SJOKOLADEFONDANT

Sjokoladefondant

En perfekt stekt sjokoladefontant med godt tilbehør er en perfekt avslutning på et måltid. Men, jeg anbefaler deg å gjøre klar deigen på forhånd og øve litt, for her kan ett lite minutt være forskjellen mellom suksess eller fiasko. Vel, det skal mye til for at det blir fiasko, for godt er det uansett. Finn frem:

  • 125 g smør
  • 125 g sukker
  • 150 g sjokolade med høyt kakaoinnhold, hakket
  • 85 g siktet hvetemel
  • 4 egg
  • 6 former
  • smør + mel til strøing av formene

  • bær eller frukt
  • 1/2 porsjon jordbærsaus (kan sløyfes)
  • vaniljeis

Smelt smør og sukker i en kjele over lav varme. Ta kjelen av platen. Ha i sjokoladebitene og la den smelte under forsiktig omrøring. Rør inn siktet hvetemelet og bland inn ett og ett egg om gangen.

Sjokoladefondant

Fyll 6 smurte porsjonsformer ca 2/3 fulle med sjokolademassen. Har du ikke porsjonsformer kan du benytte doble muffinsformer eller kaffekopper (som tåler varmen).

Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i om lag 8-10 minutter, til det ytterste laget har stivnet, men kaken fortsatt har en flytende kjerne. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, og det kan derfor være en fordel å prøvesteke en kake for å teste ut din ovn. I min ovn ble kaken perfekt stekt på 9 minutter, på 10 minutter var den litt for mye stekt, men fortsatt med en liten flytende kjerne i midten.

Bruk en kniv og skjær lett rundt kanten av formen og hvelv deretter kakene umiddelbart på tallerkener, og la dem stå et minutt for å sette seg. Hvis du faller for fristelsen for å snu fondanten (slik jeg har gjort på bilde 1 og 4) kan du risikere at fyllet renner ut umiddelbart. Det er selvsagt ingen krise, men det aller beste resultatet får du dersom du hvelver den rett på tallerkenen og lar den stå der. Da blir resultatet slik når du pirker borti kaken med skjeen:

IMG_2864

Gi gjerne sjokoladefondantene et lite melisdryss, og server dem umiddelbart med is og bær, og gjerne en jordbærsaus.

Deigen kan gjøres klar i god tid på forhånd og oppbevares i kjøleskapet frem til ca en time før du skal steke dem. Det er også mulig at du må legge til et minutt på steketiden, siden deigen vil være kaldere når den kommer fra kjøleskapet, enn den er når den nettopp er rørt sammen. Deigen er holdbar i ca en uke – ustekt – i formen (kledd med plastfolie) før den stekes. Ypperlig gjestedessert, med andre ord!

Sjokoladefondant

(Oppskriften gir 6 porsjoner.)

Se her hvordan jeg lager sjokoladefondant

ENJOY!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, , ,

62 Kommentarer

  1. Laila 15. februar 2013 at 11:35 #

    Mmmmm! Farlig å gå innom her når det straks er lunsj. Det ser himmelsk ut. Veldig bra instruksjon – og så genialt at deigen kan stå i flere dager. I morgen blir det sjokoladefondant 🙂

    • Trine ;) 15. februar 2013 at 21:54 #

      Ja, dette er enkelt, godt – og genialt! 😉

  2. Mrs. Smith 15. februar 2013 at 12:01 #

    Åh, NAM! 😀

    • Trine ;) 15. februar 2013 at 21:55 #

      😉

  3. Dorte 15. februar 2013 at 14:03 #

    Hvilket merke og hvor har du kjøpt den lille skål hvori du har jordbærsausen?

    • Trine ;) 15. februar 2013 at 21:59 #

      Den er fra Porsgrund Porselen og mener den ble kjøpt på GlasMagasinet for mange år siden.

  4. Magne D. Antonsen 15. februar 2013 at 15:38 #

    Hei Trine!

    Bra oppskrift, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    Hilsen Magne i VG

    • Trine ;) 15. februar 2013 at 17:44 #

      Så bra! Ha en fin helg! 🙂

  5. Emilie 16. februar 2013 at 13:03 #

    Ikke for å være vrang eller for å klage, for det ser helt fantastisk ut. Men etter hva jeg har lært det siste halvåret, så er ikke dette en sjokoladefondant. En fondant er en sjokoladekake som er akkurat stekt slik at den ikke er flytende inni, men fortsatt er veldig fuktig. Det dette er kalles derimot for en mi-cuit. Den har en liten, tykk stekeskorpe og er helt flytende inni 🙂 Ingrediensene i de to forskjellige utgavene er derimot nesten akkurat det samme. Og et lite PS. Franskmennene vet stort sett ikke forskjellen de heller 😉

  6. Katinkas Kitchen 16. februar 2013 at 13:22 #

    Ah, de ser ju helt ljuvliga ut! Kul att se att även du väljer att ha något högre ugnsvärme än många recept föreskriver. Jag har skrivit utförligt om allt mitt experimenterande för att få fram ett bra recept på chokladfondant – familjen «tvingades» äta chokladfondant fyra gånger på en vecka:) Med vänliga mat- och chokladglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

  7. Silje 16. februar 2013 at 14:13 #

    Åherliiig! Nå ble jeg søtsugen… Skal virkelig prøve meg på dette en dag, selv om det ser litt vrient ut, elsker varm sjokolade sammen med is så dette er jo perfekt for meg!

  8. Mona 17. februar 2013 at 10:11 #

    Nam nam..det ble kjempegodt! Sto i ovnen i 10 min og de ble perfekte! (skal sies at røren da var kjølekapkald) Jeg serverte med blåbær og vaniljekesam, det funket også veldig bra.

  9. Lisa 17. februar 2013 at 23:43 #

    Lagde disse som dessert/søndagskos. Kjempeenkle å lage, selv om jeg stusset litt på om pannen fortsatt skulle stå på platen når jeg rørte inn mel og egg? Jeg gjorde ikke så, og resultatet ble perfekt etter 9 min i ovnen hos meg! Utrolig godt og farlig enkelt å lage!!

  10. Ingunn 22. februar 2013 at 10:23 #

    En høydare! Jeg lagde deigen et par timer i forveien, og lot den stå på benken i kaffekoppene som jeg brukte å steke de i. De sto i ovnen i 9,5 min, og … Perfekt! Mannen i huset er svært kresen når det kommer til fondant, og denne ble virkelig godkjent 🙂

  11. Jeanette 17. mars 2013 at 14:31 #

    Hei, Trine. Lurer på om du mener kokesjokolade elller vanlig?
    og en liten ting til.. i oppskriften fra 2009 står det 1/2 av mengde med inn ting, men steketiden 17-20 min. og 200 gr. Jeg har akkurat prøvd med 10 min (1 stk) og det ble for mye med min ovn. (brukt mufffinsformer). skal satse på 7-8 min.
    Men 17 min blir alt for lenge? Eller har jeg forstått noe feil?

    • Trine ;) 17. mars 2013 at 22:33 #

      Jeg mener kokesjokolade med høyt kakaoinnhold (70% eller mer), eventuelt Valhrona eller annen god sjokolade av høy kvalitet.

      Jeg har nå fjernet oppskriftene fra 2008 og 2009, fordi jeg mener denne oppskriften gir det beste resultatet.

      • Else-Liv 1. februar 2015 at 12:19 #

        Super oppskrift og forklaring! Denne fikk jeg til 100 % og det smakte nydelig!

  12. Inger 19. mars 2013 at 14:40 #

    Jeg har erfart at man må bli kjent med sin egen stekeovn for å oppnå perfekt resultat. Det er sånn man lærer, hvis man husker det til neste gang, da, noe som jeg problemer med av og til;-). Et anna tips er å fryse ned ferdige porsjoner i muffinsformer, da kan du ta opp ved behov, tine de litt (går fort) og steke, Funker som bare det:)

  13. Janne 30. mars 2013 at 09:53 #

    Jeg leter etter en oppskrift som lå her for litt siden, men som jeg ikke finner lenger: «Sjokoladefondant med bærsaus og is». Den var så veldig god! Har du mulighet til å publisere den igjen?

    • Trine ;) 30. mars 2013 at 10:40 #

      Jeg har utviklet sjokoladefondantoppskriften videre og mener denne gir et bedre resultat. Har derfor fjernet noen av de eldre oppskriftene.

  14. stine 1. april 2013 at 16:31 #

    denne var nyydelig! den beste jeg har prøvd å lage, og kommer ikke til å prøve noen andre etter denne:)

  15. Janne 2. april 2013 at 12:43 #

    Takk for tips! Skal prøve den nye fondanten. Den er sikkert veldig god. Men det jeg lurte mest på var bærsausen. Husker det var både kanel og vaniljestang i. Skulle gjerne hatt oppskriften. 🙂

  16. Gina 29. september 2013 at 19:01 #

    Nam! Kjempe gode, men stekte mine litt for lenge så va bare renende helt inni :/ Skal absolutt prøves igjen 😀 Hadde vanilje is til!

  17. Elisabeth 11. oktober 2013 at 11:25 #

    Hei Trine -tenker å lage sjokoladefondant t dessert t jentene ikveld. Ser du har skrevet at man kan forberede fondantdeigen tidlig, men mener du at man kan ha dem i formene (ildfaste) og lagre dem på et kaldt rom til kvelden? Trenger det ikke å røres luft inn i røra/deigen før d helles i formene?… Jeg er ikke så erfaren, men skal prøve meg på disse, så håper du har anled t å svare så snart som mulig 🙂

  18. solveig 5. desember 2013 at 19:37 #

    200 grader varmluft? Tenkte jeg dkulle prøve den i morgen

    • Trine ;) 5. desember 2013 at 19:42 #

      Nei, over- og undervarme.

  19. Anna E Sylvander 26. desember 2013 at 06:54 #

    Vår familie har fått en ny favorittdessert 🙂

    De ble perfekte på første forsøk! Lett å se på overflaten når de var passe stekte.
    Hadde ikke nok porselensformer, så jeg stekte to i store cupcakeformer av papir.
    De klarte jeg ikke å få ut av formene, muligens fordi jeg kun smurte de, og ikke hadde
    mel i de formene. De i porselen løsnet fint ur formen sin.
    De sto i kjøleskapet hele dagen i formene, og det gikk bra.

    Takk for fantastisk blogg og nå kokebok!

    Godt nytt år!

    mvh
    Anna

    • Ellen 18. januar 2015 at 19:52 #

      Sist gang jeg lagde disse brukte jeg mel i formene, men denne gangen brukte jeg bakekakao. Det ble mye bedre, og det ble ikke hvitt rundt fondantene!

  20. camilla 31. desember 2013 at 12:11 #

    Du? Er det meningen at sukret skal smelte i smøret? (At sukkerkornene forsvinner?) Redd jeg har vært litt rask med å putte oppi sjokoladen, da sukret ikke har smeltet.

  21. Linn 5. januar 2014 at 23:17 #

    Hei
    Jeg fikk ikke dette helt til å fungere.. Fondantene ble som en klumpete deig,selv etter 20minutter på 200grader. Hva kan ha skjedd her? Mulig jeg gjorde en feil ved å røre inn melet når det smeltede smøret og sukkeret var ved kokepunktet.

    • Trine ;) 6. januar 2014 at 02:01 #

      Det er vanskelig for meg å si hva som har gått galt, men det har trolig vært for varmt da du tilsatte hvetemelet.

  22. Marte 10. januar 2014 at 23:15 #

    Hei

    Når du sier og gjøre klart, mener du da at det skal stå klart i formene? Evt hvor lenge kan det stå sånn?:)

    • Trine ;) 11. januar 2014 at 01:06 #

      Du kan røre sammen deigen og gjerne fylle dem i formene. Poenget er at deigen må ikke lages umiddelbart før desserten skal serveres, og jeg synes i alle fall at det er godt med alt som kan gjøres klart på forhånd. Lykke til!

  23. Karoline 12. februar 2014 at 20:33 #

    Hei! Da jeg tilsatte sjokolade etter å ha smeltet smør og sukker ble massen knudrete og ødelagt, kommer dette av for høy varme?

  24. Unni 25. mars 2014 at 19:54 #

    Denne oppskriften var så mye enklere enn jeg trodde den skulle være, og deilige ble fondantene! Så «Hele Norge baker» i går, der de laget fondanter, så jeg måtte bare prøve ! Takk for god oppskrift 🙂

  25. Thea 17. juli 2014 at 13:36 #

    Hei, går det bra at jeg legger ut denne oppskriften på min blogg? 🙂 Har laget denne sjokoladefondanten og da tenkte jeg å legge ut oppskriften. Skal linke til din blogg også 🙂

    • Trine ;) 20. juli 2014 at 10:08 #

      Det går fint! 🙂

  26. Hanne 17. september 2014 at 14:39 #

    Hei!
    Under ingredienser står det «smør og mel til strøing av formene». Smører du formene med smør og strør på mel, før du har oppi røra?

    • Trine ;) 17. september 2014 at 14:51 #

      Ja, det stemmer. Husk å helle ut «overskuddsmelet» før du har oppi røra. Lykke til!

  27. Marthe 15. desember 2014 at 22:03 #

    Det står i oppskriften: mel til strøing av formene.
    Hva vil egentlig det si? 🙂
    Hilsen en student som skal bake dette for første gang!

    • Trine ;) 15. desember 2014 at 22:07 #

      Det kan du lese mer om her: http://trinesmatblogg.no/tips-og-rad/baketips-generelle/ Lykke til! 🙂

      • Marthe 16. desember 2014 at 00:02 #

        Tusen takk for oppskrift! Har aldri laget dette før, men de ble helt perfekte! Fikk til og med godkjenning fra samboeren som er kresen på slike «altfor søte» desserter! 😉 Han ba om å få en til!

  28. Hanne 17. desember 2014 at 01:00 #

    Bare en ting..

    Slipper disse enkelt, om jeg hvelver dem med engang de er ferdige?

    bruker smør og meldryss og tømmer for overflødig mel så klart. men da går d altså greit?

    Ikke noe annet som skal gjøre før jeg hvelver de ut da?

    Takk for en super blogg!
    Å god Jul til deg og dine 🙂

  29. Msa 30. desember 2014 at 17:16 #

    Min datter laget disse i går. Etter å ha prøvestekt en valgte vi å tilsette en liten klype salt, noe som hevet smaken ytterligere et hakk. De ble perfekte og en stoor slager hos gjestene

  30. Maren 27. februar 2015 at 14:58 #

    De blå porsjonsformene du steker i var utrolig fine – hvor er de fra?

  31. Iselin 25. april 2015 at 08:21 #

    Hei!
    Går det fint å fryse resterande røre?

  32. Ylva 12. mai 2015 at 14:20 #

    Mhmmmmm, ser deilig ut

  33. Celina Jakobsen 23. mai 2015 at 13:45 #

    Har fondanten en mørk smak av sjokolade? Går det ann å lage den av melkesjokolade i såfall?

  34. A 29. desember 2015 at 08:45 #

    Hvor mange er det til i denne oppskriften?

    • Trine ;) 29. desember 2015 at 19:32 #

      6 porsjoner

  35. A 29. desember 2015 at 19:27 #

    Kan man lage røra i forveien?

    • Trine ;) 29. desember 2015 at 19:32 #

      Ja, det står i oppskriften!

  36. Frikk bruland 30. desember 2015 at 20:07 #

    Når jeg gjordeklart å satt den i kjøleskapet ble den litt mere stiv, går dette greit, eller er det noe jeg lan gjøre for å få det litt mere rørete aktig?

  37. Vibeke 30. januar 2016 at 21:30 #

    Disse fondantene ble helt perfekte! Tok de ut så snart overflaten var stivnet, slik at innholdet ble flytende og deilig. Skal utvilsomt lages igjen 😊

  38. Ebru 1. februar 2016 at 16:32 #

    Hei du. Jeg skal altså ta ut fondantene en time før jeg steker dem slik at de blir romtempererte?

  39. Vanessa 1. mars 2016 at 17:58 #

    Ser helt utmerket ut, dette må testes en gang🍮

  40. Lotte 22. mars 2016 at 17:17 #

    Hei Trine!

    Jeg skal lage disse til et selskap i morgen. Er det mulig å lage røra idag og la den stå i kjøleskap til i morgen? Slik at de blir servert ferske 🙂

  41. Anne 2. oktober 2016 at 11:15 #

    Hei!
    Er det meningen at sukkerkornene skal smeltes helt i smøret, eller skal bare smøret smeltes med sukkeret oppi?
    Jeg synes ikke at sukkerkornene ble smeltet (visste heller ikke om det var meningen) så tilsatte tislutt sjokoladen, og opplevde at det gikk bra – men er nysgjerrig på hvordan det egentlig skal gjøres utifra oppskriften.
    Mvh Anne

  42. Julie 22. desember 2016 at 12:53 #

    Ble helt perfekt!! Stor suksess på festen min!
    13åringen fra Kongsvinger

    • Trine ;) 23. desember 2016 at 00:55 #

      Så bra at det ble vellykket! God jul! 🙂

  43. Andrea Røen 16. januar 2017 at 20:55 #

    Å! Denne fondanten var nydelig, Trime! Veldig god oppskrift! 😉

  44. Katrine 17. juni 2017 at 21:31 #

    Jeg vil bare si helt fantastisk blogg!!

    Jeg prøvde å lage denne fondanten hvor jeg stekte på ca 185 grader i 7,5 minutter. Den ble da nesten gjennomstekt og var litt mer flytende akkurat i midten nærmest toppen.

    Men ellers helt super oppskrift med veldig god smak 😃😃

Legg igjen en kommentar