Ovnsbakt torsk med paprikasmør og blomkålpurè

Torsk er en relativt nøytral fisk som ofte tåler en salsa med smak og “trøkk”, som for eksempel paprikasmør med smaksrik pølse. Som tilbehør serverer jeg blomkålpurè og aspargesbønner. Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

Ovnsbakt torsk

  • 700-800 g torskefilet (gjerne ryggstykke), delt i 4 porsjonsstykker
  • litt olivenolje
  • litt sitronsaft
  • salt og pepper

Blomkålpurè

  • 1-2 blomkålhoder, i buketter
  • 1 potet, i biter
  • 1-2 fedd hvitløk, grovt hakket
  • salt
  • 1-2 ss smør
  • salt og pepper

Paprikasmør

  • 2-3 ss pinjekjerner, ristet (kan evt erstattes med hakkede valnøtter)
  • 3 ss smør
  • ca. 1/2 ts paprikapulver
  • 150-200 g smaksrik speket pølse, i små biter
  • 1 sjalottløk, finhakket
  • ca. 1/4 rød chili, finhakket
  • litt friskpresset sitronsaft
  • frisk timian eller persille, finhakket

Tilbehør

  • aspargesbønner
  • salt og litt smør
  • frisk timian til pynt

OVNSBAKT TORSK: Krydre fisken med havsalt på den ene siden og la den ligge og trekke noen minutter. Skyll av saltet, tørk fisken med litt kjøkkenpapir, og krydre deretter med nykvernet pepper og litt salt. Legg torsken i et smurt ildfast fat. Stekes midt i ovnen (vanlig over- og undervarme) ved 150 grader i ca 15 minutter. Ta formen ut av ovnen og dekk den med aluminiumsfolie. La fisken stå å hvile slik i 3-5 minutter. Server deretter umiddelbart.

Siden det er tilbehøret som skal vente på fisken, og ikke omvendt, må tilbehøret nå være klart til servering. Mens fisken ligger og trekker til seg salt begynner du derfor med blomkålpureen.

BLOMKÅLPURÈ: Kok potet, hvitløk og blomkålbukettene i usaltet vann, til grønnsakene er møre og fine (etter 15-20 minutter). Hell av kokevannet og la kasserollen gjerne stå å dampe på lav temperatur i et par minutter slik at alt vannet er borte. Tilsett smøret og mos blomkål og potet med en stavmikser eller lignende. Smak til med creme fraiche (kan eventuelt erstattes med litt melk), salt og pepper.

PAPRIKASMØR MED SPEKET PØLSE: Fjern skinnet på spekepølsen og skjær den opp i små terninger. Får du ikke tak i pølsesnabb kan du fint benytte ferdig oppskjærte spekepølseskiver, som du strimler. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne og legg til side. Ha så smøret i pannen og rør inn paprikapulveret. Tilsett deretter pølsebitene som får surre i et par minutter, før du tilsetter finhakket sjalottløk og finhakket chili (smak deg frem). La dette stå å kose seg på svak varme i et par minutter. Rett før servering tilsetter du pinjekjerner og finhakket timian/persille, samt smaker til med en raus skvis med sitronsaft.

ASPARGESBØNNENE: Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann, til de er møre etter ca 2 minutter. Hell umiddelbart av vannet.

ANRETNING: Ha blomkålpureèn på en tallerken og legg torsken oppå. Ha deretter en raus skje med paprikasmøret oppå torsken. Serveres med aspargesbønnene som tilbehør. Gi gjerne retten et dryss med frisk timian eller finhakket persille før servering.

Enjoy!


, , ,

17 Kommentarer

  1. Jeanette 31. oktober 2012 at 09:25 #

    Dette så aldeles nydelig ut, Trine! 🙂 Dette skal jeg lage til middag denne uken! Ha en fin og kanskje litt skummel Halloween-aften. Klem Jeanette

  2. Laila 31. oktober 2012 at 10:27 #

    Mmmmm, ser nydelig ut 🙂

  3. Bente 31. oktober 2012 at 14:04 #

    Nam. Dette skal jeg/vi ha til middag i dag 🙂

  4. Cessa 1. november 2012 at 11:01 #

    Tok det jeg hadde i hus, så det ble vanlig wiener i småbiter. Det ble en godt mottatt middag av både store og små.

  5. Johannes 2. november 2012 at 21:02 #

    Hei,

    Kjempelett å lage og veldig godt. Vi hadde en hyggelig kveld med veldig god mat og god drikke til så ble det en helaften. Du kunne kanskje hatt en god vinanbefaling til også:)

    • Trine ;) 3. november 2012 at 12:25 #

      Ja, dette er en enkel og god rett, enten det er hverdag eller fest. Siden jeg hadde den på en hverdag er det ikke så naturlig med en vinanbefaling. Anbefaler deg å spørre på polet om tips neste gang. 🙂

  6. Heidi 13. november 2012 at 21:03 #

    Nydelig rett som falt i smak hos alle i familien. Yngstemann på 6 år spiste opp all fisken sin:-)
    Kommer til å lage den flere ganger så den oppskriften går rett inn i min macgourmet programm:-)
    Takk for at du deler så mange flott oppskrifter, der er her jeg alltid kommer tilbake til.

  7. Heidi B 20. november 2012 at 19:28 #

    Super digg med paprikasmøret på torsken! Flott blogg som jeg oppdaget denne uken, planlegger herved middagene herfra;)

    • Trine ;) 24. november 2012 at 00:29 #

      Så bra at torskeretten falt i smak! Hyggelig å høre at du vil ta utgangspunkt i bloggen ved planlegging av middagsmenyen. Jeg legger forresten ut ukemenyer hver søndag. De gamle ukemenyene finner du samlet her: http://trinesmatblogg.no/tag/ukemeny/

  8. Bjørg Setrom 23. november 2012 at 18:57 #

    Takker igjen for maten Trine. Har spist oss gjennom sidene dine et år nå. I dag ble det ovnsbakt Torsk:))) Veldig godt det å. Min mann Helge hilser, han er mest glad i å smake….har ALDRI fått klage på maten din.

    • Trine ;) 23. november 2012 at 21:44 #

      Velbekomme! Så bra at du ikke har fått klager på maten min! Nå skal det sies at alle rettene på bloggen er kvalitetssikret av mannen min også. 🙂

  9. Silja 29. januar 2013 at 12:21 #

    Laget dette til middag i går, noe av det beste jeg har smakt!!!!!!anbefales på det varmeste :):)

  10. Elin 30. januar 2013 at 12:00 #

    Kjempegodt!! Laget dette i går, brukte chorizopølse. NAM 🙂

  11. Nina 10. april 2013 at 18:44 #

    Nydelig!! Hadde bacon så vi brukte det istedet. Ikke en smule igjen hos noen av oss 4 🙂

  12. Merete 2. juni 2013 at 19:57 #

    Nydelig rett, barna synes også dette var himmelsk! 🙂

  13. Merete 12. september 2013 at 15:25 #

    Har du noen vin tips til denne ?

  14. Silje 30. januar 2014 at 20:49 #

    Fantastisk!

Legg igjen en kommentar