ANDEBRYST MED APPELSINSAUS

Andebryst med appelsinsaus

Andebryst er populær festmat, både til jul og ellers. Her har andebrystet fått selskap av en appelsinsaus med litt balsamicoeddik i, og som tilbehør serveres crispy rotgrønnsaker og en velsmakende kompott med rødløk og eple. Et kjapt, enkelt og velsmakende festmåltid! Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

ANDEBRYST OG APPELSINSAUS

  • 2 store andebryst, ca. 300 g pr. bryst
  • salt og pepper
  • ½ dl hvitvin (kan eventuelt erstattes med kraft)
  • ½ dl kyllingkraft
  • 1 1/2 dl nypresset appelsinjuice (ca. 2 appelsiner)
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 2 ss smør

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER

  • 3-4 gulrøtter, i staver
  • 3-4 persillerøtter, i staver
  • 400 g sellerirot, i staver
  • olivenolje
  • salt og pepper

RØDLØK- OG EPLEKOMPOTT

  • 1-2 ss smør
  • 2 rødløk, i terninger
  • 2 epler, i terninger
  • 1-2 ss sukker
  • ½ dl eplejuice
  • salt og pepper

reinsdyrfilet med plommer, rødvinsaus, ovnsbakte rotgrønnsaker og Vina Maipo Vitral Syrah - gulrøtter

Fordel grønnsakene i langpannen eller et stort ildfast fat og ringle over litt olivenolje. Krydre med salt og pepper og stek dem ved 225 grader over- og undervarme i 15-20 minutter. Ta ut grønnsakene av ovnen og stek deretter andebrystet (se nedenfor). Mens andebrystet hviler steker du ferdig grønnsakene (gjerne på varmluft 200 grader) i ca. 10 minutter, eller til de er møre og lett gylne.

Lag rutemønster på skinnsiden av andebrystet. Bruk en skarp kniv, men pass på at du ikke skjærer i kjøttet. Krydre med salt og pepper på begge sider og legg andebrystene med skinnsiden ned i en tørr stekepanne. Fettet smelter under stekingen. Brun andebrystet på middels varme i 6-8 minutter til skinnet er gyllent og sprøtt. Snu og stek dem lett på den andre siden også, i ca. 2 minutter. Ta vare på stekefettet (skal benyttes i sjyen). Legg andebrystene i et ildfast fat med skinnsiden opp og stek dem ferdig i stekeovnen ved ca. 150 grader til kjernetemperaturen er 56-58 grader. La andebrystene hvile i ca. 5 minutter før du skjærer dem opp i skiver (rett før servering). Ta vare på andefettet i stekepannen, det skal benyttes til appelsinsausen som lages helt til slutt.

Andebryst med appelsinsaus

Fres løken i smøret et par minutter, og tilsett deretter eplebitene. La de surre med et par minutter og tilsett deretter sukker og eplejuice. La det stå å putre på lav varme i ca. 5 minutter, eller til eplene er passe mør. Smak til med salt og pepper.

Appelsinsausen lager du i stekepannen, med resten av andefettet. Tilsett hvitvin og appelsinjuicen og la det koke inn noe. Ha deretter i kyllingkraften og smak til med en god balsamicoeddik, og eventuelt litt sukker hvis det er nødvendig. Bruk gjerne en balsamicoeddik av god kvalitet. Rør inn smøret rett før servering. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Synes du sausen likevel er litt tynn kan du eventuelt tilsette litt maisenna.

Andebryst med appelsinsaus

Server andebrystet med rotgrønnsakene og rødløk- og eplekompotten som tilbehør, og drypp appelsinsausen over. Nytes umiddelbart, gjerne med en god vin til. Hvis du vil variere denne retten kan du gjerne bytte ut rotgrønnsakene helt eller delvis med søtpotetmos.

VELBEKOMME!


, , , ,

37 Kommentarer

  1. Therese 25. desember 2014 at 01:33 #

    En ny juletradisjon er åpenbart å anbefale 🙂 fantastisk godt!

  2. Mathias 1. januar 2015 at 13:37 #

    Prøvde den for første gang igår og det var en MEGA hit!!! Tiden takk for flott oppskrift og inspirerende blogg! Godt nytt år

    • Trine ;) 1. januar 2015 at 14:48 #

      Så gøy å høre at den falt i smak. Godt nytt år til deg også! 🙂

  3. Turid Lassen 2. januar 2015 at 14:56 #

    Tusen takk for fin oppskrift på andebryst.vi fikk det servert hos min datter i går,kjempe godt.Jeg har ikke hvert så veldig glad i and.tusen takk for mange fine oppskrifter og ider

  4. Galina 7. januar 2015 at 22:43 #

    Bør jeg brune Andebryst rett for di skal i ovn , etter kan jeg brune dem I god tid for eksempel 20 min før de skal i ovn

    • Tommy 15. mars 2015 at 00:00 #

      Du kan godt brune dem i panna og la dem hvile 20-30 min før de går i ovnen:)

    • Bila 14. februar 2016 at 16:05 #

      Rett før

  5. Jorunn 13. januar 2015 at 19:11 #

    Dette var godt! Fulgte oppskriften til punkt og prikke. Mannen ville ikke slutte å spise i dag 🙂 Michelinstjerne ble utdelt 🙂 Takk for mange gode oppskrifter som brukes ofte!

  6. jens petter 21. januar 2015 at 16:30 #

    Hei! Dette så veldig fristende ut, hvilken type vin ville du anbefalt?

  7. Kristine 21. mars 2015 at 10:29 #

    Hei Trine! Kan man bruke denne oppskriften til andre typer kjøtt? Jeg har en steik med mørbradbiff, og venter gjester kl 20 ! Tusen takk.

  8. Hege 6. april 2015 at 00:28 #

    Dette laget jeg i dag og det var såååå godt! Jeg måtte improvisere litt med hvitvin for det hadde jeg ikke (ikke kyllingkraft heller, men brukte det nest beste), men jeg brukte hvit gløgg fra IKEA! (Droppa sukkeret). Masse god smak

  9. GURO 12. april 2015 at 18:50 #

    Kan jeg servere bringebærsaus til denne retten. Sausen består av portvin, bringebær, sukker og saften av appelsiner.

    • Trine ;) 19. april 2015 at 00:32 #

      Det høres ut som om det vil passe bra til andebrystet. Lykke til!

      • Guro 21. april 2015 at 15:09 #

        Det smakte himmelsk godt. I tllegg hadde jeg lagd en blanding av aromasopp, løk og Snøfrisk.

  10. Guro 12. april 2015 at 21:02 #

    Var kanskje litt uklar i spørsmålet mitt? Men lurte på om jeg kan bytte ut appelsinsausen med bringebærsaus?..

  11. Eve M.Skjønsberg 26. april 2015 at 20:07 #

    Tusen takk for denne matbloggen.Den gir meg inspirasjon til å prøve noe nytt.Alt jeg har prøvd har vært vellykket.Håper du vil fortsette med dette.

  12. Beate Dragseth 12. juli 2015 at 10:03 #

    Hei, kjempegod oppskrift som ble meget vellykket. Jeg har boken din og bruker dine oppskrifter mye, men jeg synes sausene dine er for sure. På denne oppskriften brukte jeg en skje med balsamico eddik, men måtte ha i sukker og fløte og da ble den bra. Dette er selvsagt en smakssak, men er det noe annet jeg kan bruke istedet for balsamicoeddik?

  13. Agnor 21. september 2015 at 03:20 #

    Prøvde denne oppskriften og den ble helt fantastisk. På grunn av dårlig tid etter jeg begynte tilberedningen (ikke forberedingen) så måtte jeg sløyfe alle grønnsaker foruten gulrot. Det gikk også kjempebra. Sausen ble helt enormt bra. Å blande balsamico og appelsin var helt nytt for meg. Hvitvin og hønsebuljong i bunn. Det eneste som kan utsettes på, er at jeg selv ikke hadde skikkelig kyllingkraft å bruke istedet. Hønsebuljong på terning er jo som kjent ikke nødvendigvis kjempespennende. I alle fall var ikke min versjon det, og fristet ikke til å drikke bar, noe en god buljong absolutt bør gjøre.

    Takk for fantastisk oppskrift! Du inspirerer masse!

  14. Therese 3. oktober 2015 at 11:32 #

    Dette var aldeles nyydelig! Er stor fan av bloggen din. Bruker den flere ganger i uka. Akkurat nå stekes ett av dine eltefrie brød i ovnen 🙂

  15. Kjell Inge 14. oktober 2015 at 15:45 #

    Hei Trine!
    Takker for god oppskrift!
    Laget denne i dag med ytrefilet av hare!
    Ble helt magisk!
    Mvh Kjell Inge

  16. Rolf Langås 18. oktober 2015 at 14:35 #

    Hei. Fin oppskrift, men det forekommer meg at brystene må stekes ca 10-15 min lengre.
    Har du vært snau på tidsangivelsen?

    Uansett. Kjempegodt og rene luxusfølelsen for de som blir servert 🙂

  17. Christel 26. oktober 2015 at 08:47 #

    Helt nydelig! Perfekt stekt and med sprø svor og godt tilbehør. Dette blir en sånn oppskrift vi tar frem når noe spesielt skal feires 🙂

  18. Silje 11. desember 2015 at 14:48 #

    Hei! Bruker du lys eller mørk balsamicoeddik? Silje

  19. Halfdan Hansen 12. desember 2015 at 22:52 #

    Hei Trine.
    Første gang jeg leser noe av bloggen din, jeg lette etter oppskrift på andebryst, skulle lage det for første gang. (Har spist det mange ganger på restaurant)
    Jeg fulgte oppskriften nøye og resultatet ble fortreffelig. Skulle brukt litt mer tid på sausen, men den ble bra, bare litt tynn.
    Vi, min kone og jeg, prøvde med både rød og hvit vin. En lett rødvin og en ikke helt tørr hvitvin går bra.

  20. Åse bergene 19. desember 2015 at 20:53 #

    Hei! Flott blogg du har! Jeg lager andelår og rotmos og en saus. Veldig godt, mne jeg føler at det burde vært en tredje del? Hva tenker du?

  21. Angelica 21. desember 2015 at 08:53 #

    Nam! På nyttårsaften skal vi ha denne retten, men til dessert tenkte vi å ha karamellpudding med appelsinsaus. Tror du det er godt, eller blir det «for mye» appelsin (appelsinsaus( syns du? Ville du anbefalt en annen dessert?

  22. Karoline 30. desember 2015 at 12:22 #

    Spennende oppskrift. Skal forsøke denne på Nyttårsaften. Har du/dere tips for hvordan man kan gjøre denne mest mulig ferdig før man setter seg til bords? Virker litt tidkrevende å lage sausen mellom forretten og hovedretten.

  23. Karoline 30. desember 2015 at 12:27 #

    Oppskriften ser helt fantastisk ut. Skal bruke den i morgen – Nyttårsaften.
    Lurer på om dere har noen gode tips for hvordan jeg kan gjøre ferdig så mye som mulig før vi setter oss til bords for forrett. Liker ikke så godt om jeg må lage sausen mellom forrett og hovedrett. Kan jeg gjøre alt klart før vi starter å spise forrettten?

  24. Inger-Anne 23. januar 2016 at 20:00 #

    ABSOLUTT den beste anderetten jeg noen gang har spist. Og så enkelt 💕

  25. Rune Dahle 6. februar 2016 at 16:11 #

    Denne oppskriften er en slager gang etter gang:) En garantert suksess uansett alder😊 Blir nok en suksess i kveld! også når 4 stjerners gjengen kommer på besøk! Takk for gode oppskrifter Trine!

  26. Liv Marit 30. september 2016 at 19:33 #

    Vår yndligsrett. Lager den mye. Har servert med pære og løk kompott, også veldig godt. Har ofte hjemmelaget potetmos som tilbehør også.

  27. Einar 1. oktober 2016 at 18:38 #

    Prøvde den i kveld, megabra.

  28. JohnR 11. november 2016 at 18:20 #

    Utrolig godt, noe av det beste på lenge, perfekt enkelt og god tilbehør! Steketiden kan gjerne økes til 30 min., men kun for tykkere fileter slik min var. Men, man straffes hard på smak dersom man oversteker andebryst, så for min del var 20 min. perfekt, men fruen synes den var for rå …?

  29. Violeta 12. september 2017 at 17:20 #

    Det var første gang jeg lagde og smakte på andebryst. Veldig godt! Veldig enkel oppskrift med garantert suksess! Mannen min lagde saus og den passet utmerket godt! Nam nam!

  30. Tommy 2. november 2017 at 20:37 #

    Hei, tenkte å lage denne til lørdag men vi blir 6 voksne så lurte på hvordan oppskriften blir da ? Hvor mye skal jeg ha av alt da ? Skal f.eks. Alt dobles ?
    Mvh Tommy

  31. Tommy 2. november 2017 at 20:39 #

    Glemte å legge inn hake slik at jeg blir varslet når du svarer

    Mvh Tommy

Legg igjen en kommentar