HUMMUS

Hummus

Hummus har sitt opphav fra Midtøsten, og er en puré som vanligvis lages av kokte og moste kikerter tilsatt hvitløk, tahini, sitronsaft og olivenolje. Jeg har i denne oppskriften benyttet GoGreens kikerter, som er økologiske og ferdigkokte, slik at de kan benyttes umiddelbart uten forutgående koking. Hummus er ypperlig tilbehør til stekt og grillet mat. Til ca. 4-6 porsjoner trenger du omtrent:

  • ca. 700 g ferdig kokte kikerter
  • 1/2-1 sitron, saften
  • 3 hvitløkfedd, grovt hakket
  • 1/2-1 dl extra virgin olivenolje
  • 1 1/2-2 ss tahini
  • ca. 1/4 ts knust spisskummin
  • salt
  • paprikapulver eller kajennepepper

Hummus

Ha kikertene i et dørslag eller lignende og skyll dem godt. Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med kniver, og kjør det hele til en jevn blanding. Tilsett olivenolje til hummusen får ønsket konsistens. Smak til med salt, og eventuelt litt mer sitron, spisskummin eller tahini.

Ha hummusen over i en skål, drypp over noen dråper av din beste olivenolje og dryss gjerne litt paprikapulver eller kajennepepper over. Hummus smaker for eksempel godt som tilbehør til kjøtt, fisk, grillede grønnsaker – og gjerne sammen med pitabrød.

IMG_7675

TIPS

  • Dersom du benytter ukokte kikerter må du bløtlegge og koke dem etter anvisningen på pakken. Hummus kan gjerne serveres varm eller lunken, hvis du foretrekker det.
  • Tahini er en sesampurè som benyttes i mange av Midtøstens retter. Har du ikke tahini kan du eventuelt sløyfe den eller smake til hummusen med litt sesamolje istedet.
  • Dersom du benytter stavmikser bør du halvere oppskriften eller lage den i to omganger.

IMG_7650

ENJOY!

 


,

20 Kommentarer

  1. Marte Jacobsen 8. mai 2014 at 16:18 #

    Hei

    Vet du hvor man kan få kjøpt tahini?

    • Trine ;) 8. mai 2014 at 18:54 #

      Tahini fås kjøpt i de fleste etniske forretninger.

    • Ingunn Røberg 5. juli 2016 at 11:38 #

      Også veldig enkelt å lage selv når en ikke har tilgang til butikkjøpt 😊

    • Masoud 9. februar 2017 at 21:15 #

      Hei Du kan kjøpe på carl bener plass og de har også ferdig hummus det hetter Azal delikat prøv det også , det er beste hummus jeg har spist!!

  2. Kristin 9. mai 2014 at 10:12 #

    Hei! Har også brukt knuse sesamfrø i stedet for tahini, det funker også 🙂

    • Trine ;) 11. mai 2014 at 14:04 #

      Takk for tipset! 🙂

  3. Catherina 9. mai 2014 at 19:16 #

    Hei Trine, så delikate bilder du tar! Jeg tilsetter noen ganger tabasco og/eller grillkrydder i hummusen. Det blir kjempegodt!

    God helg 🙂

  4. Ellen 12. mai 2014 at 11:53 #

    Åh, hummus er det lenge siden jeg har spist. Det må jeg lage, det er jo kjempegodt!

    Kjempefristende bilder, nå fikk jeg lyst til å grille også. 🙂

  5. Trine 12. mai 2014 at 23:45 #

    Hummus er greit å hive ihop og servere med pitabrød. Slenger oppi en god ss med peanøttsmør og et par dråper sesamolje om jeg ikke har tahini.

  6. Kathinka 17. mai 2014 at 21:48 #

    Mangler du tahini får du like bra resultat med å bruke en spiseskjeer eller to med sesamolje. Nigella Lawson anbefaler å tilsette gresk yoghurt tilslutt for å få fluffy konsistens, og det får du også med kesam. Tilslutt, hermetiske kikerter fungerer de – men det blir veldig, veldig mye bedre med kikerter du har kokt selv.

    • Ulla 6. desember 2014 at 09:16 #

      En hummus skal da ikke inneholde melkeprodukter! Akkurat like ille som å lage guacamole med rømme.

      • Goran 25. november 2016 at 09:46 #

        Jeg er fra Syria og kan bekrefte det Kathinka skriver. Vi har alltid i 1-2 spiseskjeer yoghurt. Ellers kan hummusen bli for tørr.

  7. Maria 3. juni 2014 at 13:06 #

    Takk for kjempegod oppskrift på Hummus? Men hvor lenge tror du den holder seg (i kjøleksoa)?

  8. Maria 3. juni 2014 at 15:16 #

    Hei. Takk for supergod oppskrift på Hummus! Lurer bare på hvor lang holdbarhet den har i kjøleskapet?

  9. Anette 2. februar 2015 at 02:16 #

    Vil tipse om alternativ til sesamfrø el tahini: Erstatt med en neve valnøtter! Pluss, bytt ut sitronsaft med appelsinsaft og tilsett litt gressløk. Wow, gjør underverker 🙂

  10. Masal Zagros 7. august 2016 at 18:21 #

    Hei Trine ,
    Jeg prøved din oppskrift og det var god !
    Men jeg pleier å kjøpe Fersk hummus i noe etnisk butiker i oslo ( Carl berner , gutta på hagen Røtter butikene )og hummusen hetter Azal Delikat det har himelsk smak og lurer på har du flere forskjellige hummus oppskrifter!?

  11. Kristine 21. august 2016 at 22:30 #

    Hei du! Student her og jeg har kun en smoothie maskin til å blande med? Går det? Tenkte å halvere oppskriften siden jeg kun er en person for å se hvor godt jeg egentlig liker den.

  12. Ørjan 27. oktober 2016 at 21:17 #

    Hei Tina,
    Håres ut som en god oppskrift og tenker å prøve denne. Bør den lages helt fersk eller kan den stå i kjøleskap noen dager?

  13. Goran 25. november 2016 at 09:53 #

    Hei Trine, jeg har noen kommentarer til oppskriften din. Olivenoljen skal ikke blandes inn i hummus men helles over når den er ferdig. Det samme gjelder spisskummin og annet krydder. Etter min mening har du i for mye hvitløk, halv fedd er mer enn nok. I Syria (som sannsynlig er hummusens hjemland) blander vi inn 1-2 spiseskjeer yoghurt for at den ikke skal bli for tørr.

    • El Capitano 3. desember 2016 at 00:08 #

      Goran, takk for gode råd. Nordmenn kan ikke lage hummus…punktum.

Legg igjen en kommentar