HALVGROVE HAMBURGERBRØD

Halvgrove hamburgerbrød

Mange av dere har kanskje prøvd dere på oppskriften på «Det aller beste hamburgerbrødet«? Jeg kan i dag friste med en halvgrov variant som metter litt mer og som også er god på smak. Hemmeligheten bak de luftige brødene er at smøret eltes inn til slutt. Du kan eventuelt tilsette litt mer sammalt hvete enn det som står i oppskriften, og redusere mengden hvetemel (omtrent) tilsvarende, hvis du ønsker dem enda grovere. Til 12-14 hamburgerbrød trenger du:

  • 2 1/2 dl melk (20-25 grader)
  • 2 1/2 dl vann (20-25 grader)
  • 1/2 ts sukker
  • ca. 1 ts salt
  • ca. 15 g fersk gjær
  • 200 g sammalt hvete, finmalt
  • ca. 500 g hvetemel
  • 50 g smør, i terninger
  • vann til pensling + sesamfrø (nigellafrø eller solsikkekjerner)

Halvgrove hamburgerbrød

Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter 5-10 minutter. Øk farten underveis. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme (hvis ikke, tilsett mer mel eller vann dersom deigen din er hhv. klissete eller fast). Dekk bakebollen med lokk eller plast, og sett deigen på et trekkfritt sted og la heve til dobbel størrelse (ca. 45-60 minutter).

Halvgrove hamburgerbrød

Ha deigen på melet underlag og del den i 12-14 emner. Trill emnene til boller som du trykker flate med håndflaten (ca. 1 1/2 cm), og legg dem på bakepapirkledd stekebrett. La brødene etterheve under klede i 30-45 minutter. Pensle brødene med lunkent vann og strø på sesamfrø.

Stek brødene ved 225 grader i 12-15 minutter. Steketiden vil variere etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl hamburgerbrødene på rist.

Halvgrove hamburgerbrød + Pulled pork

Del burgerbrødet på langs og fyll det med hamburger, chiliburger, fiskeburger, pulled pork eller det du måtte behage. Burgerbrød som du får til overs kan fint fryses. La brødene tine i romtemperatur, og varm dem eventuelt raskt i stekepannen/grillpannen eller i stekovnen før servering.

Velbekomme!


,

18 Kommentarer

  1. Lisa 2. april 2014 at 23:01 #

    Bruker ei lignende oppskrift og de er fantastisk gode og luftige. Bakte de faktisk i dag

  2. Kristin 4. april 2014 at 23:10 #

    Jeg hadde fri i dag, og tenkte at vi måtte innvie grillsesongen. Det ble hamburgere – med disse hjemmelagde hamburgerbrødene. Da ungene oppdaget at detikke var butikkjøpte hamburgerbrød, ble de utrolig skuffet! Men det ble jammen fort stille da de smakte. Super stemning rundt middagsbordet på verandaen – bortsett fra kald vind :-). Ungene, og jeg, synes at hamburgerbrødene var kjempe gode!

  3. Jørgen Frøland 5. april 2014 at 17:27 #

    Kan også lage pølsebrød av dem 🙂

  4. Marte Helland 8. april 2014 at 11:43 #

    Hei! Har du ingen oppskrift på hamburgerbrød for oss uten kjøkkenmaskin? Vil veldig gjerne kunne bake mine egne, det ser så mye bedre ut!

  5. Lisbeth aadland 19. april 2014 at 08:53 #

    Eg lagde disse i går, uten kjøkkenmaskin. Det gikk helt fint. De ble i hvertfall både luftige og myke og gode. Eg har forsøkt noen ganger før å lage hamburgerbrød, men det har alltid blitt til «rundstykker» Men disse ble myke, hamburgerbrød. Men mye bedre enn kjøpebrød, syns eg. Det var ganske mye smør i de, det er kanskjed det som må til for å få dem myke? Eg lagde noen med form som pølsebrød . De ble litt flate, så neste gang former eg de på en annen måte. For denne oppskriften kommer eg garantert til å bruke igjen!

  6. Bente 29. juli 2014 at 09:12 #

    Hei! Bare elsker de gode oppskriftene dine. Baker hamburger brød ofte. Denne oppskriften er min favoritt 🙂

  7. Kristin 6. september 2014 at 22:57 #

    Disse ble lage i heimen i kveld. Gleder meg til å ta dem frem når vi griller fiskekaker på tur i morgen. Tenker det blir dobbel porsjon neste gang, ihvertfall!

  8. Hilde 17. november 2014 at 15:12 #

    Kan man bruke tørrgjør i denne oppskriften?

    • Synnøve 6. mars 2015 at 12:40 #

      Ja, det bruker i alle fall jeg. Og de blir kjempegode

  9. Tone 22. mars 2015 at 11:45 #

    Har laget disse flere ganger og man trenger absolutt ikke kjøkkenmaskin. Blir like luftige og gode uten. Bare å elte deigen godt. Takk for god oppskrift!

  10. Ranveig 3. juli 2015 at 12:46 #

    Kan man bytte ut melk med bare vann i denne oppskriften? Har en gutt med melkeintoleranse.

  11. Kristin 10. februar 2016 at 21:25 #

    Hei
    Kan man bruke bare vann istedefor melk?
    Mvh

    Kristin

    • Trine ;) 10. februar 2016 at 23:20 #

      Ja, det går fint.

  12. sofrid 28. februar 2016 at 00:46 #

    Er brødet halvgrovt når det er mer enn dobbelt så mye hvetemel som sammalt mel ?

  13. Rudolf 6. april 2016 at 13:54 #

    Takker og bukker.

  14. Cathrine 18. januar 2017 at 14:47 #

    Hei, hvordan er det å steke disse med varmluft? Ha problemer med ujevn over- og undervarme..

    Mvh
    Cathrine

    • Jørgen Frøland 18. januar 2017 at 17:04 #

      Jeg har en kompis som er kjøkkensjef og han bruker varmluft til all matlaging. Bare skru ned varmen bittelitt. Men det er jo avhengig av ovnen din.

  15. sofie 3. juli 2017 at 22:50 #

    Kan eg bruke kulturmelk istedenfor vanlig melk?

Legg igjen en kommentar