Reinsdyrgryte med kantareller og mandelpotetmos

Med masse inspirasjon og ny kunnskap i minnet etter besøket på Skáiddeduottar siida (du kan lese mer om det HER), sto det reinsdyrgryte på menyen forrige søndag. Reinsdyrkjøtt er sunn mat som har et lavt fettinnhold og er for øvrig rikt på næringsstoffer. Jeg bruker det ofte til festmiddager, men vi bør alle bli flinkere til å benytte også andre stykningsdeler enn fileter. Her har jeg benyttet et stykke flatbiff, som blir mørt og godt etter 1-1,5 times opphold i gryta. Reinsdyrkjøttet har fått selskap av gode, norske rotgrønnsaker – og skogens gull, nemlig kantareller. Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

Gryteretten

  • 600 g reinsdyrkjøtt (for eksempel flatbiff eller reinsdyrsteik)
  • 2 ss hvetemel
  • olje + smør til steking
  • salt og pepper
  • 5 dl viltkraft eller oksekraft
  • 2 1/2 dl rødvin
  • 1 ts rosépepper, knust i morter
  • 2 einebær, knust i morter
  • 1 laurbærblad
  • 10-12 småløk
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 100 g bacon, i biter
  • 3 gulrøtter, i biter
  • ½ sellerirot (ca 200 gram), i biter
  • 2 persillerøtter (ca 200 gram), i biter
  • 1 ss balsamicoeddik (kan sløyfes)
  • ca. 150 g kantareller (eller annen sopp)
  • en neve hakket persille

Mandelpotetmos

  • mandelpoteter
  • salt og pepper
  • smør
  • fløte/melk

Skjær kjøttet i jevnstore terninger, ca 2×2 cm. Ha hvetemel, salt og pepper på en tallerken og vend kjøttet i melblandingen, før du steker det i litt smør i varm stekepanne. Stek kjøttet i to omganger. Tilsett kraft, rødvin og laurbærblad, og la kjøttet trekke på svak varme. Ha rosèpepper og einebær i en morter og knus det lett, og tilsett i gryta.

Skrell løken og fres den hel i noen minutter i litt smør. Tilsett hvitløken mot slutten av steketiden, og ha det deretter oppi kjøttgryta. Stek baconet til det er nesten sprøtt og ha det også oppi gryta.

Når kjøttet har trekt i ca 40-50 minutter tilsettes gulrøttene, selleriroten og persilleroten.

La gryteretten trekke til kjøttet er mørt og grønnsakene er møre, etter totalt ca 1-1,5 time. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt god balsamicoeddik.

Mens kjøttet trekker koker du mandelpotene i usaltet vann. Hell av vannet og la potetene dampe et par minutter. Ha i 1-2 ss smør og mos potetene. Tilsett melk til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold potetmosen varm.

Fres kantarellene raskt i litt smør og hell dem over i gryteretten rett før servering.

Server reinsdyrgryten med mandelpotetmos og tyttebærsyltetøy som tilbehør.

Enjoy!

 


, , ,

24 Kommentarer

  1. Sol 3. oktober 2012 at 19:51 #

    Så fin blogg du har! Fikk den anbefalt av en vennine, og har funnet masse her som jeg vil prøve! Alt ser så godt og fint ut! Har akkurat satt et brett med muffins inn i ovnen, etter oppskriften «Blåbærmuffins med topping», og det lover godt, for deigen var kjempegod. Gleder meg til å lage flere ting med dine oppskrifter.

    • Trine ;) 4. oktober 2012 at 00:36 #

      Takk for det! Håper du finner mere inspirasjon på bloggen min! 🙂

      • Anette 12. november 2016 at 07:55 #

        Hei! Tror du denne denne gryten med reinsdyrkjøtt kan byttes ut med elg kjøtt (flat biff ) ?

  2. Hanne s 6. oktober 2012 at 22:47 #

    Laget denne med elgkjøtt i kveld. Byttet ut persillerot med pastinakk og potetstappe med ris. Ble en fantastisk lørdagsmiddag 😉

    • Trine ;) 7. oktober 2012 at 23:29 #

      Høres godt ut det også! 🙂

  3. Sally 6. oktober 2012 at 22:52 #

    Fantastisk blogg, er helt avhengig 🙂

    Mange av rettene dine lages fast her hos oss. Testet denne igår, og det ble nydelig.

    Takk for masse inspirasjon og at du deler alle de gode oppskriftene dine

    • Trine ;) 7. oktober 2012 at 23:16 #

      Så fint at den falt i smak hjemme hos dere også, og at du også ellers finner inspirasjon på bloggen min! 🙂

  4. hege 22. oktober 2012 at 14:44 #

    Får vann i munnen her, dette må prøves

  5. Eva Berntzen 28. desember 2012 at 12:44 #

    Dette må prøves, har skavet reinkjøtt som jeg bruker til finnebiff -det trenger jo ikke så lang trekke tid – men det kan jeg vel godt bruke i denne gryta?

  6. Hilde 17. september 2013 at 20:10 #

    Denne gryta kan anbefales, har laget den mange ganger nå, og den faller i smak hos alle!

  7. Ragnhild 8. oktober 2013 at 20:08 #

    Hei!

    Vi har lyst til å prøve denne oppskriften til barnedåp for datteren vår. Hvordan blir forholdene i oppskriften til 21 personer? Regner med at det blir feil hvis jeg ganger opp alt. Håper du kan hjelpe! Takk for en flott blogg 🙂

  8. ømjat 21. oktober 2013 at 09:57 #

    Herregud, denne var så god at tallerkenen stod i fare for å gå med i dragsuget!
    Spist mye mat med reinkjøtt, men dette var det helt klart beste.

    Nå er jeg oftere her inne en på facebook, og trives langt bedre her også 🙂

  9. Turi 18. januar 2014 at 12:56 #

    Hei!

    Korleis vert forholda om ein skal lage denne retten til ca. 20 personer?

  10. Aina 16. august 2014 at 15:07 #

    hjeeeeeelp!!!
    No har eg ganget oppskrifta med 6. Sausen er tynn og uklar, ser ut som skittvatn og det har lagt seg «puss» på alle grønnsakene. What to do???? Dåpen med 24 gjester er i morgon….

  11. Lise 5. november 2014 at 13:29 #

    Hei 🙂 Kjempebra blogg!

    Har akkurat kjøpt 4 stk av kokebøkene dine, en perfekt julegave 🙂

    Lise

  12. Nina 8. desember 2014 at 12:03 #

    Super blogg med masse fine oppskrifter 🙂
    Hadde ønska meg en funksjon med «mine favoritter» der en kunne legge de oppskriftene en bruker mest. Er det mulig? Bruker bloggen masse og mange av rettene blir laget om og om igjen.

    • Trine ;) 8. desember 2014 at 12:19 #

      Det er dessverre ikke mulig uten at det må gjøres store tekniske endringer på bloggen. Bloggen drives jo av meg alene, og jeg har derfor ikke anledning til å tilby de samme tekniske finessene som for eksempel oppslysningskontorene og de store matkjedene har. Håper du får lage deg ditt eget system hvor du kan lagre linker el. til de oppskriftene du benytter mest. 🙂

      • Jenny 30. desember 2015 at 17:27 #

        Man kan bruke appen bloglovin’ og lagre de innleggene man vil for å finne dem igjen 😊

  13. Hildegunn 1. januar 2015 at 21:05 #

    Serverte denne på nyttårsaften – var kjempegod! Gjorde noen små justeringer, la til søtpotet da grønnsakene på butikken var stusslige og hadde sopp ved siden av pga kresen mann. Men det funket bra. Tusen takk for en supergod oppskrift!

  14. Tove Mathisen 6. desember 2015 at 15:42 #

    Hei
    Hvordan vil denne gryten bli hvis man tilsetter fløte og geitost?
    Liker dette i viltgryter:)

    Tove

  15. Tove Mathisen 29. desember 2015 at 20:40 #

    Ikke noe svar å få her inne..-så jeg tok fløte og geitost i jeg da, og det ble veldig godt:)

    • Grytevill 17. mars 2016 at 19:45 #

      Det var akuratt det jeg lurte på. Takk for feedback. Hvor mye brukte du?

  16. Shawn Camille Skarheim 13. september 2016 at 01:31 #

    Hei. Jeg lurer på om man kan koke denne gryten på svak varme i ca et døgn, med f.eks flatbiff av reinsdyr eller grytekjøtt. For at alt skal bli mørt, som i en boef bourguignon?

  17. Sissel lie 29. oktober 2017 at 18:59 #

    Laget gryten i dag med hjortekjøtt, tok 1 spiseskje med maisna og rørte ut i litt vann og hadde oppi etter ca 1 time. Den ble kjempe god .

Legg igjen en kommentar