BLOMKÅLSUPPE MED PURRE OG SPRØSTEKT BACON

Jeg minnes barndommens sommere, da vi var på hytta i hele skoleferien. Det var på den tiden det var fint vær hele sommeren i Trøndelag, da vi gikk i shorts og sandaler hele sommeren, og badet nesten hver dag. Mot slutten av ferien var vi brune og fine, hadde bringebærrøde fingre og blå trutmunn, og mamma serverte alltid rykende varm blomkålsuppe med blomkålbiter i. Det var godt det, da – og det smaker om mulig enda bedre nå. Ja, for det er nemlig nå den norske blomkålen er i sesong, sånn fra cirka rett før skolestart og en stund fremover, og den må jo nytes når den er aller best! Barndommens blomkålsuppe har her blitt smaksatt med knasende godt garnityr, som tar denne suppen opp i «suppehimmelen». Oppskriften finner du også på YouTube-kanalen min, se her.

Blomkålsuppe med purre og sprøstekt bacon

Til 3-4 porsjoner trenger du omtrent:

  • 1 stort eller 2 små blomkålhoder, i buketter
  • 1 liten løk, finhakket
  • 8 dl kyllingkraft (kyllingbuljong eller utblandet kyllingfond)
  • 2 dl melk
  • ca. 2 ss crème fraîche (kan sløyfes)
  • ca. 1/2 purre, strimlet
  • 150 gram bacon, strimlet
  • salt og pepper
  • frisk persille, finhakket
  • eventuelt godt brød som tilbehør

Rens og vask blomkålen og del den opp i jevnstore buketter. Skjær også stilken opp i biter. Hold av noen små buketter som skal benyttes som garnityr.

Blomkålsuppe med purre og sprøstekt bacon

Kok opp kraft og melk og tilsett blomkål og løk, og la det småkoke til blomkålen er mør. Koketiden vil variere etter størrelsen på blomkålbitene dine, men beregn ca. 15 minutter. Kjør suppen jevn med en stavmikser eller i en foodprosessor. Smak eventuell til med litt crème fraîche (eller rømme) om ønskelig, og kjør den litt til. Gi suppen et lett oppkok, og smak til med salt og pepper.

Mens blomkålen koker sprøsteker du baconet i en tørr stekepanne. Legg baconet til side. Ha resten av blomkålbukettene i pannen og tilsett om nødvendig litt smør eller olje. La blomkålen frese på middels varme til den tar litt farge og er så vidt mør, men fortsatt har litt «spenst».

Mot slutten av steketiden tilsettes den strimlede purreløken og det sprøstekte baconet. Smak til med litt salt, om nødvendig. (Baconet kan eventuelt erstattes med sprøstekt spekeskinke eller chorizo.)

Blomkålsuppe med purre og sprøstekt bacon

Øs opp suppen i suppeskåler og fordel garnityret over. Gi suppen et dryss av finhakket persille, drypp eventuelt over litt av din beste olivenolje – og server umiddelbart, gjerne med godt brød som tilbehør.

TIPS: Ønsker du en vegatarisk suppe kan du sløyfe baconet, og eventuelt tilsette noen ristede gresskarkjerner over garnityret. Kyllingbuljongen erstattes med grønnsaksbuljong.

TIPS om andre oppskrifter med blomkål: Ovnsbakt torsk med blomkålpuré, Pannestekt laks med spinat, erter og blomkålpuré, Kyllingsuppe med blomkål og koriander og Svinefilet med stekt blomkål og potetpurè.

ENJOY!


, , ,

46 Kommentarer

  1. Ingrid E 8. august 2013 at 13:09 #

    Nam! Gleder meg til å prøve 🙂

  2. Bjørg Merethe 9. august 2013 at 09:32 #

    Som om jeg skulle beskrevet mine egne barndoms sommere på Nordmøre! Det må bli blomkålsuppe i helgen tror jeg:-)

  3. Gudny 9. august 2013 at 14:07 #

    Ble testet på familien i går, med stor suksess. Skyldes ikke minst blandingen av blomkål, purre og bacon som tilbehør.

  4. brit 11. august 2013 at 19:33 #

    Er utprøvd og ble meget godt likt av familien på denne dagen 7.stk:)

  5. Lisbeth-Anita 12. august 2013 at 21:04 #

    Dette ble middagen i dag, virkelig en godbit for oss suppeelskere! Serverte med halvfint rugbrød, bakt på pizzastein i stekovnen, som ble både luftig og saftig. Kjempegodt! Takk for inspirerende oppskrifter og flotte bilder. 🙂

    • Trine ;) 12. august 2013 at 23:14 #

      😉

  6. Tone 19. august 2013 at 21:03 #

    Denne var knallgod! Utrolig hva det utgjorde med den crispy og smakfulle toppingen!!

  7. Mia 8. september 2013 at 18:45 #

    Hei Trine!
    Laget denne i dag, men synes ikke den smakte nok blomkål. Brukte 1,5 hønsebuljong – lurer på om det var for mye og i tillegg må jeg sikkert ha i litt mer blomkål. Har du tips?:)

  8. Mona 24. september 2013 at 07:23 #

    Hei 🙂 denne suppen var en stor suksess på middagen i går, men suppen min skilte seg. Smaken var det ingenting å si på. Den var kjempegod. Har du noen tips til hva som kan ha gått galt ? Jeg brukte ekstra lettmelk og lett cremefraishe, men begge de produktene kan jo kokes i flg spec. Ha en fin dag. 🙂 Mona.

  9. Birgit 20. november 2013 at 00:23 #

    Så deilig oppskrift. Lagde den i dag til mine kresne barn og matglade mann. De elsket den.

  10. Linn 22. januar 2014 at 13:06 #

    Hei Trine. Super blogg og super bok:) Kunne du ha skrevet under rettene om de egner seg å fryse? Som regel greit å lage større porsjoner og fryse ned. Hvordan blir forresten blomkålsuppen om man fryser den. Er det slik at melkeprodukter kan fryses?

    Mvh Linn

  11. Marit 24. februar 2014 at 20:35 #

    Jeg lagde denne i dag, men byttet ut bacon med soltørket tomat. Godt! 🙂 takk for god oppskrift.

  12. Anette 10. mars 2014 at 19:14 #

    Prøvde chorizo, granateple og gressløk salsaen fra torske loin oppskriften din, i blomkålsuppen i dag! Nydelig!

    • Trine ;) 16. mars 2014 at 01:10 #

      Takk for tips! 🙂

  13. Mia 2. april 2014 at 17:58 #

    Hei:) kjempegod suppe!
    Vil bare si at hvis den skal lages vegetarisk så må også buljongen byttes med grønnsaksbuljong:) prøvde det idag med stor suksess:)

  14. Linda 4. august 2014 at 17:27 #

    Den ble veldig tynn for meg, hva gjør jeg?

  15. Ida-Kristine 21. august 2014 at 17:51 #

    Denne var virkelig god! Byttet ut melk med havremelk og det funket veldig bra 🙂

  16. Vanessa 11. september 2014 at 18:13 #

    Veldig god!

  17. B 5. november 2014 at 16:46 #

    Suppa ble kjempegod, brukte 2 små blomkåler og fikk perfekt tykkelse etter min smak. Var først skeptisk til purre, men det var veldig godt i. Alt tilbehøret passet veldfg godt. Hadde hjemmebakt focaccia til også. Kommer til å lage igjen 🙂

  18. Turid 10. november 2014 at 18:29 #

    For en supergod suppe

  19. Elisabeth 22. januar 2015 at 19:23 #

    Takk for maten☺️

    • Trine ;) 22. januar 2015 at 21:16 #

      Velbekomme! 🙂

  20. Vigdis 11. februar 2015 at 10:37 #

    Skal prøve meg på denne i dag. For en uke siden laget jeg en gulrotsuppe, som jeg fant oppskriften til i boka di. Kan du fortelle meg hvordan jeg unngår en «kornete» suppe? Uansett hvor lenge jeg stavmikset ble den ikke kremete, men konisistensen ble kornete. Jeg fikk altså ikke ut alle «klumper» fra gulrøttene. Frykter at dette skal skje igjen, for på grunn av dette fikk jeg ikke ungene til å spise. Må si meg enig i at det ødela smaksopplevelsen.

    Pfh. takk for svar! (og ikke minst, takk for alle de flotte oppskriftene du deler)

    Hilsen Vigdis

    • Trine ;) 11. februar 2015 at 11:07 #

      Kan det hende at du ikke har kokt grønnsakene lenge nok? De skal være helt møre før du kjører dem i stavmikseren. Lykke til!

  21. Hans 12. februar 2015 at 22:34 #

    http://askertrening.blogspot.no/p/kosthold.html
    Her er noen som har brukt bilde ditt uten å kreditere hverken deg, fotograf eller nettsiden din.

    • Trine ;) 12. februar 2015 at 22:42 #

      Takk for at du sa ifra! Dette er noe som skjer rett som det er, og jeg er utrolig glad for slike tips som dette. 🙂

  22. Hanne 20. februar 2015 at 17:48 #

    Denne var utrolig god! 😀

  23. Lillian 14. april 2015 at 19:31 #

    Takk for oppskrift på en fantastisk suppe!

  24. Kjersti 8. juni 2015 at 19:50 #

    Kjempegod suppetakk for oppskrift

  25. Tina 13. juli 2015 at 15:40 #

    Dette var en nydelig suppe – det blir flere serveringer av denne i vår husholdning! 🙂

  26. Monica 31. august 2015 at 15:08 #

    Denne var veldig god! Har laget den flere ganger, i dag skal jeg bytte ut baconet med stekte pølsebiter. Har spist den med smårettskinke også, ganske så godt!

  27. Anne 1. september 2015 at 17:31 #

    «Mmmm, den var GOD» var det første 7-åringen sa da han smakte på denne. Må doble oppskrift neste gang, da han spiste langt mer enn mor hadde beregnet!

  28. Cesilie 2. september 2015 at 20:42 #

    Nydelig suppe 🙂 Hele familien fornøyd med middagen i dag! Erstattet melk og cremefraiche med fløte, inkluderte en skvett balsamico og en hvitløsfedd, toppet med sprøstekt chorico. Kommer på menyen flere ganger 🙂

  29. Tine Mikkelden 8. oktober 2015 at 16:13 #

    Nam! Ny favoritt suppe! Tror ikke jeg har spist blomkålsuppe siden jeg var liten. Veldig veldig god!

  30. Jørgen 8. oktober 2015 at 22:06 #

    Gledet meg til å smake denne, men ble litt skuffet. Det står ingenting i oppskriften om at løken bør stekes i stekepanne først, så jeg gjorde ikke det. Da synes jeg det ble en dominerende smak av rå løk i suppen. Ser på videoen i youtube kanalen din at du lager tilsvarende oppskrift og starter med å steke løken litt først der. Kan det være en feil i oppskriften, kanskje løken må stekes først og ikke kokes rå sammen med blomkålen? Må få legge til at jeg ellers er veldig fornøyd med mange av oppskriftene dine og takker så mye for inspirasjonen… 🙂

  31. Kari Enger 5. februar 2016 at 19:34 #

    Denne suppen ble godt likt av alle i familien. Smart å ha purre i. Jeg laget tilbehør med solsikkefrø i stedet for bacon, det ble også godt.

    Takk!

  32. norleif 2. mars 2016 at 10:22 #

    vi har forsøkt din oppskrift
    og det var herlig, spiste dobbelt – måtte legge oss på sofaen
    hilsen
    warszawa 2 mars 2016
    delia og norleif

    • Trine ;) 3. mars 2016 at 00:27 #

      Så hyggelig å høre at maten smakte! 🙂

  33. Anniken 17. mars 2016 at 16:43 #

    Hei! Smaken var det ingenting å si på, men når jeg brukte stavmikseren min oppi suppen skummet suppen noe veldig!! Måtte ta av alt skummet med en sleiv da det ikke gikk bort av seg selv med røring.. Skal det være slik? Brukte grønnsaksbuljong og ekstra lett melk, og dette var før jeg tok oppi creme fraiche. Hva gjør jeg galt?

  34. Geir Siljuberg 15. april 2016 at 20:34 #

    Hei. Jeg har i dag laget denne herlige blomkålsuppen, til stor glede for hele famileien.
    Den var helt nydelig, men kunne muligens vært litt fyldigere.

    Takk for en fin blogg.
    Bestiller snart boka di.

  35. Hejdi 17. juli 2016 at 18:16 #

    Tusen takk, Trine! I dag har vi kost oss med god middag 🙂

  36. Tone 12. september 2016 at 11:12 #

    Brukte denne som forrett i helgens selskap. Den var aldeles nydelig. Etterfulgt av ytrefilet av hjort og hjemmelaget karamellpudding så ble dette knallsuksess!

  37. Heidi 16. september 2016 at 07:03 #

    Er det mulig å bytte ut kylligbuljongen med noe annet da jeg ikke spiser kylling av etiske årsaker? Kan man benytte en lettere variant istedenfor créme fraiche? Og hvis man ikke bruker créme fraiche eller en erstatning hvilken effekt vil det ha på suppen?

  38. Silje 27. januar 2017 at 12:13 #

    Hei. For en nyde suppe! Er det meningen at løken skal stekes først? Jeg gjorde ikke det, men syntes suppen smakte faktisk!

  39. Tina 23. august 2017 at 16:43 #

    Går denne an å fryse?

    • Trine ;) 28. august 2017 at 10:03 #

      Det går fint.

Legg igjen en kommentar