Dette eltefrie brødet er både godt og saftig, i tillegg til at det betegnes som ekstra grovt på Brødskalaen. Det er tre gode ting på en gang det! Finn frem en gryte og:

Annonse

Ingredienser

250 g hvetemel
125 g havregryn
50 g kruskakli (hvetekli)
1/2 ts tørrgjær
1 ts honning
1 ts grovt havsalt
4 dl vann

SLIK GJØR DU

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i ca 1/2 dl varmt vann og tilsett deretter 3,5 dl kaldt vann. Tilsett væsken i det tørre og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta bretteprosessen et par ganger. (Ta gjerne en titt på denne informative videoen fra bloggen Mat på bordet som viser “brettingen” i praksis, og de andre hovedprinsippene ved baking av eltefrie brød.)

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over (eller legg plast eller et håndkle over). La brødet etterheve i ca 1,5 time. Dette brødet etterhevet i nesten tre timer, mens vi var i akebakken sist søndag, så hevetiden er er fleksibel. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn formen (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benyttet er en jerngryte som er ca 22 cm i diameter.

Når brødet er ferdig etterhevet ”hvelver” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

Hvelv brødet ut av gryta og la det avkjøle på rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.