Hjemmebakte pitabrød

Pitabrød er et rundt, flatt brød som opprinnelig stammer fra det tyrkiske kjøkken og spises mye i Middelhavsregionen. Brødet stekes i varm ovn og blåser seg opp under stekingen slik at det danner seg en lomme inni. Lommen kan fylles med kebab eller andre godsaker, eller du kan bryte av biter av brødet og dyppe det i for eksempel en deilig hummus. Etter at du har prøvd denne oppskriften blir det nok slutt med butikkjøpte pitabrød. Det er det i alle fall hjemme hos oss.

Jeg bakte blant annet disse pitabrødenet til «Bakeskolen» i Allers, som var på trykk i bladet rett før jul i fjor. Oppskriften er fra bakeboken «Duften av hjemmebakt gjærbakst», hvor jeg blant annet har bidratt med gjærbaksttips. Til 8 pitabrød trenger du omtrent:

  • 25 gram gjær
  • 3 dl skummet melk
  • 1 ts salt
  • 1 ss smør
  • 400-450 gram hvetemel

Dersom du har kjøkkenmaskin med eltekroker er det aller best å benytte den. Ha smuldret gjær (eller en halv pose tørrgjær), salt, smør, skummet melk og mesteparten av melet i bakebollen, og kjør på lav hastighet til ingrediensene er godt blandet. Bruk lunken væske. Har du ikke skummet melk kan du benytte  annen melk, eventuelt erstatte noe av melken med vann. Øk hastigheten litt og elt deigen i ca 10-15 minutter. Spe eventuelt med mer mel, til du får en elastisk og glatt deig.

Det går fint å lage brødene for hånd: Varm opp melken og smøret til væsken er fingervarm og rør ut gjæren. Rør sammen mel (hold igjen på litt av melet) og salt i bakebollen, lage en grop og tilsett væsken. Rør sammen til du får en jevn deig. Elt så mye du orker, dekk med plast og sett til heving.

Deigen skal heve lunt og trekkfritt, gjerne i romtemperatur, i ca 10 minutter, men gjerne litt lengre.

Ha deigen på melet bakebord. Form deigen til en pølse og del i 8 like emner. Trill emnene til boller og la de hvile noen minutter på bakebordet, slik at de vil bli enklere å kjevle ut.

Sett stekovnen på 275 grader (over- og undervarme). Kjevle bollene ut til runde, flate brød, ca 15 cm i diameter. Legg brødene på bakepapirkledt stekebrett, 4 på hvert brett.

Stek umiddelbart brødene midt i ovnen i ca 5-8 minutter. Du må følge med underveis for ovner steker ulikt og på så høy temperatur kan det fort bli for varmt mot slutten!

Avkjøl pitabrødene på rist.

Pitabrødene er best om du serverer de nylaget. Du kan fint fryse ned brødene. La pitaene tine på benken og gi dem et par minutter på 175 grader varmluft rett før servering, så er de så godt som nybakte igjen.

OPPDATERT: Stek gjerne pitabrødene på pizzastein ved 250 grader. Snu brødene etter 2-4 minutter og la de steke til de har fått en fin farhe på den andre siden også.

(Bildene i den ene kollasjen er tatt av Curt Hjertstedt i Allers. De øvrige bildene er tatt av undertegnede.)


,

20 Kommentarer

  1. Karina 26. april 2012 at 10:44 #

    Disse skal definitivt testes ut! Men må det absolutt være skummet melk, eller funker det også med ekstra lett? Sjelden vi har skummet i hus..

    • Trine ;) 26. april 2012 at 10:59 #

      Du kan selvsagt benytte lettmelk. Har skrevet det inn i oppskriften. :)

  2. Monsar 26. april 2012 at 12:46 #

    Pitabrød smager bare så godt. Jeg vil prøve din opskrift i weekenden. Jeg plejer at tilsætte en smule kanel, når jeg bager. Så får de en dejlig krydret, lidt sød, smag.

    • Trine ;) 28. april 2012 at 23:10 #

      Takk for tips! Har aldri forsøkt kanel i pitabrød før, så det må prøves. :)

  3. Laila 26. april 2012 at 14:14 #

    Gleder meg til å bake disse. Lagde nanbrød i går og de smakte himmelsk :)

    • Trine ;) 28. april 2012 at 23:09 #

      :)

  4. Maria 27. april 2012 at 18:18 #

    Byttet ut noe av hvetemelet med grovt sammalt hvete, smakte nydelig! Takk for nok en super oppskrift! :-)

  5. Toril 28. juni 2012 at 17:53 #

    Disse pitabrødene var suuuuuupre!!!!!! Takk, Trine!:-))

  6. Anne Grethe 14. juli 2012 at 21:37 #

    Disse var morsomme å lage !! De ble lik fine som de på bildet og ble kjempegode:o) Takk for god oppskrift.

  7. Ina G. 15. februar 2013 at 19:30 #

    Knallgode pitabrød! Disse skal lages igjen :)

  8. Silje 16. mars 2013 at 23:18 #

    Ante ikke at pitabrød kunne være SÅ godt! Og ja, helt umulig å kjøpe pitabrød i butikken etter å ha testet ut disse:-) overraskende nydelige brød.

    • Trine ;) 17. mars 2013 at 00:23 #

      :)

  9. Ali A 9. juni 2013 at 19:40 #

    kjempe godt pitabrød :-) tusen takk for en flott oppsikrift .men det er bare en ting ,pitabrød blitt tynn øverst og nedeste tykk, veit ikke hvorfor?

  10. Birgit 8. desember 2013 at 09:10 #

    Nydelige pitabrød! Og lette å få til. Takk for oppskrift! Men, har du tips til noe godt fyll…trenger erstatning til kjedelig kjøttdeig med tacokrydder…

  11. lohmannp 15. desember 2013 at 19:09 #

    Hejsa, Har efterhånden prøvet mange opskrifter på pita brød, men må sige at disse sidder lige i skabet, som man siger i Danmark :0)

  12. Mia Perez 2. januar 2014 at 20:45 #

    Disse skal definitivt lage! Men kan jeg bruke Laktosefri melk?

  13. Siri S 5. februar 2014 at 08:31 #

    Dette ble flotte, kjempegode pitabrød! Veldig morsomt da de blåste seg opp i ovnen, ble så overrasket over at det virket! Eltet deigen for hånd, det gikk helt fint! Sikkert mye enklere med kjøkkenmaskin;) takk for oppskrift! :)

  14. Melissa 1. mai 2014 at 15:07 #

    Ovnen min går bare til 250 grader og har ikke varmluft. Går det an å steke dem på 250?

  15. Ann-Mari 5. juli 2014 at 04:17 #

    Enkel og grei oppskrift. Ble vellykket og falt i god smak både hos store og små her i huset.
    Valgte å legge link til oppskriften fra min egen side.

  16. Martin S 4. november 2014 at 08:53 #

    Har laget disse mange ganger nå og de er bare så gode:D Perfekte hver gang og folk blir så imponert når de ser brødene blåse seg opp i ovnen! I går brukt som tilbehør til fiskegryte, digg digg:D

Legg igjen en kommentar