Galette er en fransk terte som lages rett på bakebrettet uten kakeform eller lignende. Galetten fylles med frukt og/eller bær etter smak og behag og hva som er i sesong. Her er det sesongens epler som spiller hovedrollen, på et lag deilig mandelkrem og penslet med deilig aprikosmarmelade. Nydelig gode smaker sammen! Som tilbehør serverer jeg stivpisket creme fraiche tilsmakt med litt melis og ekte vaniljesukker. Prøv det du også!

Ingredienser

MØRDEIG

175 g hvetemel
2 ss melis
2 klyper salt
150 g smør
2-3 ss kaldt vann
1 egg til pensling

FYLL & TILBEHØR

50 g smør (romtemperert)
50 g brunt sukker eller hvitt sukker
50 g mandelmel
1 egg
4-5 epler , i tynne båter
perlesukker
2 ss aprikosmarmelade (kan sløyfes)
vaniljeis , stivpisket kremfløte eller creme fraiche

SLIK GJØR DU

Eplegalette med mandelkrem

Ha hvetemel, melis og salt i en bolle, og bland godt sammen. Ha i smøret og smuldre det hele sammen til du har en smulete deig. Tilsett kaldt vann til du har en jevn og fin deig som samler seg. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør deigen mer enn nødvendig. Legg deigen i kjøleskapet i minst en halvtime, eller gjerne over natten. Rør sammen smør, sukker, mandelmel og egg, til det har en kremete konsistens. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Skyll eplene, del dem i to og fjern kjernehusene. Skjær dem opp i tynne, jevnstore båter. Jeg brukte 5 små epler i denne oppskriften.

Eplegalette med mandelkrem

Finn frem et bakepapirkledd bakebrett. Ha mørdeigen på melet bakebord og kjevle den ut. Pass på at du benytter nok mel på både underlaget og kjevlet slik at deigen ikke klistrer seg fast. Rull deigen over på kjevlet og løft den forsiktig over på bakepapiret. Det gjør ikke noe om den blir ujevn i kantene, sluttresultatet blir bra likevel.

Smør mandelkremen jevnt utover mørdeigen, men la det være igjen en kant på 4-5 cm rundt hele leiven. Fordel eplene jevnt utover, og brett deretter den rene kanten over fyllet. Sett gjerne galetten i fryseren i ca. 15 minutter (mens du forvarmer ovnen til 200 grader, over- og undervarme), så vil den holde fasongen bedre. Dersom du ikke har muligheten til å putte den i fryseren er det viktig at du steker den umiddelbart, så da må du sette på stekeovnen før du begynner å lage fyllet.

Eplegalette med mandelkrem

Pensle paikanten med sammenvispet egg og strø over litt perlesukker. Stekes på midterste rille i ca. 35 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt. Følg med mot slutten av steketiden. Varm opp aprikosmarmeladen mot kokepunktet og pensle de varme eplebitene.

Eplegalette med mandelkrem

La galetten avkjøles noe før servering. Server den lun eller kald med vaniljeis, stivpisket kremfløte eller creme fraiche, eller annet tilbehør etter smak.

Eplegalette med mandelkrem

TIPS

 • Deigen kan oppbevares i kjøleskapet i 1-2 uker. Deigen kan også fryses. Jeg anbefaler ikke å fryse galetten, verken ustekt eller stekt.
 • Andre oppskrifter med epler finner du samlet her.
 • Varier galetten med ulikt fyll, for eksempel plommer og bringebær eller sommerens bær.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Den så nydelig ut, som alt du lager. Jeg lurer på om den kan lages dagen før og stekes rett fra fryseren, siden den uansett skal fryses? Eller skal den ikke gjennomfryses?

  1. Takk for det! Galetten skal ikke fryses, kun avkjøles noe slik at den vil holde fasongen bedre etter steking. Dersom den fryses ned er jeg redd den vil bli vassen etter opptining.

 2. Kan den ikke gjøres ferdig og settes i kjøleskapet frem til steking, men må i fryseren?

  1. Neida, den må ikke i fryseren. Poenget med en snartur i fryseren er at den vil holde fasongen bedre etter steking når deigen er kald. Den kan gjerne settes i kjøleskapet og stå et par timer før den stekes.

 3. Har denne stående i ovnen akkurat nå, vi gleder oss til kveldens dessert. Men vil tipse om at det er lettere å kjevle ut deigen mellom to ark med bakepapir. Da slipper man at den klistrer seg til benken eller kjevlen, og man slipper å flytte deigen etter den er utkjevlet (man bare piller av det øverste arket). For å gjøre utkjevlingen enda lettere kan man da også kjevle den ut før den avkjøles – å jobbe med steinhard mørdeig er kjedelige greier…

 4. Hei, jeg skal ha matklubb i morgen kveld og lurer på å lage denne. Liker å preppe litt i forkant så det ikke blir for mye jobb og for lite tid til å prate med gjestene. Kan jeg kjevle denne ut i forkant og legge den klar i kjøleskapet og så legge på fyllet rett før steking?
  Hilsen
  Jane

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste