Jeg kan like godt si det først som sist: Dersom du har tilbøyeligheter til å ha dårlig selvkontroll og ikke klarer å beherske deg med en kakeboks innen rekkevidde, bør du ikke lese mer på denne oppskriften, men heller ta en titt på for eksempel dette deilige knekkebrødet. Disse sitronkjeksene med valmuefrø er nemlig helt uimotståelig og utfordrer alle forsøk på måtehold eller eventuell diett, i alle fall dersom du i likhet med meg er svak for hjemmebakst med lukt og smak av deilige sitroner. Jeg har vanligvis evnen til å ikke snope fra kjeksbokser og kakefat i tide og utide, men her må jeg kaste inn håndkleet. Behovet for disse deilige kjeksene oppstår plutselig og rett som det er, og ikke bare hos meg, men også hos resten av gjengen min. Kakeglasset er snart tomt, men risikoen for at jeg innen kort tid står og triller kuler i sitronsukker igjen er stor...

Dersom du fremdeles henger med har du kanskje allerede tatt på deg forkleet og tatt frem mikseren. Når du likevel skal kose deg er disse kjeksene et godt valg!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Kjeksene

1/2 dl sitronsaft nypresset, (ca. 1 sitron)
200 g smør
350 g hvetemel (ca.)
1 ts bakepulver
1 klype salt
75 g sukker
1 egg
2 ss sitronskall (av ca. 2 sitroner)
1 1/2 ss valmuefrø (ca.)

Sitronsukker

1 ss sitronskall , finrevet
1 dl sukker (ca.)
1 ss valmuefrø

SLIK GJØR DU

For å få et godt resultat er alfa og omega å benytte gode sitroner, og da fortrinnvis økologiske sitroner. Det er dessverre ikke så lett å få tak i, men spør i butikken dersom du ikke finner det. Jo flere som spør, jo større er sannsynligheten for at det etter hvert blir tilgjengelig i flere butikker. Får du ikke tak i økologiske sitroner kan du selvsagt benytte vanlige, sprøytede sitroner. Det går med ca. to sitroner i denne oppskriften, dvs. saft av en og revet skall av to.

SITRONSMØR

Vask sitronene godt (spesielt viktig dersom du har sprøytede sitroner), tørk med litt kjøkkenpapir og riv skallet på et zesterjern (kun det gule!). Del sitronen i to og skvis ut saften. Jeg pleier å bruke en gaffel som jeg stikker inni, og vrir rundt samtidig som jeg klemmer ut sitronsaften. Varm opp sitronsaften forsiktig, tilsett 100 gram smør og la det smelte.

KJEKSENE

Finn frem en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper) og kjør resten av smøret (det vil si 100 gram) og sukkeret, til det er godt blandet. Tilsett egg og sitronsmør, og visp videre til røren blir lys og kremete, etter ca. 2 minutter. Bland inn sitronskall og valmuefrø, og bland deretter inn hvetemelet (som du tidligere har blandet sammen med bakepulver og salt). Du skal nå ha en deig som skal være lett å forme. Tilsett eventuelt mer mel hvis den er for løs.

SITRONSUKKER

Ha sukker, sitronskall og valmuefrø på en tallerken, og rør godt sammen.

UTBAKING

Del deigen opp i ca. 45 biter og trill til kuler. Rull kulene i sitronsukkeret og legg dem på bakepapirkledt stekebrett med litt mellomrom imellom. Press ned hver deigkule med undersiden av et glass.

STEKING

Stekes ved 200 grader i 8-10 minutter, til kjeksene såvidt begynner å bli brun i kantene og ellers er gjennomstekt. Avkjøles på rist og oppbevares i tett kakeboks eller på glass.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Utrolig bra innlegg Trine! Jeg kjenner meg veldig godt igjen der jeg står foran kakeboksen og prøver å lure meg selv til å tro at jeg kan motstå fristelsen. Disse kjeksene så fantastiske ut, og jeg angrer allerede på at jeg leste oppskriften 😉

 2. Veldig fristende kjeks!!, men litt forvirret når det gjelder beskrivelsen….skal sukkeret kun brukes til å trilles kulene i på slutten?…..mens sitronskall og valmuefrø skal fordeles slik at en del skal blandes inn i deigen og en del til å trille deigkuler i?

 3. Hei Trine
  Først og fremst vil jeg takke deg for all inspirasjon. Her i huset leses bloggen av både mann og barn.
  Men så var det disse valmuefrøene. Jeg har kun hørt om blå. Dro til en vellassortert butikk i går som og hadde kun blå. Har googlet men blir ikke klokere.

 4. Du har glemt å skrive at sukkeret skal røres sammen med smøret. Oppdaget det litt for sent… 🙁

 5. Hei, laget disse i går og lurte på om sukkeret bare skulle med sammen med sitronskallet til pynt. Så kjeksene ble ikke spesielt søte, i tillegg rakk ikke skall og sukker til hele porsjonen. Men kjeksene skal lages igjen med litt sukker sammen med smøret og mer skall til ‘pynten’. Et spørsmål til om steketid. Over – og undervarme – er det ikke varmluft? De trengte 15 min for å bli gylne og gjennomstekt med min ovn. Takk ellers for fine og inspirerende mattips.

  1. Jeg hadde dessverre glemt å skrive at sukkeret skulle røres sammen med smøret, men dette er rettet opp nå.

   Når det gjelder stekeprogrammer så er varmluft og over- og undervarme ikke det samme. Når du har på varmluftprogrammet går også en vifte. Ellers steker stekovner ulikt, og derfor må du alltid ta steketider på bakst som veiledende, og følge med mot slutten for å se om du trenger kortere eller lengre steketid enn det som står i oppskriften.

  1. Jeg synes valmuefrøene gir disse kjeksene det lille ekstra, men de er helt sikkert gode uten også! 🙂

 6. Hei!
  Jeg trodde jeg hadde valmuefrø, men leita meg halvt i hjel før jeg måtte innse at jeg ikke hadde likevel. Da var mikseprosessen allerede i gang, så jeg brukte det jeg hadde, nemlig sesamfrø. Tipper valmuefrø setter litt mer preg på kjeksen, og jeg skal definitivt prøve det neste gang, men for de som evt. skulle være i samme situasjon som meg, kan jeg bekrefte at sesamfrø også funka ganske så bra!

 7. Så gode:) Disse kommer jeg til å lage mange ganger! Jeg tok litt mindre sitronskall, da jeg ikke liker når det blir for sterk smak av sitronskall. Det funka fint, de smaker fortsatt veldig sitron:) Valmuefrøene var også herlige! Nå fikk jeg lyst til å finne en oppskrift på muffins med valmuefrø, slike man får kjøpt på Starbucks og liknende. Men først må jeg finne dagens middag. Synes jeg så en pastarett med brokkoli og spekeskinke her nylig, og tror det blir den. Takk for all god inspirasjon!

  1. Jeg har ikke forsøkt å fryse denne deigen, men det går sikkert fint. Ferdigstekte kjeks kan ikke fryses. Men, uansett er disse kjeksene ganske holdbare og kan fint oppbevares i tett boks i flere uker (men den er tom lenge før det).

 8. Hei! Farlig deilige kjeks! Men skjønner ikke helt at det er mulig å få 3 ss sitronskall av 2 sitroner. Jeg greidde ikke å få mer enn 2-3 teskjeer, men smaksmessig var det nok 🙂

 9. Merkelig så forskjellige oppfatninger man har av ting! Jeg hadde to små sitronen og måtte kaste både saft og skall som ble til overs. Det hadde klart seg med 1/2 posjon av sitronsukkeret til sist.
  Kakene ble kjempegode, men jeg synes oppskriften var rotete, og det var kjøkkenbenken også etter hvert

 10. Det første jeg tenkte når jeg smakte første kjeksen var «oy… jeg skulle visst ha laget de knekkebrødene isteden». Kjempegode kjeks. Jeg kan ikke helt si meg enig med tidligere kommentarer, jeg syntes det var en enkel og ryddig oppskrift. Også kjekt med noen litt annerledes julekaker, noen litt lettere 🙂

 11. Gode kjeks, men fryktelig dårlig beskrivelse av fremgangsmåte. Her burde det vel være mulig å skrive litt mer tydelig? Det går aldeles i surr med sitronsmør, det andre smøret, sitronsukkeret osv. Kanskje dele opp på en annen måtem så det ikke blir så forvirrende? Veldig leit at en rotete fremgangsmåte ødelegger for en så god oppskrift 🙂

 12. Har du prøvd å lage disse med appelsinsaft og appelisnskall isteden for sitron? Lurer på om det blir like godt…

 13. Hei Trine!
  Har bakt sitronkjeksen din i dag, men jeg synes de ble veldig tørre. Har jeg hatt i litt for mye mel kanskje?

 14. Jeg hadde problem med å f disse gjennomstekt selv om jeg trykte de flate med glass. Brukte vanlig varme, men tok sikkert 15min før de var klare trodde jeg. Likevel var de rå inni. gode på smak, men er oppgitt for lite mengde sitron i oppskriften, ble knapt. Skal man ha hele remsenenår man bruker zesterjern eller hakke de?

 15. Hei Trine.
  Bakverk av sitrusfrukter er skikkelig yummie med kintrasten i sur og søt smak. For meg som er uvant med baking i det hele tatt må jeg visst ha oppskriften inn med teskje (gjerne med en dæsj av sitron…)
  I ingrediensoversikten står det totalt 75g sukker (som jo ikke er så mye) som skal røres inn i «kjeksene» sammen med 100 g smør. Så skal det lages sitronsukker med sukker, sitronskall og valmuefrø, men her er ikke angitt kvantum. Kommer dette sukkeret i tillegg til de 75g eller skal man fordele de 75g på kjeks og sitronsukker?
  Mvh Torbjørn

 16. Herregud! Disse var fali’ gode tusen takk for at du legger ut sånne flotte og enkle oppskrifter! Blir faste kjeks hos meg fremover.

 17. Hei i oppskriften opplyser du at sitronsukker skal bestå av sukker, sitronskall og valmuefrø. Mens i framgangsmåten går det fram at det er 100 g smør som skal smeltes sammen med det jeg tror er sitronsukkeret? Stemmer det eller tar jeg feil?

 18. Nå skal årets beste sitron-valmuekjeks straks bakes.
  Prøvde oppskriften i fjor,og dette ble julefavoritten. Fint med litt nye innslag.
  I år skal vi bare sørge for å ha litt mindre sukker i «toppingen».

  Har ellers lyst til å fortelle at valmuefrø kan være en flott kakeingrediens.
  Den tyske Monhkucken er en spesiell og svært god kake, som jeg kan anbefale kakeglade lesere.
  Oppskrift finnes på nettet, men kanskje Trines prøvekjøkken kan gi oss en norsk utgave?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste