Eltefrie rundstykker faller alltid i smak, og denne gangen har jeg testet ut en variant med blant annet chiafrø. Chiafrø er opprinnelig fra Mexico, og kommer fra en blomst i myntefamilien. De bittesmå frøene er proppfulle av næring, og kan forøvrig absorbere 12 ganger sin egen vekt! Det gir saftig og smakfull bakst, og dersom du strør litt chiafrø over rundstykkene før steking, får skorpene også en deilig, nøtteaktig smak. Prøv dem du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

5 dl vann romtemperert
2 ss chiafrø
350 g hvetemel
150 g fullkornsmel
50 g solsikkekjerner
25 g sesamfrø
1 ts salt
1/2 ts sukker
1/2 ts tørrgjær

SLIK GJØR DU

Ha chiafrøene i vannet og la det stå å svelle i ca. 15 minutter.

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet med chiafrø oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Justér eventuelt med mer vann/hvetemel dersom deigen er for fast/klissete. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (helst 12 timer eller lengre).

Eltefrie fullkornsrundstykker med chiafrø

Strø rikelig med mel på bakebordet (eller på et ark bakepapir) og ha deigen oppå. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett. Pass på at det er rikelig med hvetemel under og rundt deigen, slik at den ikke klistrer seg fast i kjøkkenbenken/bakepapiret. Pensle deigen med vann og strø solsikkekjerner og chiafrø (eller andre frø og kjerner) over.

La deigen etterheve under et klede i 45 minutter eller mer. Ca. 30 minutter før du skal steke rundstykkene setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig et bakestål eller bakebrett midt i ovnen.

09-IMG_3253

Del deigpølsen i ca. 12 jevnstore biter. Sett rundstykkene på den oppvarmede bakestålet/brettet og sett det umiddelbart inn i ovnen igjen. Stek rundstykkene midt i ovnen til de er gylne og gjennomstekte. Det tar ca. 11-15 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Avkjøl rundstykkene på rist.

Nyt rundstykkene lune, med godt pålegg og en stor kopp te.

TIPS

 • Rundstykker du får til overs kan du gjerne putte i fryseren. La rundstykkene tine opp i romtemperatur og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.
 • Ønsker du heller å lage et eltefritt brød av deigen kan du følge fremgangsmåten her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Så på Snapchat at du har laget masse pizza i dag, gleder meg til å lære mer jeg også! Har tenkt å investere i bakestål til å bruke på pizza, rundstykker mm. Baking steel, som du tidligere har anbefalt, ser ut til ikke å være i salg i Norge lenger, nettsiden bakingsteel.no leder nå til et annet pizzastål som heter The Chef. Er det også å anbefale (hvis du har kjennskap til det)? Vet du om det har noe å si om pizzaspaden er i heltre eller i finér?

  1. Så hyggelig at du likte snapene mine! Hvis alt går etter planen kommer pizzainnlegget førstkommende torsdag. Jeg har ikke testet TheChefs pizzastål, men vil tro at det holder samme kvalitet som BakingSteel. Når det gjelder pizzaspade fungerer både finer og heltre bra. Jeg foretrekker imidlertid den i heltre fordi den er noe større. Lykke til!

 2. Hei Trine

  Takk for en superfin blogg og mange inspirerende oppskrifter.

  Jeg lurer på om det er mulig å benytte samme fremgangsmåte som for oppskriften på «eltefrie frokostrundstykker med rug og solsikkekjerner» fra Trines mat 2? Der etterheves deigen i muffinsbrett og stekes noe lenger enn på bakebrett slik som i denne oppskriften. Synes den fremgangsmåten er så praktisk.

  Tusen takk 🙂

  1. Ja, det kan du. Men vær obs på at denne oppskriften er noe større og du vil derfor få litt deig til overs. Da må du evt. steke 2-3 rundstykker på et annet brett. Lykke til!

 3. Hei. Prøvde meg på disse rundstykkene men de ble veldig flate. Hva kan årsaken være? De hevde i 15 timer og 45 min etterpå.

 4. Håper veldig på at du legger ut en video på YouTube om hvordan du lager disse.. Føler ikke jeg får det til helt likt som deg på utbakingsdelen :/

 5. Disse ble veldig gode. Jeg hadde større andel grovt mel og erstattet sukkeret med en ss flytende honning. Stekte på pizzasteel. Skal absolutt lage disse flere ganger,

 6. Hei Trine!
  Hvis jeg ønsker å ha litt mer frø i disse, slik som gresskarkjerner, kan jeg da bare øke vannmengden litt tror du? Bare deigen blir passe klissete. Trenger vel ikke mer gjær av den grunn?

 7. Lagde disse igår med speltmel istedenfor hvete, veldig gode! 🙂 skal lages igjen!
  Takk for masse gode oppskrifter, du er flink!

 8. Hei 🙂 Jeg har brukt akkurat samme fremgangsmåte som her, men gjort oppskriften glutenfri og rundstykkene ble bare så utrolig bra. Tusen takk for inspirasjon 🙂

 9. Hei

  Jeg lurte på om det er meningen at alle frøene opplyst i oppskriften skal være inni deigen? Og alle frø som skal på utsiden skal være i tillegg?

 10. Det må vel være litt for mye vann i denne oppskriften? Ser på flere av de andre eltefrie rundstykkene dine at det er oppgitt 4 dl vann (1 dl mindre enn denne). Fulgte denne oppskriften til punkt og prikke, men deigen ble kjempeklissete. Kan det evt. være noen annen grunn til dette?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste