SCONES MED SITRUS OG ROSINER

Fine scones med sitrus og rosiner

Dersom du har lyst på noe godt fort fort, er scones tingen å lage! Scones har sitt opphav fra Skottland, og er et rundstykke som bakes med bakepulver istedet for gjær. Dette innebærer at du slipper å sette deigen til heving, og er du kjapp kan du servere deilige, lune scones etter en halvtimes tid. Scones kan varieres i det uendelige. Jeg har her valgt å lage fine, søte scones med smak av sitrus, rosiner og litt havregryn. Scones kan også bakes med grovere meltyper, spelt og ikke minst smaksettes nøtter og tørket frukt eller bær. Flere oppskrifter på deilige scones kommer utover høsten. Til ca. 16 scones trenger du:

 • ca. 750 g hvetemel
 • 75 g havregryn
 • 4 1/2 dl melk
 • 375 g mykt smør
 • 175 g sukker
 • 4-5 ts bakepulver
 • 1/2 appelsin, saft og revet skall
 • 1/2 sitron, saft og revet skall
 • 100 g rosiner
 • melk til pensling og havregryn til å strø over

La gjerne rosinene stå å trekke litt i melken (kan sløyfes), slik at de blir ekstra saftige og gode. Sil av og ta vare på melken.

Ha mesteparten av hvetemelet, samt havregryn og bakepulver, oppi bakebollen og rør godt sammen. Du kan gjerne benytte kjøkkenmaskin med eltekrok. I en annen bolle blander du sammen mykt smør, sukker og sitrusskall til alt er godt blandet sammen. Ha deretter smørblandingen oppi melblandingen og rør godt sammen på sakte fart. Tilsett deretter sitrussaft (ca. 1 dl tilsammen) og melk, og elt raskt sammen til deigen din får ønsket konsistens. Spe eventuelt på med mer hvetemel om nødvendig. Deigen kan gjerne være litt klissete, men det må fortsatt være «hold» i den. Hvis du benytter kjøkkenmaskin bør du ikke la maskinen gå mer enn det som er nødvendig for å få rørt det hele godt sammen. Tilsett rosinene helt til slutt, og kjør maskinen forsiktig til rosinene så vidt er eltet inn i deigen.

Scones med sitrus og rosiner

Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Del deigen i 4 jevnstore emner, og form hver del til et flatt, rundt brød som er ca. 4 cm høyt. Del hver del i 4 like store deler, og legg dem på bakepapirkledd bakebrett. Pensle sconesen med melk, dryss gjerne over litt havregryn, og stek dem midt i ovnen ved 225 grader i ca. 20 minutter, til sconesene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl sconesen på rist, og nyt dem ganske umiddelbart – som de er eller med litt syltetøy på – og sammen med en kopp med god te.

Scones med sitrus og rosiner

Scones bør nytes relativt nystekte, så får du noen til overs bør du legge dem i fryseren straks de er avkjølt. La dem tine i romtemperatur, og varm dem gjerne litt i ovnen før servering, ca. 3-5 minutter ved 175 grader (varmluft).

VELBEKOMME!


,

8 Kommentarer

 1. Svetlana 29. august 2015 at 10:06 #

  Hei og tusen takk for kjempegod scones oppskrift! 🙂 har nettopp prøvd den ut til lørdagsfrokost og resultatet ble veldig saftige og friske scones. Sløyfet rosiner og bakte ned sammalt speltmel+litt havrekli 🙂 Deilig sitrusaroma!

  • Elena 14. februar 2016 at 01:51 #

   Det samme her Sveta. Er kjempe fornøyd med oppskriften

 2. Turid 1. september 2015 at 19:32 #

  Lagde disse nettopp, men halv porsjon da 🙂 De ble kjempegode, men tror jeg brukte litt lite mel. Deigen ble ganske løs og de «hevet» mest utover, ikke oppover. Men da vet jeg det til neste gang 🙂

 3. Trine 5. september 2015 at 14:56 #

  Byttet ut rosiner med tranebær og la til noen valnøtter👍 Endelig en perfekt scones oppskrift.

 4. Helene 14. september 2015 at 22:34 #

  Hei! Hvor har du kjøpt den teen? Har lett overalt etter LØV te!

 5. Astrid 23. september 2015 at 18:25 #

  Må scones lages med melk, eller kan jeg bytte ut med vann? Allergi…:(

 6. Aliona 14. november 2015 at 10:59 #

  Scones ble fine., gylne men ikke gjennomstekte. Hva skal til at de blir gjemmomstekte? Senke temperaturen i ovn? Eller noe annet?

 7. Helene Sundheim 21. mars 2016 at 08:08 #

  Hei.

  Er det mulig å lage deigen kvelden/dagen før du skal steke dem?

Legg igjen en kommentar