Hummus har sitt opphav fra Midtøsten, og er en puré som vanligvis lages av kokte og moste kikerter tilsatt hvitløk, tahini, sitronsaft og olivenolje. Hummus er ypperlig tilbehør til stekt og grillet mat.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

700 g ferdig kokte kikerter (ca.)
1/2-1 sitron , saften
3 fedd hvitløk , grovt hakket
1/2-1 dl extra virgin olivenolje
1 1/2-2 ss tahini
1/4 ts knust spisskummin (ca.)
salt
paprikapulver eller kajennepepper

SLIK GJØR DU

Hummus

Ha kikertene i et dørslag eller lignende og skyll dem godt. Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med kniver, og kjør det hele til en jevn blanding. Tilsett olivenolje til hummusen får ønsket konsistens. Smak til med salt, og eventuelt litt mer sitron, spisskummin eller tahini.

Ha hummusen over i en skål, drypp over noen dråper av din beste olivenolje og dryss gjerne litt paprikapulver eller kajennepepper over. Hummus smaker for eksempel godt som tilbehør til kjøtt, fisk, grillede grønnsaker – og gjerne sammen med pitabrød.

IMG_7675

TIPS

 • Dersom du benytter ukokte kikerter må du bløtlegge og koke dem etter anvisningen på pakken. Hummus kan gjerne serveres varm eller lunken, hvis du foretrekker det.
 • Tahini er en sesampurè som benyttes i mange av Midtøstens retter. Har du ikke tahini kan du eventuelt sløyfe den eller smake til hummusen med litt sesamolje istedet.
 • Dersom du benytter stavmikser bør du halvere oppskriften eller lage den i to omganger.

IMG_7650

ENJOY!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Du kan kjøpe på carl bener plass og de har også ferdig hummus det hetter Azal delikat prøv det også , det er beste hummus jeg har spist!!

   1. Nei, det står presisert i ingredienslisten at («ferdig kokte») og under tips, så her har du nok ikke lest oppskriften godt nok.

 1. Hei Trine, så delikate bilder du tar! Jeg tilsetter noen ganger tabasco og/eller grillkrydder i hummusen. Det blir kjempegodt!

  God helg 🙂

 2. Åh, hummus er det lenge siden jeg har spist. Det må jeg lage, det er jo kjempegodt!

  Kjempefristende bilder, nå fikk jeg lyst til å grille også. 🙂

 3. Hummus er greit å hive ihop og servere med pitabrød. Slenger oppi en god ss med peanøttsmør og et par dråper sesamolje om jeg ikke har tahini.

 4. Mangler du tahini får du like bra resultat med å bruke en spiseskjeer eller to med sesamolje. Nigella Lawson anbefaler å tilsette gresk yoghurt tilslutt for å få fluffy konsistens, og det får du også med kesam. Tilslutt, hermetiske kikerter fungerer de – men det blir veldig, veldig mye bedre med kikerter du har kokt selv.

   1. Jeg er fra Syria og kan bekrefte det Kathinka skriver. Vi har alltid i 1-2 spiseskjeer yoghurt. Ellers kan hummusen bli for tørr.

 5. Takk for kjempegod oppskrift på Hummus? Men hvor lenge tror du den holder seg (i kjøleksoa)?

 6. Hei. Takk for supergod oppskrift på Hummus! Lurer bare på hvor lang holdbarhet den har i kjøleskapet?

 7. Vil tipse om alternativ til sesamfrø el tahini: Erstatt med en neve valnøtter! Pluss, bytt ut sitronsaft med appelsinsaft og tilsett litt gressløk. Wow, gjør underverker 🙂

 8. Hei Trine ,
  Jeg prøved din oppskrift og det var god !
  Men jeg pleier å kjøpe Fersk hummus i noe etnisk butiker i oslo ( Carl berner , gutta på hagen Røtter butikene )og hummusen hetter Azal Delikat det har himelsk smak og lurer på har du flere forskjellige hummus oppskrifter!?

 9. Hei du! Student her og jeg har kun en smoothie maskin til å blande med? Går det? Tenkte å halvere oppskriften siden jeg kun er en person for å se hvor godt jeg egentlig liker den.

 10. Hei Tina,
  Håres ut som en god oppskrift og tenker å prøve denne. Bør den lages helt fersk eller kan den stå i kjøleskap noen dager?

 11. Hei Trine, jeg har noen kommentarer til oppskriften din. Olivenoljen skal ikke blandes inn i hummus men helles over når den er ferdig. Det samme gjelder spisskummin og annet krydder. Etter min mening har du i for mye hvitløk, halv fedd er mer enn nok. I Syria (som sannsynlig er hummusens hjemland) blander vi inn 1-2 spiseskjeer yoghurt for at den ikke skal bli for tørr.

 12. Tåler du derimot ikke melkeprodukter er det supert å blande inn litt god olivenolje istedet, og hummusen blir ikke tørr

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste