Med masse inspirasjon og ny kunnskap i minnet etter besøket på Skáiddeduottar siida (du kan lese mer om det HER), sto det reinsdyrgryte på menyen forrige søndag. Reinsdyrkjøtt er sunn mat som har et lavt fettinnhold og er for øvrig rikt på næringsstoffer. Jeg bruker det ofte til festmiddager, men vi bør alle bli flinkere til å benytte også andre stykningsdeler enn fileter. Her har jeg benyttet et stykke flatbiff, som blir mørt og godt etter 1-1,5 times opphold i gryta. Reinsdyrkjøttet har fått selskap av gode, norske rotgrønnsaker - og skogens gull, nemlig kantareller. Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Gryteretten

600 g reinsdyrkjøtt (for eksempel flatbiff eller reinsdyrsteik)
2 ss hvetemel
olje + smør til steking
salt og pepper
5 dl viltkraft eller oksekraft
2 1/2 dl rødvin
1 ts rosépepper , knust i morter
2 einebær , knust i morter
1 laurbærblad
10-12 småløk
2 fedd hvitløk , finhakket
100 g bacon , i biter
3 gulrøtter , i biter
1/2 sellerirot , i biter (1/2 rot tilsvarer ca 200 g)
2 persillerøtter , i biter (2 røtter tilsvarer ca 200 g)
1 ss balsamicoeddik (kan sløyfes)
150 g kantareller (eller annen sopp) (ca.)
1 neve persille , hakket

Mandelpotetmos

mandelpoteter
salt og pepper
smør
fløte/melk

SLIK GJØR DU

Skjær kjøttet i jevnstore terninger, ca 2×2 cm. Ha hvetemel, salt og pepper på en tallerken og vend kjøttet i melblandingen, før du steker det i litt smør i varm stekepanne. Stek kjøttet i to omganger. Tilsett kraft, rødvin og laurbærblad, og la kjøttet trekke på svak varme. Ha rosèpepper og einebær i en morter og knus det lett, og tilsett i gryta.

Skrell løken og fres den hel i noen minutter i litt smør. Tilsett hvitløken mot slutten av steketiden, og ha det deretter oppi kjøttgryta. Stek baconet til det er nesten sprøtt og ha det også oppi gryta.

Når kjøttet har trekt i ca 40-50 minutter tilsettes gulrøttene, selleriroten og persilleroten.

La gryteretten trekke til kjøttet er mørt og grønnsakene er møre, etter totalt ca 1-1,5 time. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt god balsamicoeddik.

Mens kjøttet trekker koker du mandelpotene i usaltet vann. Hell av vannet og la potetene dampe et par minutter. Ha i 1-2 ss smør og mos potetene. Tilsett melk til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold potetmosen varm.

Fres kantarellene raskt i litt smør og hell dem over i gryteretten rett før servering.

Server reinsdyrgryten med mandelpotetmos og tyttebærsyltetøy som tilbehør.

Enjoy!

 

Skriv ut
  1. Så fin blogg du har! Fikk den anbefalt av en vennine, og har funnet masse her som jeg vil prøve! Alt ser så godt og fint ut! Har akkurat satt et brett med muffins inn i ovnen, etter oppskriften «Blåbærmuffins med topping», og det lover godt, for deigen var kjempegod. Gleder meg til å lage flere ting med dine oppskrifter.

  2. Laget denne med elgkjøtt i kveld. Byttet ut persillerot med pastinakk og potetstappe med ris. Ble en fantastisk lørdagsmiddag 😉

      1. Hei!

        Tror du denne gryten vil funke med hjortekjøtt også? Ellers tusen takk for mange fantastiske oppskrifter! Mvh lisbeth

        1. Funker utmerket med hjortekjøtt.
          Jeg har laget den 6, 7, 8 ganger kanskje mer. Gryten har blitt en favoritt i huset vårt.

  3. Fantastisk blogg, er helt avhengig 🙂

    Mange av rettene dine lages fast her hos oss. Testet denne igår, og det ble nydelig.

    Takk for masse inspirasjon og at du deler alle de gode oppskriftene dine

    1. Så fint at den falt i smak hjemme hos dere også, og at du også ellers finner inspirasjon på bloggen min! 🙂

  4. Hei!

    Vi har lyst til å prøve denne oppskriften til barnedåp for datteren vår. Hvordan blir forholdene i oppskriften til 21 personer? Regner med at det blir feil hvis jeg ganger opp alt. Håper du kan hjelpe! Takk for en flott blogg 🙂

  5. Herregud, denne var så god at tallerkenen stod i fare for å gå med i dragsuget!
    Spist mye mat med reinkjøtt, men dette var det helt klart beste.

    Nå er jeg oftere her inne en på facebook, og trives langt bedre her også 🙂

  6. hjeeeeeelp!!!
    No har eg ganget oppskrifta med 6. Sausen er tynn og uklar, ser ut som skittvatn og det har lagt seg «puss» på alle grønnsakene. What to do???? Dåpen med 24 gjester er i morgon….

  7. Super blogg med masse fine oppskrifter 🙂
    Hadde ønska meg en funksjon med «mine favoritter» der en kunne legge de oppskriftene en bruker mest. Er det mulig? Bruker bloggen masse og mange av rettene blir laget om og om igjen.

    1. Det er dessverre ikke mulig uten at det må gjøres store tekniske endringer på bloggen. Bloggen drives jo av meg alene, og jeg har derfor ikke anledning til å tilby de samme tekniske finessene som for eksempel oppslysningskontorene og de store matkjedene har. Håper du får lage deg ditt eget system hvor du kan lagre linker el. til de oppskriftene du benytter mest. 🙂

  8. Serverte denne på nyttårsaften – var kjempegod! Gjorde noen små justeringer, la til søtpotet da grønnsakene på butikken var stusslige og hadde sopp ved siden av pga kresen mann. Men det funket bra. Tusen takk for en supergod oppskrift!

  9. Hei. Jeg lurer på om man kan koke denne gryten på svak varme i ca et døgn, med f.eks flatbiff av reinsdyr eller grytekjøtt. For at alt skal bli mørt, som i en boef bourguignon?

  10. Denne var god men mange av rettene minner om hverandre. Feks need borgouise. Hadde vært moro med litt variasjon og utfordre litt på smak

    1. Det er mer enn 2000 oppskrifter på bloggen, og da blir det nødvendigvis noen retter og smaker som går igjen. Uansett skal det være mye forskjellig å velge i. Jeg jobber hele tiden med nye oppskrifter og smaker, men det som publiseres på bloggen vil selvsagt være preget av hva jeg og min familie liker.

  11. Hei, det ble veldig velykket middag:) passet perfekt med potetmos til en sånn rett.
    Gir den terningkast 6.
    Jeg brukte Reinsdyr kjøtt, men tror nok at den vil bli god med hvilken som helst viltkjøtt.

    Takk for maten:)

    MVH
    Frode

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste