Junior på 5 år elsker polarbrød. En rask titt på ingredienslisten gir imidlertid matbloggermammaen bakoversveis, for listen er lang som et vondt år og inneholder en rekke ingredienser som jeg slett ikke har i mine ellers så velfylte kjøkkenskuffer. Gode polarbrød kan du imidlertid enkelt lage selv, og oppbevare i fryseren. Prøv da vel!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

150 g havregryn , finmalt
500 g fullkornshvetemel (eller annet finmalt grovt mel)
300 g siktet hvetemel (ca.)
15 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær(ca.)
1 ts sukker
1 ts salt (ca.)
4 1/2 dl melk
2 dl vann
1 dl solsikkeolje eller annen nøytral matolje

SLIK GJØR DU

Kjør havregrynene i en foodprosessor til de er ganske finmalt. Ha alt det tørre i bakebollen sammen med gjæren. Tilsett melk, vann (ca. 25 grader) og solsikkeolje, og kjør det på lav hastighet i kjøkkenmaskinen til alt er godt blandet. Kjør det deretter på middels hastighet, totalt i ca. 10 minutter. Deigen skal nå være smidig og ikke for kompakt. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 1 time.

Polarbrød

Ha deigen på bakebordet og del den i to like store emner. Del hvert av emnene i ca. 12 jevnstore biter og trill til boller. Kjevle bollene ut til de er ca 1/2 cm – og 10-11 cm i diameter. Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett. Prikk brødene med spisepinner eller lignende, og la dem etterheve i 10-15 minutter. Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i 9-10 minutter, eller til brødene er gyldne under og ellers er gjennomstekte. Avkjøles på rist og under et klede, slik at de holder seg myke.

Når brødene er helt avkjølt bør de pakkes i plast og legges i fryseren. Ta opp ønsket antall brød og la dem tine i romtemperatur (tiner på ca 30 minutter) eller i kjøleskapet (over natten, hvis du skal ha dem tidlig på morgenen). Ønsker du lunkne polarbrød kan du varme dem ved ca. 175 grader varmluft, i 3-4 minutter.

Polarbrød

Del gjerne brødene på langs og fyll «lommen» inni med pålegg og grønnsaker etter smak og behag. Polarbrød er for eksempel ypperlig matpakkebrød for små og store mager.

Enjoy!

Skriv ut
  1. Nam nam! De så jammen gode ut!
    Og det er alltid hyggelig å vite hva som er i maten.
    Nå når det ikke er så varmt ute lenger, må jeg få fart på brødbakingen igjen…

  2. Tusen takk for ei fantastisk oppskrift!!! He en gut som elsker polarbrød, så ditte blir en ny favoritt i heimen!!:)

  3. Nam! To av mine tre barn liker også polarbrød! Men ikke bra at de vi kjøper inneholder mye som ikke er bra. Jeg skal prøve denne oppskriften -kanskje allerede i dag!
    Takk for mye fin inspirasjon!

  4. Jippi! Dette skal vi bake, ungene elsker polarbrød, men velger å ikke kjøpe fordi de holder skremmende lenge i brødboksen… Takk for oppskrift!!

  5. Å takk – polarbrød er ungenes favoritt- det har blitt lite av det her i India, men nå skal jeg overraske dem en dag. Hurra! Takk for super oppskrift – og flott og inspirerende blogg for øvrig:-)

  6. Å, så bra! Denne skal jeg teste. Har en 5,5 åring som omtrent ikke vil spise noe annet brød enn polarbrød, og den ingredienslisten er ikke foreldrenes favoritt. Brødmat som holder seg så lenge er skummelt!

  7. Jeg bakte polarbrød etter denne oppskriften i går kveld. Super gode! Junior har med i matpakken og «dommen» hans får jeg høre i ettermiddag.

  8. Kjempegode! Takk skal du ha 🙂 Tre barn vil nå helst ha disse i matboksen hver dag…kan bli mye baking i høst 🙂

  9. Dette er jo genialt : ) Mine barn elsker polarbrød og de elsker å bake. Så dette skal vi lage : )

  10. Lagde dine polarbrød i går kveld. Supergode!! Tinte for få til frokosten, men etter en runde i brødristeren var de som ferske igjen! Populært hos store og små! Tusen takk:-)

  11. Disse ble bakt i går kveld og de ble kjempegode og forsvant kjapt ned i nistebokser.
    Takk for flotte oppskrifter.

  12. Lagd disse to ganger nå og jeg økte salt & sukker til 1 ss i siste runde. Erstattet også havregryn med havremel. Kjempegode!

  13. Hei. Så hyggelig å høre at så mange barn liker Polarbrød. Det snakkes mye om tilsetningsstoffer i matvarer, en diskusjon vi håper fortsetter videre. Vi i Polarbrød synes debatten omkring tilsetningsstoffer er positiv. Vi har alltid bakt våre brød etter stolt norrlansk tradisjon. Naturlige, gode og sunne brød. Vi vil med dette understreke at Polarbrød er bakt helt uten konserveringsmiddel og unødvendige tilsetningsstoffer. Brødene inneholder kun vegetabilsk fett og er dessuten melkefrie. Akkurat som du selv anbefaler leserne dine, så bevarer også vi brødene ferske ved hjelp av nedfrysning. Polarmetoden innebærer at vi etter steking hurtignedfryser de nystekte brødene for å stoppe aldringsprosessen. Deretter pakkes brødene i poser og transporteres i ubrutt frysekjede frem til butikk. Når brødene legges ut i butikkhyllene merkes posene med best-før-dato, slik at du som forbruker skal kunne vite når brødene er lagt ut i hyllen. Brødene bør holde syv dager fra opptiningsdag. Etter hvert begynner brødet å mugne, noe som er helt naturlig. Nøl ikke med å ta kontakt med oss hvis du har andre spørsmål eller les mer om våre ingredienser og hvorfor vi anvender disse på vår hjemmeside. http://polarbrod.no/fragor_svar.aspx Med vennlig hilsen oss i Polarbrød.

    1. Hei jeg er mor til en jente med cøliaki. Derfor er jeg ikke tillhenger av tilsettingen av ekstra gluten i brød. Som jeg har har lagt merke til at det er i brød og polarbrød i butikken

    2. Lite spørsmål til Polarbrød. Har sjekket hjemmesiden deres, og dere gir ikke et entydig svar på hvilke typer oljer/fett dere bruker. Hovedsaklig rapsolje skriver dere. Resten da? Palmeolje? Det er jo ofte kamuflert under samlebegrepet vegetabilsk fett.

    3. Greit det, Polarbrød, men denne oppskriften er uansett sunnere og bedre for kroppen enn deres. Dere kan ikke skryte like mye av deres oppskrift. Takk Trine 🙂

  14. Flott oppskrift, denne skal prøves i morgen :-))) Men undrer litt på at du skriver at vannet skal ha en temperatur på ca 25 gr. Skal ikke melk og vann varmes til fingervarme ? 🙂

  15. Det er ikke bare barnebarna som liker polarbrødet, men min mor på 93 år elsker dette brødet.
    Har bakt en ladning til henne som hun fryser og tar opp etter behov. Det som også er så fint er at de er myke . Lett å tygge ! Takk TRINE for at du lager hverdagen lett for oss, med masse fine oppskrifter.

  16. For en herlig blogg du har:) og gjett om jeg skal lage polarbrød etter din oppskrift. Suverent!!
    Her går det masse polarbrød og ja, ingrediensene er mange og ikke alle like nødvendige så takk for at du deler dette.

    Blir mine like fine som dine skal jeg ta bilde og linke til deg såklart:) Heretter skal jeg følge bloggen din og må nok ut på bokkjøp. Gøy med lansering da. Var med på Ellen Vahr sin for noen dager siden. Stilte med kaker. Kjempegøy.

    God helg.

  17. Hvis det er flere enn meg som verdsetter den myke og «lett smeltende» mørlefse følelsen med Polarbrød kan jeg anbefale å bearbeide deigen minst mulig, og i tillegg ha 1 ts bakepulver i denne oppskriften.

  18. Nå står polarbrøddeigen til heving:) Jeg har laget dobbel porsjon da vi er mange i heimen + erstattet en liten del melken med skummet kefir:) Håper det blir bra. Er glad i å bruke kefir i gjærbakst.
    Sal linke til deg så klart om jeg får til noe som er greit å ta bilde av;)

    Ha en fin dag.

  19. Hei Trine!

    Tusen takk for at du deler så mange gode oppskrifter! Jeg har akk bakt polarbrød, de ble kjempe gode:) Vi er en stor familie med 7 barn… så å kjøpe polarbrød i butikken blir fort alt for DYRT!
    God mandag:)

  20. Har akkurat laget disse, og forble knallgode ! Tusen takk for at du deler så flotte oppskrifter 🙂 Gleder meg til å lage matpakker til gutta mine i morgen 🙂 sunt og godt !

  21. Kan bare slutte meg til hylningskoret – disse var knallgode! En ny matpakkefavoritt blant både store og små 🙂

  22. Hei ville bare si at du har en utrolig inspirerende blogg. Er en jente på 13 år og elsker å oppskriftene dine. Spesielt oreokjeks og polarbrød, men den inske suppen og tikka masalaen er nydelig. Stå på videre.

  23. Hei ville bare si at du har en utrolig inspirerende blogg. Er en jente på 13 år og elsker å oppskriftene dine. Spesielt oreokjeks og polarbrød, men den inske suppen og tikka masalaen er nydelig. Nå maser helle familien på at jeg skal lage polarbrød

  24. Fin oppskrift, og mitt første forsøk på Polarbrød.
    Måtte bruke 380g sikta hvetemel og litt mindre vann.
    Hadde litt italiensk krydder i og.

  25. Eg må seie tusen takk for ei god oppskrift! Eg lagde brøda glutenfrie. Brukte glutenfrie havregryn, som i oppskrifta, og erstatta fullkornskveitemjølet med ein pakke Semper grov mix. Det andre mjølet erstatta eg med eit sopihop av anna mjøl; litt glutenfri havremelmix frå Toro og Schär sin miks B. Eg la også til ei ss. fiberhusk; elles var alt som i oppskrifta. Flott deig å jobbe med, og veldig godt resultat! Dette blir godt i matpakken til 10-åringen 🙂 Vi har levd med cøliaki i familien i mange år. Eg har funne ut at det beste er å finne oppskrifter som er gode i utgangspunktet, og bytte ut mjølet. Da får ein gjerne dei beste resultata 🙂 Takk igjen!

    1. Takk for tips! Jeg har også cøliaki, og funderte litt på hvilket mel jeg burde bruke, men da skal jeg prøve semper og ha i fiberhusk i tillegg 🙂

  26. Hei lurte litt på om du hadde et alternativ til havregryn, om det kan erstattes av noe annet.??(pga allergi)

  27. Har laget flere porsjoner med disse, og med stor suksess.
    Jeg har endret litt paa oppskrifta og lagt til litt ekstra fiber.
    Smaken av FLAX og olivenolje er redusert vha krydder.
    Dette er min versjon:
    • 150 g havregryn, finmalt
    • 425 gr fullkorn
    • ca. 340 g siktet hvetemel
    • 135 g milled FLAX
    • 6 g tørrgjær (25% tillegg pga FLAX)
    • 1 ts sukker
    • ca. 1 ts salt
    • 4 1/2 dl melk
    • 1,8 dl vann
    • 1 dl olivenolje
    • Italian spices, oregano el.l.

  28. Nam nam! Laget dem meg havremelk i stedenfor melk og litt stevia som søtning; knallgodt! Takk for god oppskrift og fin blogg.

  29. Hei, veldig fin blogg du har som jeg etterhvert har begynt bruke ukentlig. Jeg lurer på om det stemmer at vannet og melken skal være 25 grader?

  30. Hei! Prøver å bake nå, men deigen ble ganske kompakt? Altså ikke hard, men hardere enn en pizzadeig om du skjønner hva jeg mener? Blir det ikke bra da?

      1. Tok i nøyaktig fra oppskriften jeg. Jaja, får prøve å holde igjen litt på melet neste gang og spe på 🙂

  31. Hei, har tenkt å bake polarbrød denne veka og lurer på om dei og blir så «mjuke» og søtaktige?:)

  32. Hei

    Jeg skal på biltur og tenkte og ta med meg noen sånne polarbrød.
    Hvor lenge holder de seg, si hvis jeg tar de ut av fryseren da vi drar?
    vi har tenkt å være borte i 3-4 dager

  33. Dette skal eg prøve ut. Elske og bake og så er jo dette langt billigare enn å kjøpe polarbrød på butikk . Tippe ungane vil elske det! Takk for oppskrift:)

  34. Idag fikk jeg prøvd oppskriften din på grove polarbrød omsider. Disse var helt nydelig!! Gikk rett hjem hos både meg og ungene 🙂 Takk for inspirasjon.

  35. Jeg ser at du ikke svarer på innlegget produsenten kommer med angående tilsetningsstoffer. Litt uproft av Norges største matblogg å drive feilinformasjon.

    1. Jeg får daglig mellom 50 og 100 eposter og kommentarer, og har dessverre ikke kapasitet til å besvare alle henvendelser jeg får.

  36. Da står deigen til heving! Barna er kjempespente.. Så får jeg se om det ble for lite væske eller ikke.. er nemlig litt usikker på HVOR kompakt deigen skal være..(?) Jaja.. Går det ikke, prøver jeg ny rune i morgen 😉
    Tusen takk for flotte oppskrifter! 🙂

  37. Hei! Noen som har prøvd å lage denne uten kjøkkenmaskin? Funker det? Hilsen student som har lyst på polarbrød 🙂

    1. Fungerer veldig bra uten kjøkkenmaskin. Som student er vi vant til å ta hendene fatt, så det er bare å kna litt ekstra så blir de veldig gode!

  38. Hei Miriam.
    Jeg laget disse polarbrødene i dag på den gammeldagse måten (kna deigen) uten kjøkkenmaskin og det funket bra =)

  39. Disse er geniale! 🙂 Super gode! Tiner og varmer de bare i brødristeren (med tinefunksjon – og så har man ferske polarbrød til frokost og lunsj. NAM!

  40. Vanvittig gode polarbrød!

    Jeg og kjæresten spiser disse hver dag på skolen (universitetet) og alle vennene våre er misunnelige. Ved å lage én ladning av din deig en gang annenhver uke, har vi godt med både niste til en hektisk skoleuke og frokost i helgene. Vi smører dem ofte med kesamdip (hollidaymix og magerkesam), og har på salat, ost, skinke og tomat/paprika el.

    Noe jeg ved en tilfeldighet oppdaget, var at hvis man lar være å prikke dem får man pitabrød! Man må sikkert ikke være rakettforsker for å finne ut av det, men tenkte kanskje at dette var noe som kunne deles til dere andre matfrelste der ute.

  41. Hei!
    Bakte polarbrødene med hele, lettkokte havregryn(for lat til å kverne, hadde ikke havremel), skummet kulturmelk i steden for vanlig melk og 1,5ts natron i steden for gjær. Hele familien var enige om at de ble bedre denne gangen

  42. Nettopp lagd disse, og resultatet ble veldig bra!! Hadde ikke fullkornshvetemel (på en søndag) og bytta det ut med en blanding av «sammalt rug fin» og hvetemel, noe som ble veldig bra. Rugbrød kan bli veldig tunge og massive, men med en 60/40 blanding av rug/hvete ble de akkurat passe lette og luftige 🙂

  43. Disse hadde jeg hørt masse godt om, og gledet meg. Men ble skuffet! Brødene ble fryktelig tørre og kompakte.

  44. Heisann! Disse fikke jo mye bra tilbakemeldinger 🙂
    Jeg har lyst til å bake dem og! 😀
    Men vet noen om det går an å bytte ut hvetemelet med sesamfrømel, jytte mel, mandel mel eller bare enda mer havre mel?
    Takk for oppskrift Trine

  45. Hei, Trine.

    Fantastisk oppskrift.

    Jeg har de siste to årene finpusset denne, og ønsker å dele en litt grovere versjon:

    – 150 g havregryn
    – 250 g havrekli
    – 50 g kruskakli
    – 200 g havremel
    – 200 g sammalt rugmel
    – 100 g sammalt hvetemel
    – 5 dl melk
    – 3 dl vann
    – 1 dl olje
    – 1 pk ferskgjær

    Noen ganger har jeg i tillegg hakkede valnøtter (100 g) og mørk sirup (1 dl) i.

  46. Hei! Skulle så gjerne hatt denne oppskriften i Glutenfri versjon. Usikler på hvilke mel typer jeg må erstatte med siden det var 3 forskjellige typer i orginal oppskriften: Hilsen Glenn og Charlotte

  47. Hei hvordan vil disse bli om man bruker sammalt hvete grovmalt istedet for finmalt fullkornshvetemel? Burde jeg gjøre noen endringer i oppskriften hvis jeg bruker det? Eller anbefaler du å ikke bruke det til disse? Hilsen uerfaren baker

  48. hei! jeg har laget disse to ganger, og jeg er ganske fornøyd, men de blir ikke myke slik som polarbrød man kjøper i butikken, men heller bare som flate rundstykker? er det noe jeg kan gjøre for at de skal bli myke?:)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste