Minipai med spinat, cheddar og Tind speket pølse med lam og røde krydder

Hva med velsmakende minipai til julebuffeten? Små munnfuller som er en fryd for både gane og øyne, fylt med løk, spinat, soltørket tomat, egg – og ikke minst deilig speket pølse, som løfter denne retten. Retten tilberedes i et muffinsbrett eller i en stor paiform (se nederst i oppskriften). Til 12 minipaier trenger du:

Paibunner

  • 300 g smør, i terninger
  • 400 g hvetemel
  • 2-3 ss kaldt vann

Paifyll

  • 2 rødløk, i tynne ringer
  • 150 g babyspinat, skylt og renset
  • 100 g lagret ost (for eksempel cheddar), i terninger
  • 4-6 soltørkede tomater, i biter
  • 100 g speket pølse, i strimler
  • 3 egg, sammenvispet
  • 1 dl matfløte eller melk
  • salt og pepper

Lag paideigen ved å blande sammen mel, smør og vann, til du får en fast og fin paideig. Sett deigen kaldt i minst 30 minutter. Smør muffinsbrettet.

Ha paideigen på melet bakebord og kjevle den ut. Skjær eller stikk ut sirkler som er litt større enn “gropene” i muffinsbrettet. Bruk gjerne en kopp eller skål for å få et jevnt resultat. Trykk paideigen godt ned i muffinsformene slik at deigen går opp til kanten. Prikk deretter deigen med gaffel og sett hele formen inn i kjøleskapet i ca 15 minutter. Forstek paiskallene ved ca 200 grader i 8-10 minutter, til den tar litt farge i kantene. Hvis deigen «siger» litt ned under stekingen kan du klemme den litt oppover i formen ved hjelp av en gaffel eller lignende.

Fres rødløken i smør eller olje, og la den surre ved lav temperatur til den blir myk og blank. Tilsett spinaten og la den surre med til den så vidt faller sammen. Ta pannen av varmen, tilsett hakkede soltørkede tomater og pølsebitene, og rør det hele sammen. Fordel grønnsaksblandingen i de forstekte paiskallene og fordel ostebitene. Visp sammen egg, matfløte/melk, gressløk, salt og pepper, og hell blandingen forsiktig oppi paiskallene, men ikke så mye at det renner over. Stek minipaiene midt i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter, til paiene er passe stekt.

Minipaiene serveres lunkne eller kalde, gjerne med litt salat, cherrytomater og hakkede valnøtter, og godt brød til.

(Ønsker du å lage en stor pai istedet kan du halvere oppskriften på paibunnen og eventuelt doble mengden med matfløte/melk i eggeblandingen om nødvendig. Stekes ved 200 grader i 30-40 minutter.)


,

11 Kommentarer

  1. Bjørg 17. desember 2012 at 13:09 #

    Hei Trine
    Har du forsøkt å fryse de og så ferdigsteke?
    Bjørg

    • Trine ;) 17. desember 2012 at 17:38 #

      Nei, det har jeg ikke.

  2. Inga 18. desember 2012 at 14:05 #

    Kor får ein kjøpt tind spekemat, eg finn ikkje den i butikkane……..

    • Trine ;) 18. desember 2012 at 14:39 #

      Tind spekevarer selges via butikker som Meny, Ultra, Centra, Joker, Spar, ICA og COOP. Spør etter det hvis du ikke finner det. Lykke til! 🙂

  3. Agnes 20. desember 2012 at 20:03 #

    Disse så gode ut.

  4. Anne Merete 27. desember 2012 at 17:46 #

    Noe tips til hvordan man lett kjevle ut deigen?. Den bare smuldret fra hverandre, endte med å trykke de ut i formene og da fikk de jo litt ujevn
    tykkelse. Det ble godt for det og veldig populært på julebrunchen:)

    Takk for mange gode julelunsjtips:)

  5. Tale 16. mai 2013 at 06:47 #

    Nam! Dette skal eg lage til 17.mai lunsjen! 🙂 men er det mogleg å lage desse dagen før? I såfall kva gjer eg då? 🙂

    • Trine ;) 16. mai 2013 at 18:53 #

      Du kan fint lage dem kvelden før. 🙂

  6. Hege 8. desember 2013 at 01:03 #

    Iflg oppskriften ble det alt for mye paideig.la til side 1/4 og enda ble det alt for tykt paiskall

  7. Christel 23. mars 2014 at 08:25 #

    Laget disse i går. De ble kjempegode, men det ble en liten tålmodighetsprøve å få den utav formen. Jeg hadde smurt formene ekstra godt for å unngå dette problemet . Men smaken var veldig god! 🙂

  8. Hilde Thunhaug 17. september 2015 at 15:38 #

    Hei
    Tenkte å prøve meg på disse som forrett under høstens rådyrlag. Har du ett vintips?

Legg igjen en kommentar