Å spise vegetarmat istedet for kjøtt en dag i uken er bra for både klimaet og helsen. Siden 1989 har det norske kjøttforbruket økt med mer enn 50 prosent. Gjennomsnittlig spiser nordmenn nå over 80 kilo kjøtt i året. Hvis alle i Norge erstatter ett kjøttmåltid til fordel for et vegetarmåltid en dag i uken, tilsvarer det redusert utslipp av CO2 fra 360 000 biler!
Å spise vegetarisk mat en gang iblant trenger slett ikke å være noen smaksmessig nedtur, heller tvert imot. Tenk bare på alle de gode grønnsakene vi har tilgjengelig, og spesielt nå på høsten. Hjemme hos oss spiser vi mindre kjøtt nå enn vi gjorde tidligere. For det første spiser vi som regel ett vegetarmåltid i uken, og i tillegg spiser vi mindre kjøtt og mer grønnsaker når kjøtt- og fiskeretter står på menyen. Kampanjer som Kjøttfri mandag har vært med på å belyse miljøulempene det økte kjøttforbruket medfører. Selv er jeg ikke så opptatt av om vi spiser vegetarisk mat på en mandag eller torsdag, eller søndag for den saks skyld. Vegetarrettene serveres ofte på travle dager, som regel i form av en suppe, salat eller pastarett, slik som for eksempel denne smaksrike tomat- og gulrotsuppen med gode og spennende smakskombinasjoner.
Ingredienser
2-3 | gulrøtter , i små biter |
1 | stor rødløk , finhakket |
1/2 | rød chili , finhakket (ca.) |
smør eller olje til steking | |
6 dl | grønnsaksbuljong (eller vann tilsatt grønnsaksfond) |
2 | bokser hermetiske tomater , hakket |
2 | appelsiner , saften (ca 2 dl) |
tabasco | |
sukker (litt) | |
salt og pepper | |
rømme eller créme fraîche |
SLIK GJØR DU
Fres gulrøtter, rødløk og chili i smør eller olje, til løken blir blank og myk.
Tilsett tomater og buljong (smak deg frem ift styrken på buljongen) – og la det koke i ca 15 minutter, til gulrøttene er møre og fine.
Kjør suppen med en stavmikser, til du får en jevn suppe. Tilsett appelsinsaften og smak til med tabasco, sukker, salt og pepper.
Gi suppen et lite oppkok, og server med en liten rømmeklatt – og med godt brød som tilbehør, for eksempel dette eltefrie suppebrødet.
Vegetarrettene på bloggen finner du samlet her, sammen med andre retter som ved enkle grep kan gjøres vegetariske.
Enjoy!
Mm! Dette så godt ut Trine! 🙂 Og så lurer jeg på en ting, de nydelige suppeskålene dine, hvor er de fra?
Ha en fin dag i høstsolen!
Takk for det! Skålene er fra Pillivuyt. 🙂
Denne så både spennende og god ut!!
Føres herved på «på-prøves-lista» 🙂
prøvet i kveld 🙂 utrolig god(spenstig) la i en spiseskje sukker for å dempe syra litt! Toppers.
hilsen ivrig bloggbruker 🙂
Nam! Kjempebra at du deler vegetaroppskrifter!
Dette så veldig godt ut, og er bokmerket for utprøving 🙂
Veldig god suppe! Tusen takk for en inspirerende blogg!
Suppa var supergod. Og den mettet veldig. Serverte med focaccia til. Veeeldi godt. Lager matliste til ukedagene utfra dine forslag til ukas mat. Faller alltid i smak. Det fine er at jeg aldri trenger å tilsette mer krydder enn det oppskriftene inneholder. Dessuten har vi halvert matbudsjettet ved planlegging og handling 2 ganger i uka.
Føyer meg inn i rekken; denne suppa var utrolig god – selv uten rømmeklatten (den glemte jeg!)! Har prøvd et par andre av oppskriftene dine også, alltid strålende fornøyd!
Tusen takk for gode oppskrifter 🙂
Så bra at det smakte! 🙂
Hadde den til middag i dag – deilig!
Dette blir en favoritt – nyyydelig var den!!
Super god suppe!!! Den skal lages flere ganger!!
Dette er den beste tomatsuppen jeg har spist noensinne! Laget den til middag igår og det blir ikke siste gangen 🙂
Denne suppen er så utrolig god!! Både i seg selv og med f.eks. pølsebiter i. Nam nam 🙂
Vanvittig god suppe, hadde den som kvelds med bagetter som også er fra din oppskrift. Hadde invitert noen gjester og alle likte den kjempe godt. 😀 Takk for alle de fantastiske gode oppskriftene!
Fantastisk god suppe! Gutten min på 9 år som vanligvis bare liker poteter og makaroni, og i alle fall ikke grønnsaker, fikk i seg både gulrot, løk, chili og tomat! Han ville til og med ha to porsjoner:) superlurt med stavmikser;)
Deilig suppe! Laget den til kveldsmat og har litt igjen til lunsj i morgen. Gleder meg allerede 🙂
Begynte det nye året med en kjøttfri dag! Droppet tabascoen og det var nok bra, for denne suppa ble sterk, men var veldig god. Serverte yoghurt med friske bringebær til dessert, og det passet veldig godt.
🙂
Laget denne i dag og bakte focatia til. Kjempegodt, selv om jeg droppet tabasci og chili. Barna elsket den. Tar liten tid og veldig god på smak. Jeg har fulgt matbloggen din over lang tid, og endelig prøvde jeg en oppskrift. Nå vil jeg prøve å lage ukemenyer basert på dine oppskrifter. Du inspirerer stort. Tusen takk
Takk for det! 🙂
Knallgod!!
Fantastisk suppe, som vi virkelig har fått «los» på!!! Helt nydelig!! Godt med mange kuldegrader å få varme i kroppen!!! Tusen takk til deg!
Hei Trine,
Hvor er disse suppeskålene fra?
Knallgod suppe, som til og med min mann, av typen «suppe er ikke middag», likte godt! 🙂
Tusen takk for oppskriften!
Jeg vil lage tomat- og gulrotsuppen din i dag og gleder meg til den friske smaken den ser ut til å ha!
Hei!
Takk for denne (og alle dine andre-) oppskriften! Suppen er kjempegod og lages til stadighet 🙂
Jeg bare lurer på om du har mulighet for å fortelle meg hvor mange kalorier det er i denne suppen? (skal snart på diett, og kaloritelling et par dager i uken blir et must, men håååper jeg stadig kan spise mye av denne suppen! Den metter også godt.).
Håper på svar og hjelp..
Mvh,
Hege T.
Det har jeg dessverre ikke kapasitet til. Har skrevet litt om det her: http://trinesmatblogg.no/faq/faq-kan-du-kaloriberegne-oppskriftene-dine/
Wow! Denne var det futt i gitt! Hadde nok litt ekstra chili i, men kjempe god var den 😀 Spennende med appelsinsmaken. Hadde et egg oppi, det hjalp mot det sterke 🙂 Tror nok denne slår den vanlige tomatsuppen, men bare såvidt 🙂
Suppa er supergod – og nesten enda bedre dagen etter da vi hadde den som en kald forrett.