrie fullkornsrundstykker med chiafrø

La deigen etterheve under et klede i 45 minutter eller mer. Ca. 30 minutter før du skal steke rundstykkene setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig et bakestål eller bakebrett midt i ovnen.

Del deigpølsen i ca. 12 jevnstore biter. Sett rundstykkene på den oppvarmede bakestålet/brettet og sett det umiddelbart inn i ovnen igjen. Stek rundstykkene midt i ovnen til de er gylne og gjennomstekte. Det tar ca. 11-15 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Avkjøl rundstykkene på rist.

Nyt rundstykkene lune, med godt pålegg og en stor kopp te.

09-IMG_3253

TIPS

 • Oppskriften gir ca. 12 rundstykker.
 • Rundstykker du får til overs kan du gjerne putte i fryseren. La rundstykkene tine opp i romtemperatur og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.
 • Ønsker du heller å lage et eltefritt brød av deigen kan du følge fremgangsmåten her.

VELBEKOMME!


, ,

16 Kommentarer

 1. Kaya 31. mars 2016 at 17:18 #

  Så på Snapchat at du har laget masse pizza i dag, gleder meg til å lære mer jeg også! Har tenkt å investere i bakestål til å bruke på pizza, rundstykker mm. Baking steel, som du tidligere har anbefalt, ser ut til ikke å være i salg i Norge lenger, nettsiden bakingsteel.no leder nå til et annet pizzastål som heter The Chef. Er det også å anbefale (hvis du har kjennskap til det)? Vet du om det har noe å si om pizzaspaden er i heltre eller i finér?

  • Trine ;) 1. april 2016 at 11:22 #

   Så hyggelig at du likte snapene mine! Hvis alt går etter planen kommer pizzainnlegget førstkommende torsdag. Jeg har ikke testet TheChefs pizzastål, men vil tro at det holder samme kvalitet som BakingSteel. Når det gjelder pizzaspade fungerer både finer og heltre bra. Jeg foretrekker imidlertid den i heltre fordi den er noe større. Lykke til!

 2. Kristina 1. april 2016 at 10:43 #

  Hei Trine

  Takk for en superfin blogg og mange inspirerende oppskrifter.

  Jeg lurer på om det er mulig å benytte samme fremgangsmåte som for oppskriften på «eltefrie frokostrundstykker med rug og solsikkekjerner» fra Trines mat 2? Der etterheves deigen i muffinsbrett og stekes noe lenger enn på bakebrett slik som i denne oppskriften. Synes den fremgangsmåten er så praktisk.

  Tusen takk 🙂

  • Trine ;) 1. april 2016 at 11:19 #

   Ja, det kan du. Men vær obs på at denne oppskriften er noe større og du vil derfor få litt deig til overs. Da må du evt. steke 2-3 rundstykker på et annet brett. Lykke til!

 3. Maylen Steen 17. april 2016 at 11:32 #

  Hei. Prøvde meg på disse rundstykkene men de ble veldig flate. Hva kan årsaken være? De hevde i 15 timer og 45 min etterpå.

 4. Christina 17. april 2016 at 18:54 #

  Håper veldig på at du legger ut en video på YouTube om hvordan du lager disse.. Føler ikke jeg får det til helt likt som deg på utbakingsdelen :/

 5. Eli 19. september 2016 at 22:06 #

  Disse ble veldig gode. Jeg hadde større andel grovt mel og erstattet sukkeret med en ss flytende honning. Stekte på pizzasteel. Skal absolutt lage disse flere ganger,

  • Trine ;) 23. september 2016 at 07:53 #

   Så hyggelig å høre! 🙂

 6. Eli Martinsen 24. oktober 2016 at 12:42 #

  Hei Trine!
  Hvis jeg ønsker å ha litt mer frø i disse, slik som gresskarkjerner, kan jeg da bare øke vannmengden litt tror du? Bare deigen blir passe klissete. Trenger vel ikke mer gjær av den grunn?

 7. Ida 18. november 2016 at 09:10 #

  Lagde disse igår med speltmel istedenfor hvete, veldig gode! 🙂 skal lages igjen!
  Takk for masse gode oppskrifter, du er flink!

  • Trine ;) 19. november 2016 at 10:56 #

   Tusen takk! 🙂

 8. Glutenfrihet.no 19. januar 2017 at 11:19 #

  Hei 🙂 Jeg har brukt akkurat samme fremgangsmåte som her, men gjort oppskriften glutenfri og rundstykkene ble bare så utrolig bra. Tusen takk for inspirasjon 🙂

 9. Maylen Steen 24. februar 2017 at 09:40 #

  Er det mulig å lage dette som et brød istede? Trenger man da å doble oppskriften og hva blir eventuell steketid?

 10. Renate 19. august 2017 at 07:20 #

  Hvis man ønsker å lage dem kjapt, dvs uten langtidsheving, hvor mye gjær skal en ha i da? 🙂

Legg igjen en kommentar