Pitabrød er et rundt, flatt brød som opprinnelig stammer fra det tyrkiske kjøkken og spises mye i Middelhavsregionen. Brødet stekes i varm ovn og blåser seg opp under stekingen slik at det danner seg en lomme inni. Lommen kan fylles med kebab eller andre godsaker, eller du kan bryte av biter av brødet og dyppe det i for eksempel en deilig hummus. Etter at du har prøvd denne oppskriften blir det nok slutt med butikkjøpte pitabrød. Det er det i alle fall hjemme hos oss.
Jeg bakte blant annet disse pitabrødenet til «Bakeskolen» i Allers, som var på trykk i bladet rett før jul i fjor. Oppskriften er fra bakeboken «Duften av hjemmebakt gjærbakst», hvor jeg blant annet har bidratt med gjærbaksttips.

Ingredienser

25 g gjær
3 dl skummet melk
1 ts salt
1 ss smør
400-450 g hvetemel

SLIK GJØR DU

Dersom du har kjøkkenmaskin med eltekroker er det aller best å benytte den. Ha smuldret gjær (eller en halv pose tørrgjær), salt, smør, skummet melk og mesteparten av melet i bakebollen, og kjør på lav hastighet til ingrediensene er godt blandet. Bruk lunken væske. Har du ikke skummet melk kan du benytte  annen melk, eventuelt erstatte noe av melken med vann. Øk hastigheten litt og elt deigen i ca 10-15 minutter. Spe eventuelt med mer mel, til du får en elastisk og glatt deig.

Det går fint å lage brødene for hånd: Varm opp melken og smøret til væsken er fingervarm og rør ut gjæren. Rør sammen mel (hold igjen på litt av melet) og salt i bakebollen, lage en grop og tilsett væsken. Rør sammen til du får en jevn deig. Elt så mye du orker, dekk med plast og sett til heving.

Deigen skal heve lunt og trekkfritt, gjerne i romtemperatur, i ca 10 minutter, men gjerne litt lengre.

Ha deigen på melet bakebord. Form deigen til en pølse og del i 8 like emner. Trill emnene til boller og la de hvile noen minutter på bakebordet, slik at de vil bli enklere å kjevle ut.

Sett stekovnen på 275 grader (over- og undervarme). Kjevle bollene ut til runde, flate brød, ca 15 cm i diameter. Legg brødene på bakepapirkledt stekebrett, 4 på hvert brett.

Stek umiddelbart brødene midt i ovnen i ca 5-8 minutter. Du må følge med underveis for ovner steker ulikt og på så høy temperatur kan det fort bli for varmt mot slutten!

Avkjøl pitabrødene på rist.

Pitabrødene er best om du serverer de nylaget. Du kan fint fryse ned brødene. La pitaene tine på benken og gi dem et par minutter på 175 grader varmluft rett før servering, så er de så godt som nybakte igjen.

OPPDATERT: Stek gjerne pitabrødene på pizzastein ved 250 grader. Snu brødene etter 2-4 minutter og la de steke til de har fått en fin farge på den andre siden også.

(Bildene i den ene kollasjen er tatt av Curt Hjertstedt i Allers. De øvrige bildene er tatt av undertegnede.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Disse skal definitivt testes ut! Men må det absolutt være skummet melk, eller funker det også med ekstra lett? Sjelden vi har skummet i hus..

   1. Ekte pitabrød bakes kun med vann. Leser en autentisk oppskrift nå og der heves den gjerne kalt over natten og settes på varme bakeplater-evnt bakestein (snu dem da under steking) på 275 g ala det du anbefaler.Ellers trenger man mindre gjær til kaldheving over natt, men så vil smakene utvikler seg bedre!
    Ellers så er hevetiden betraklig øket ved dagslaging-opptil 2-3 timer men da er det snakk om 10 gr gjær.
    Min erfaring med hvetebrød er at man skal gi den lite gjær og god heving, da først opplever man mirakelet med de få ingrediensene!

 2. Pitabrød smager bare så godt. Jeg vil prøve din opskrift i weekenden. Jeg plejer at tilsætte en smule kanel, når jeg bager. Så får de en dejlig krydret, lidt sød, smag.

  1. Kanel? Passer vel ikke alltid tilhva man fyller brødene med? Jeg tenker lam-salat-hvitløk. Kanel???

   1. Kanel og kjøtt er veldig vanlig i asia, og der er jo lam hovedråvaren. Har brukt kanel i mange kjøttretter, så med litt i pitabrødet, hørtes deilig ut.

 3. Byttet ut noe av hvetemelet med grovt sammalt hvete, smakte nydelig! Takk for nok en super oppskrift! 🙂

 4. Disse var morsomme å lage !! De ble lik fine som de på bildet og ble kjempegode:o) Takk for god oppskrift.

 5. Ante ikke at pitabrød kunne være SÅ godt! Og ja, helt umulig å kjøpe pitabrød i butikken etter å ha testet ut disse:-) overraskende nydelige brød.

 6. kjempe godt pitabrød 🙂 tusen takk for en flott oppsikrift .men det er bare en ting ,pitabrød blitt tynn øverst og nedeste tykk, veit ikke hvorfor?

 7. Nydelige pitabrød! Og lette å få til. Takk for oppskrift! Men, har du tips til noe godt fyll…trenger erstatning til kjedelig kjøttdeig med tacokrydder…

  1. Kylling souvlaki, gresk oppskrift, med tzatziki, ruccola, rødløk og tomater. Mariner kylling i sitronsaft, olivenolje, salt, pepper og oregano i 30 min før grilling på spyd.

 8. Hejsa, Har efterhånden prøvet mange opskrifter på pita brød, men må sige at disse sidder lige i skabet, som man siger i Danmark :0)

 9. Dette ble flotte, kjempegode pitabrød! Veldig morsomt da de blåste seg opp i ovnen, ble så overrasket over at det virket! Eltet deigen for hånd, det gikk helt fint! Sikkert mye enklere med kjøkkenmaskin;) takk for oppskrift! 🙂

 10. Ovnen min går bare til 250 grader og har ikke varmluft. Går det an å steke dem på 250?

 11. Enkel og grei oppskrift. Ble vellykket og falt i god smak både hos store og små her i huset.
  Valgte å legge link til oppskriften fra min egen side.

 12. Har laget disse mange ganger nå og de er bare så gode:D Perfekte hver gang og folk blir så imponert når de ser brødene blåse seg opp i ovnen! I går brukt som tilbehør til fiskegryte, digg digg:D

 13. veldig gode de her pitabrødene,jeg lager de hver gang vi skal ha pitabrød,og mannen og barna elsker den,så ikke mer kjøp av pita brød i butikken nå nei,takk for en bra og go oppskrift 🙂 og god jul

 14. Jeg byttet ut 100g av hvetemelet med rugmel og tilsatte en ss med lynghonning. Brødene fikk en litt mer markant smak og mettet mer. Også smakte de bolle når de kom ut av ovnen, YUM!

 15. Tusen takk for flotte oppskrifter! Men bortsett fra første gangen jeg bakte pitabrød, blåser de seg ikke skikkelig opp i ovnen. Kan det være at steinplaten jeg baker på, er for kald? Tror du det er mangel på heving som gjør det? Takk for svar!

 16. Wow! Smaken på disse pitabrødene er fantastisk.

  Jeg har likevel et spørsmål – Hver gang jeg lager disse blir det ikke like “tykt” på hver side, dvs den blåser seg opp i ovnen, men den blir bare tykk under og SYLTYNN og sprø på toppen (slik at det ikke går an å fylle den med noe).

  Hva tror du kan være årsak til dette? Ps er i USA og her har de bare tørrgjær.

  1. Hei, jeg opplevde det samme. På brett nr. to lot jeg brettet stå i ovnen og dro bakepapiret med pitaene rett over på varmt stekebrett og deretter inn i ovnen. Da delte de seg perfekt med like mye brød på begge sider.

   1. For et godt tips! Takk for at du tok deg tid til å hjelpe 🙂 Da skal jeg prøve det neste gang.

 17. 15 cm skapte større pitabrød enn på bildet, for store, synes jeg.. Synd at du ikke svarer på de tidligere spørsmålene…..

 18. Hei!
  Dere forskjellige bloggere snakker ofte om at det er bra å bruke eltekroken, til forskjellige deiger!! Jeg har en kenwood kjøkkenmaskin, jeg har nå prøvd utallige ganger til alle mulige forskjellige deiger, men den fungerer aldri godt!! Den tar aldri skikkelig tak i deigen , i bunnen av bollen og langs kantene. Maskinen min er ikke så gammel, så kan ikke forstå at det har noe med den å gjøre heller. Det funker ihvertfall aldrig å bruke eltekroken!!!

  1. Hei, med den eltekroken må man alltid begynne med de våte ingrediensene først. Da funker det hver gang!

  2. Heisann Elin
   Kenwood major feks har en stille skrue på seg ( se etter et slags verktøy som fulgte maskin)
   Med den hever du og senker feks eltekroken din
   Jeg elter alt bakverk minimum 10 min som et tips på godt resultat
   Lykke til

 19. Skal de være så høye, også etter kjøling? Jeg trodde de skulle bli flate etterhvert?

 20. Tusen takk for kjempe bra oppskrift. Enig med deg mye bedre enn kjøpe pita. Tok ikke lang tid heller og stas å se de blåste seg opp i ovnen:)

  1. Hei, jeg har stekt de i panne. Varmeskalaen min går fra 1-9 og jeg stekte dem (i litt smør, men det er nok ikke nødvendig) på 7,5-8 i noen få minutter på hver side. Du ser når de er gyldne og ferdige. Variabelt hvorvidt hele brødet faktisk blåste seg opp, men jeg bare brettet brødet rundt fyllet jeg hadde laget som en slags wrap. Det ble utrolig godt!

 21. Skal lage pitabrød til 60 gjester. Kan jeg lage de i forkant og fryse dem, så varme de opp på grill?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste