Eltefritt fullkornbrød

Dette eltefrie brødet er både godt og saftig, i tillegg til at det betegnes som ekstra grovt på Brødskalaen. Det er tre gode ting på en gang det! Finn frem en gryte og:

  • 250 gram hvetemel
  • 125 gram havregryn
  • 50 gram kruskakli (hvetekli)
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts honning
  • 1 ts grovt havsalt
  • 4 dl vann

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i ca 1/2 dl varmt vann og tilsett deretter 3,5 dl kaldt vann. Tilsett væsken i det tørre og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta bretteprosessen et par ganger. (Ta gjerne en titt på denne informative videoen fra bloggen Mat på bordet som viser “brettingen” i praksis, og de andre hovedprinsippene ved baking av eltefrie brød.)

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over (eller legg plast eller et håndkle over). La brødet etterheve i ca 1,5 time. Dette brødet etterhevet i nesten tre timer, mens vi var i akebakken sist søndag, så hevetiden er er fleksibel. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn formen (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benyttet er en jerngryte som er ca 22 cm i diameter.

Når brødet er ferdig etterhevet ”hvelver” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

Hvelv brødet ut av gryta og la det avkjøle på rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Enjoy!


,

41 Kommentarer

  1. Bente 31. januar 2012 at 10:41 #

    Dette så fantastisk godt ut! Hva slags diameter er det på gryten du bruker? Jeg har en Le’creuset på 30cm, men frykter at den er litt stor (hvertfall til mengden du oppgir i denne oppskriften). Takk for at du deler så mange fine oppskrifter med oss:)

    • Trine ;) 8. februar 2012 at 23:17 #

      Som du ser i oppskriften benyttet jeg en gryte som er 22 cm i diameter. Du bør nok justere opp oppskriften dersom du skal benytte en gryte som er 30 cm i diameter.

  2. Newyorkerbyheart 31. januar 2012 at 12:48 #

    Jeg er vild med brød der ikke skal æltes 🙂 Jeg vil gemme denne opskrift, så jeg kan få den afprøvet.

    Mange hilsner
    Birthe fra Danmark

  3. ina 31. januar 2012 at 18:59 #

    Ser kjempegodt ut Trine!
    Takk for link 🙂

  4. ElisesBakery 31. januar 2012 at 19:52 #

    Det så grovt og godt ut 😀

  5. Beate 31. januar 2012 at 22:52 #

    Hei!
    Har du prøvd de eltefrie brødene i en vanlig brødform – event med noe folie over?
    Det hadde vært kjekt med to brød i ovnen samtidig.

    • Trine ;) 8. februar 2012 at 23:13 #

      Nei, har ikke prøvd det….

  6. Torill 1. februar 2012 at 11:45 #

    Hei!
    Spennende med grovbrød! Jeg er mye større fan av rundstykker enn brød, går det an å bruke denne deigen til rundstykker og ikke til brød? Hvordan skal jeg gjøre det med tanke på steking da? Kan jeg stede det uten gryte? Takk for mange gode og inspirerende oppskrifter! 🙂

    • Trine ;) 8. februar 2012 at 23:10 #

      Dersom du ønsker å lage rundstykker istedet kan du bruke prinsippene i denne oppskriften: http://trinesmatblogg.no/2011/11/11/eltefrie-rugrundstykker-med-solsikkekjerner-til-farsdag/. (fortell gjerne hvordan det går) Lykke til!

      • Torill 14. februar 2012 at 13:01 #

        Jeg bakte brødet som rundstykker i morges, og det ble helt nydelig! Jeg strødde linfrø, sesamfrø, quinoa og solsikkekjerner på toppen av rundstykkene, hevet dem i en drøy time, og stekte dem på 250 grader i 14 minutter. Anbefales virkelig! 🙂

        • Rie Aleksandra 3. januar 2014 at 08:22 #

          Så flott at noen hadde spurt, og testet, dette – var nettopp det jeg også lurte på. Da blir det grove rundstykker neste gang (nå står brødet til heving). 🙂

  7. Stein Tore 5. februar 2012 at 10:14 #

    Hei, bruker du måleskje på dine ts-mål? Tenker spesielt på gjærmengden, ser f.eks at oppskriften du har linket til på «Mat på bordet» bloggen bruker 1/4 ts gjær. Spennende oppskrift, skal prøve denne.

    • Trine ;) 5. februar 2012 at 10:24 #

      Jeg bruker måleskje på alle oppskrifter på bloggen. En teskje kan være så mangt! Når det gjelder henvisningen til Mat på bordet gjelder det kun fremgangsmåten, ikke mengdemålene. Det finnes utallige oppskrifter på eltefrie brød. 🙂

  8. Tove Helen 10. februar 2012 at 13:52 #

    Bakte brødet i går, hadde det til hjemmelaget laksesuppe (selvfisket laks fra i sommer).
    Brødet var helt nydelig. Brukte nok en litt for stor jerngryte, neste gang evt doble
    oppskiften eller finne en mindre gryte.
    Takker for en flott matblogg, har prøvet mange av oppskriftene fra denne siden.
    Nå skal jeg lage en kyllinggryte med potetgrateng jeg har funnet i en av Nigelle Lawson’s kokebøker.

  9. Haust 6. mars 2012 at 20:58 #

    No har eg baka eltefritt brød i fleire veker, takka vere deg og «Mat på bordet». Det er jo berre fantastisk godt – og enkelt!

    Tusen takk for inspirasjonen! 🙂

  10. Kristin 7. mai 2012 at 10:03 #

    Tåler alle jerngryter 240 ‘C?
    Inspirerende matblogg!!!

  11. Liv 11. mai 2012 at 19:11 #

    Hei!
    Jeg har nettopp satt deigen, og gleder meg til ferskt brød i morgen! Har bare spørsmål til hvetemelet; skulle det vært sammalt hvetemel? I og med at brødet heter fullkornbrød?
    Takk for inspirerende oppskrifter!

  12. Elisabeth 29. juli 2012 at 22:44 #

    Hei! Jeg lurer også på det samme som Liv.. Det så ikke så grovt ut når over halvdelen av melet er fint hvetemel??

    • Trine ;) 29. juli 2012 at 23:02 #

      Jeg mener at det stemmer at det skal være hvetemel. Når jeg nå legger inn ingrediensene på nytt i Brødskalaen får jeg samme resultat. Det er kruskaklien som her gjør utslaget. Brødet vil nok bli veldig kompakt dersom du erstatter hvetemelet med sammalt mel.

      • Mari 8. juni 2016 at 18:29 #

        Fullkornshvetemel er perfekt 😊

  13. Hanne 26. september 2012 at 20:51 #

    Tusen takk for at du har gitt meg inspirasjon og oppskrifter til å brgynne å lage eltefrie brød, de er jo bare fantastiske! Lages hver dag her, har blitt et fast rituale å sette deigen klar på kvelden. Takk!

  14. Sarah 9. oktober 2012 at 14:02 #

    Hei Trine,

    Fantastisk blogg! Har bakt dett brødet 2 ganger nå, kjempegodt!
    Lurte på om du vet hvor lenge det skal steke om man dobler oppskriften?

    • Trine ;) 3. januar 2014 at 08:30 #

      Hvis du skal doble oppskriften bør du ha en vesentlig større gryte/form, eller steke i to gryter/former. Hvis du steker det i en stor form bør du legge til 5-10 minutter (og sannsynligvis enda mer – har ikke prøvd dette selv), og ellers følge med mot slutten. Brødet er ferdig når det har en fin og gyllen farge, og avgir en «hul» lyd når du banker på det. Lykke til!

  15. Solfrid 22. februar 2013 at 12:04 #

    Tusen takk for at du deler sånne fantastiske oppskrifter!
    Lagde deigen for første gang i går kveld, så nå har jeg nettopp fått ut et nydelig brød fra ovnen.
    Men jeg lurer på en ting.
    Hvordan vet man om formen man bruker tåler 250 grader?

  16. Alf 11. desember 2013 at 22:33 #

    Hei Trine! Vil egentlig bare stille samme spm som Sarah stilte deg 9 okt 2012: «Lurte på om du vet hvor lenge det skal steke om man dobler oppskriften?» På forhånd takk! 🙂

  17. Hege 3. januar 2014 at 08:41 #

    Hei Trine. Jeg satte denne deigen i går kveld, og nå ca 9 timer etter syns jeg den lukter rart. Veldig stram lukt som svir i nesen. Skulle nesten tro jeg hadde hatt sprit i deigen. Er dette vanlig, eller har jeg bommet på oppskriften? Kan det være kombinasjonen honning/gjær som gjør det?

    • Trine ;) 3. januar 2014 at 08:45 #

      Det er nok gjæringsprosessen som gjør dette, så dette er helt normalt! Lykke til!

  18. Mari 1. april 2014 at 20:33 #

    Hei!

    Bakte brødet for andre gang i kveld, men blir ikke klok på deigen. Deigen er omtrent som en løs «røre» etter 12-20 timers hevingen. Etter dette skal man så brette deigen. Bretter du da inn så mye mel at det blir en mer normal deig? Jeg bretter inn etter video fra Mat på bordet, og min deig er mer røre også etter 1,5 t heving under bolle, og tilnærmet umulig å få opp i gryta. Tips tas i mot med takk!

    • MH 20. august 2014 at 14:47 #

      Jeg opplever akkurat det samme! Deigen er løs, og den får ikke en jevn og fin overflate når den er i gryta. Hva gjør jeg galt..?

      • Trine ;) 25. august 2014 at 00:00 #

        Ta en titt på svaret på Maris spørsmål. 🙂

    • Trine ;) 24. august 2014 at 23:59 #

      Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover før du setter den til forheving (tilsett eventuelt med mer mel hvis den flyter utover). Når brødet er «ferdigbrettet» skal det mettes med såpass mye mel at brødet holder formen når du setter det til heving. (Ta gjerne en titt på dette innlegget: http://trinesmatblogg.no/2014/04/15/eltefritt-halvgrovt-speltbrod/, hvor jeg har forenklet noen av prosessene og dessuten viser bilder av hvordan deigen ser ut i løpet av heveprosessen.) Lykke til neste gang!

  19. Anette 2. oktober 2014 at 12:52 #

    Hei! Nå har jeg prøvd meg på dette brødet, men jeg får det ikke riktig til. Jeg følger oppskriften til punkt og prikke, likevel blir brødet forholdsvis flatt. Jeg bruker en jerngryte på 22 cm i diameter. Har du noen tips til hva jeg kan prøve for å få det til å. Heve mer? Det står på kjøkkenbenken over natten, det blir vel rundt 19 grader på natta, kan det være at det blir for kaldt?
    Jeg har også prøvd en av de andre oppskriftene dine på eltefritt brød, det ble også flatt.

  20. stine 7. desember 2014 at 15:57 #

    Fantastisk godt brød, beste vi har smakt 🙂

  21. Cynthia 17. februar 2015 at 19:47 #

    Hei Trine. Dette brødet er helt fantastisk! Siden det er så grovt, baker jeg det til ukedager og barna elsker det i matpakken og eltefritt italiensk landbrød koser vi oss med til helgen. Tusen takk for bloggen. Du er fast medlem av vårt kjøkken!

  22. Lene 26. februar 2015 at 12:04 #

    Hei

    Ser det er kveitemjøl i oppskrifta, veit du om eg kan nytte fullkorn kveitemjøl istaden for vanlig kveitemjøl?

    Mvh Lene

  23. Annette 21. juli 2015 at 22:33 #

    Dette var et fantastisk brød. Ble en stor suksess her i huset, så nå står det nok en deig til heving over natten.

  24. Alexander 10. november 2015 at 19:40 #

    Hei

    Jeg lurer på om du har næringsinnhold på noen av Brødene du anbefaler. Hadde vært litt kjekt å se.

    Mvh
    Alexander

  25. Alexander 10. november 2015 at 19:41 #

    Hei.

    Har du næringsinnholdet på noen av brødene dine? hadde vært litt kjekt å se.

    Mvh
    Alexander

  26. Helle 3. januar 2016 at 12:26 #

    Hei, Trine!

    Har du noen gang prøvd å doble oppskriftene? Grytene mine er såpass store at brødet blir langt og flatt i stedet for høyt og rundt, så jeg må ha mer deig for å fylle dem. Regner med det er fullt mulig å doble, men vil gjerne høre om noen har erfaringer med det.

    Hilsen Helle

    • Trine ;) 4. januar 2016 at 00:57 #

      Jeg har aldri doblet brødoppskriftene, for så store gryter har jeg ikke. Brødet på disse bildene er laget med 1,5 porsjon – til en stor avlang gryte (jeg husker ikke hvor mange liter den tar). Det er bare å prøve seg frem!

  27. Hilde 1. mars 2017 at 21:06 #

    Hei. Hvorfor er alle grytebrød-oppskrifter eltefrie? Går det ikke an å lage et grytebrød som eltes? Jeg spør fordi de eltefrie brøene alltid krever svært lang hevingstid. Takk for super blogg 🙂

Legg igjen en kommentar