Jeg er svak for nystekte Madeleines. Nærmere bestemt disse som har et deilig hint av sitron. Madeleines er deilige franske småkaker som stekes i en skjellformet form, og som kan varieres i det uendelige. Her er min favoritt.

Ingredienser

175 g sukker
1 ts (ekte) vaniljesukker
1 sitron (økologisk), finrevet skall
3 egg (ca. 150 g)
1 ts flytende honning
75 g melk (ca. 3/4 dl)
225 g hvetemel
1 ts bakepulver
100 g smør , smeltet
melisdryss

SLIK GJØR DU

Smelt smøret og sett det til avkjøling.

Ha sukker og vaniljesukker i en stor bolle. Skyll sitronen under lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint med et zesterjern eller lignende og rør det ut i sukkerblandingen. Tilsett eggene og flytende honning og rør godt sammen. Rør blandingen for hånd i 1-2 minutter. Rør inn ca. halvparten av melken.

Rør sammen bakepulver og hvetemel og sikt det inn i eggeblandingen i 2-3 omganger. Bruk en slikkepott og bland forsiktig sammen. Tilsett resten av melken og smeltet (avkjølt) smør og rør sammen til du har en jevn og glatt røre.

Madeleines

Til denne oppskriften trenger du madeleinesformer. Det får du kjøpt i velassorterte kjøkkenutstyrsforretninger og nettbutikker. Pensle formene med nøytral olje eller smeltet smør. Har de ikke “slippbelegg” kan det være lurt å drysse over litt hvetemel i formene også, og helle av overskuddet. Ha ca. 1 ss røre i hver form slik at de blir ca. 2/3 fulle. La formen hvile på benken i ca. 15 minutter. Sett stekeovnen på 195 grader (over- og undervarme) og sett samtidig et bakebrett midt i ovnen.

Stek småkakene i ca. 10 minutter i forvarmet ovn. Sjekk med en kakenål eller fyrstikk om de er gjennomstekte (dersom det henger igjen røre på nålen/fyrstikken bør de få et par minutter til i stekeovnen). Småkakene skal nå være gylne og fine nederst og litt lysere på toppen. La småkakene hvile i formen (oppå en bakerist) et par minutter, før du forsiktig vipper dem ut av formene med en gaffel eller lignende. La småkakene avkjøles på bakeristen.

Mitt madeleinesbrett rommer 12 kaker og jeg stekte derfor i to omganger.

Madeleines

Gi kakene et lett melisdryss og servér dem umiddelbart, gjerne sammen med en kopp kaffe.

Madeleines smaker aller best når de er nystekte, men er holdbare et par dager i lufttett boks. De kan også fryses etter at de er avkjølt. La dem tine 15-20 minutter på benken før du nyter dem.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Stekte nettopp i minimuffinsbrett i mangel av korrekt form! Resultatet ble helt perfekt! ?

  2. Tusen takk for super oppskrift og beskrivelse. Jeg kjøpte ny silikonform og de ble både gode & fine

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste