Dersom du har lyst på noe godt fort fort, er scones tingen å lage! Scones har sitt opphav fra Skottland, og er et rundstykke som bakes med bakepulver istedet for gjær. Dette innebærer at du slipper å sette deigen til heving, og er du kjapp kan du servere deilige, lune scones etter en halvtimes tid. Scones kan varieres i det uendelige. Jeg har her valgt å lage fine, søte scones med smak av sitrus, rosiner og litt havregryn. Scones kan også bakes med grovere meltyper, spelt og ikke minst smaksettes nøtter og tørket frukt eller bær. Flere oppskrifter på deilige scones kommer utover høsten.

Ingredienser

750 g hvetemel (ca.)
75 g havregryn
4 1/2 dl melk
375 g smør , mykt
175 g sukker
4-5 ts bakepulver
1/2 appelsin , saft og revet skall
1/2 sitron , saft og revet skall
100 g rosiner
melk til pensling og havregryn til å strø over

SLIK GJØR DU

La gjerne rosinene stå å trekke litt i melken (kan sløyfes), slik at de blir ekstra saftige og gode. Sil av og ta vare på melken.

Ha mesteparten av hvetemelet, samt havregryn og bakepulver, oppi bakebollen og rør godt sammen. Du kan gjerne benytte kjøkkenmaskin med eltekrok. I en annen bolle blander du sammen mykt smør, sukker og sitrusskall til alt er godt blandet sammen. Ha deretter smørblandingen oppi melblandingen og rør godt sammen på sakte fart. Tilsett deretter sitrussaft (ca. 1 dl tilsammen) og melk, og elt raskt sammen til deigen din får ønsket konsistens. Spe eventuelt på med mer hvetemel om nødvendig. Deigen kan gjerne være litt klissete, men det må fortsatt være «hold» i den. Hvis du benytter kjøkkenmaskin bør du ikke la maskinen gå mer enn det som er nødvendig for å få rørt det hele godt sammen. Tilsett rosinene helt til slutt, og kjør maskinen forsiktig til rosinene så vidt er eltet inn i deigen.

Scones med sitrus og rosiner

Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Del deigen i 4 jevnstore emner, og form hver del til et flatt, rundt brød som er ca. 4 cm høyt. Del hver del i 4 like store deler, og legg dem på bakepapirkledd bakebrett. Pensle sconesen med melk, dryss gjerne over litt havregryn, og stek dem midt i ovnen ved 225 grader i ca. 20 minutter, til sconesene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl sconesen på rist, og nyt dem ganske umiddelbart – som de er eller med litt syltetøy på – og sammen med en kopp med god te.

Scones bør nytes relativt nystekte, så får du noen til overs bør du legge dem i fryseren straks de er avkjølt. La dem tine i romtemperatur, og varm dem gjerne litt i ovnen før servering, ca. 3-5 minutter ved 175 grader (varmluft).

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei og tusen takk for kjempegod scones oppskrift! 🙂 har nettopp prøvd den ut til lørdagsfrokost og resultatet ble veldig saftige og friske scones. Sløyfet rosiner og bakte ned sammalt speltmel+litt havrekli 🙂 Deilig sitrusaroma!

 2. Lagde disse nettopp, men halv porsjon da 🙂 De ble kjempegode, men tror jeg brukte litt lite mel. Deigen ble ganske løs og de «hevet» mest utover, ikke oppover. Men da vet jeg det til neste gang 🙂

 3. Scones ble fine., gylne men ikke gjennomstekte. Hva skal til at de blir gjemmomstekte? Senke temperaturen i ovn? Eller noe annet?

  1. Hei,
   Mine ble heller ikke gjennomstekte.
   Tenker kanskje grunnen kan være enten for tykke scones, eller for kort stekrtid (da må evt temperaturen justeres ned noe).
   Hva tenker du, Trine?

 4. Hei, set står at man skal ha en halv appelsin også, men den er ikke nevnt under «Søik gjør du». Skal ikke appelsinen være med? Hilsen trofast bruker

  1. Joda, sitron- og appelsinskall/saft er omtalt samlet («sitrus»), se «I en annen bolle blander du sammen mykt smør, sukker og sitrusskall til alt er godt blandet sammen. Ha deretter smørblandingen oppi melblandingen og rør godt sammen på sakte fart. Tilsett deretter sitrussaft…»

 5. Hei! Har veldig lyst til å prøve denne oppskriften. Men jeg lurer på om jeg kan ha i (betydelig) mere havregryn?

 6. Disse er kjempegode har laget dem flere ganer, men de blir veldig smuldrete. Hvordan kan jeg unngå det, at de smuldrer fra hverandre når man skal spise dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste