Sitronkjeks med valmuefrø

Jeg kan like godt si det først som sist: Hvis du har tilbøyeligheter til å ha dårlig selvkontroll og ikke klarer å beherske deg med en kakeboks innen rekkevidde, bør ikke lese mer på denne oppskriften, men heller ta en titt på for eksempel dette deilige knekkebrødet. Disse sitronkjeksene med valmuefrø er nemlig helt uimotståelig og utfordrer alle forsøk på måtehold eller eventuell diett, i alle fall dersom du i likhet med meg er svak for hjemmebakst med lukt og smak av deilige sitroner. Jeg har vanligvis evnen til å ikke snope fra kjeksbokser og kakefat i tide og utide, men her må jeg kaste inn håndkleet. Behovet for disse deilige kjeksene oppstår plutselig og rett som det er, og ikke bare hos meg, men også hos resten av gjengen min. Kakeglasset er snart tomt, men risikoen for at jeg innen kort tid står og triller kuler i sitronsukker igjen er stor…

Dersom du fremdeles henger med har du kanskje allerede tatt på deg forkleet og tatt frem mikseren. Når du likevel skal kose deg er disse kjeksene et godt valg! Her er oppskriften på ca 45 deilige sitronkjeks med valmuefrø:

Kjeksene

  • 1/2 dl nypresset sitronsaft (ca. 1 sitron)
  • 100 + 100 gram smør
  • ca. 350 gram hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • en klype salt
  • 75 gram sukker
  • 1 egg
  • 2 ss finrevet sitronskall (av ca. 2 sitroner)
  • 1-1,5 ss valmuefrø

Sitronsukker

  • 1 ss finrevet sitronskall
  • ca 1 dl sukker
  • 1 ss valmuefrø

  • Steketemperatur: 200 grader (over- og undervarme)
  • Steketid: Midt i ovnen i 8-10 minutter

For å få et godt resultat er alfa og omega å benytte gode sitroner, og da fortrinnvis økologiske sitroner. Det er dessverre ikke så lett å få tak i, men spør i butikken dersom du ikke finner det. Jo flere som spør, jo større er sannsynligheten for at det etter hvert blir tilgjengelig i flere butikker. Får du ikke tak i økologiske sitroner kan du selvsagt benytte vanlige, sprøytede sitroner. Det går med ca to sitroner i denne oppskriften, dvs saft av en og revet skall av to.

Vask sitronene godt (spesielt viktig dersom du har sprøytede sitroner), tørk med litt kjøkkenpapir og riv skallet på et zesterjern (kun det gule!). Del sitronen i to og skvis ut saften. Jeg pleier å bruke en gaffel som jeg stikker inni, og vrir rundt samtidig som jeg klemmer ut sitronsaften. Varm opp sitronsaften forsiktig og tilsett 100 gram smør, og la det smelte.

Bland hvetemel, salt og bakepulver i en bolle. I en annen bolle visper du sammen resten av smøret (det vil si 100 gram) og sukkeret, til det er godt blandet. Tilsett egg og sitronsmør, og visp videre til røren blir lys og kremete, etter ca 2 minutter. Bland inn sitronskall og valmuefrø, og bland deretter inn hvetemelet (som du tidligere har blandet sammen med bakepulver og salt). Du skal nå ha en deig som skal være lett å forme. Tilsett eventuelt mere mel hvis den er for løs.

Bland sammen sukker, sitronskall og valmuefrø på en tallerken. Del deigen opp i ca 45 biter og trill til kuler. Rull kulene i sitronsukkeret og legg dem på bakepapirkledt stekebrett med litt mellomrom imellom. Press ned hver deigkule med undersiden av et glass.

Stekes ved 200 grader i 8-10 minutter, til kjeksene såvidt begynner å bli brun i kantene og ellers er gjennomstekt.

Avkjøles på rist og oppbevares i tett kakeboks eller på glass.

Enjoy!

(Inspirasjon til denne oppskriften har jeg funnet i siste utgave av Tara Smak.)


16 Kommentarer

  1. AC 3. februar 2012 at 08:43 #

    Utrolig bra innlegg Trine! Jeg kjenner meg veldig godt igjen der jeg står foran kakeboksen og prøver å lure meg selv til å tro at jeg kan motstå fristelsen. Disse kjeksene så fantastiske ut, og jeg angrer allerede på at jeg leste oppskriften ;-)

  2. Lene 4. februar 2012 at 09:49 #

    Veldig fristende kjeks!!, men litt forvirret når det gjelder beskrivelsen….skal sukkeret kun brukes til å trilles kulene i på slutten?…..mens sitronskall og valmuefrø skal fordeles slik at en del skal blandes inn i deigen og en del til å trille deigkuler i?

    • Trine ;) 8. februar 2012 at 22:19 #

      Oppskriften er nå oppdatert :)

  3. Ragnhild 5. februar 2012 at 08:20 #

    Hei Trine
    Først og fremst vil jeg takke deg for all inspirasjon. Her i huset leses bloggen av både mann og barn.
    Men så var det disse valmuefrøene. Jeg har kun hørt om blå. Dro til en vellassortert butikk i går som og hadde kun blå. Har googlet men blir ikke klokere.

    • Trine ;) 5. februar 2012 at 09:28 #

      Det er blå valmuefrø som skal benyttes i denne oppskriften.

  4. Hilde 5. februar 2012 at 11:21 #

    Du har glemt å skrive at sukkeret skal røres sammen med smøret. Oppdaget det litt for sent… :(

  5. Eva 5. februar 2012 at 15:07 #

    Hei, laget disse i går og lurte på om sukkeret bare skulle med sammen med sitronskallet til pynt. Så kjeksene ble ikke spesielt søte, i tillegg rakk ikke skall og sukker til hele porsjonen. Men kjeksene skal lages igjen med litt sukker sammen med smøret og mer skall til ‘pynten’. Et spørsmål til om steketid. Over – og undervarme – er det ikke varmluft? De trengte 15 min for å bli gylne og gjennomstekt med min ovn. Takk ellers for fine og inspirerende mattips.

    • Trine ;) 5. februar 2012 at 16:59 #

      Jeg hadde dessverre glemt å skrive at sukkeret skulle røres sammen med smøret, men dette er rettet opp nå.

      Når det gjelder stekeprogrammer så er varmluft og over- og undervarme ikke det samme. Når du har på varmluftprogrammet går også en vifte. Ellers steker stekovner ulikt, og derfor må du alltid ta steketider på bakst som veiledende, og følge med mot slutten for å se om du trenger kortere eller lengre steketid enn det som står i oppskriften.

  6. GAWO 5. februar 2012 at 19:33 #

    Da er kakene i boks. Men eg mangla valmuefrøene. Blir smaken veldig forskjellig uten de?

    • Trine ;) 8. februar 2012 at 22:15 #

      Jeg synes valmuefrøene gir disse kjeksene det lille ekstra, men de er helt sikkert gode uten også! :)

  7. Annen Hilde 13. februar 2012 at 18:05 #

    Hei!
    Jeg trodde jeg hadde valmuefrø, men leita meg halvt i hjel før jeg måtte innse at jeg ikke hadde likevel. Da var mikseprosessen allerede i gang, så jeg brukte det jeg hadde, nemlig sesamfrø. Tipper valmuefrø setter litt mer preg på kjeksen, og jeg skal definitivt prøve det neste gang, men for de som evt. skulle være i samme situasjon som meg, kan jeg bekrefte at sesamfrø også funka ganske så bra!

  8. Rannveig 21. februar 2012 at 13:29 #

    Så gode:) Disse kommer jeg til å lage mange ganger! Jeg tok litt mindre sitronskall, da jeg ikke liker når det blir for sterk smak av sitronskall. Det funka fint, de smaker fortsatt veldig sitron:) Valmuefrøene var også herlige! Nå fikk jeg lyst til å finne en oppskrift på muffins med valmuefrø, slike man får kjøpt på Starbucks og liknende. Men først må jeg finne dagens middag. Synes jeg så en pastarett med brokkoli og spekeskinke her nylig, og tror det blir den. Takk for all god inspirasjon!

  9. Line Olafsen 30. april 2013 at 20:14 #

    Hva slags type smør bruker du? Usaltet meierismør?

  10. Silje 29. desember 2013 at 11:13 #

    Tusen takk for oppskrift på NYDELIGE kjeks!!

    Men: Kan disse fryses?

    • Trine ;) 29. desember 2013 at 11:57 #

      Jeg har ikke forsøkt å fryse denne deigen, men det går sikkert fint. Ferdigstekte kjeks kan ikke fryses. Men, uansett er disse kjeksene ganske holdbare og kan fint oppbevares i tett boks i flere uker (men den er tom lenge før det).

  11. Nina Høst 15. mars 2014 at 11:58 #

    Hei! Farlig deilige kjeks! Men skjønner ikke helt at det er mulig å få 3 ss sitronskall av 2 sitroner. Jeg greidde ikke å få mer enn 2-3 teskjeer, men smaksmessig var det nok :)

Legg igjen en kommentar