Sitronpai med marengslokk og bringebærsalat

Denne desserten ble servert på siste gourmetkveld, som en syrlig og søt avslutning etter hummerforrett og reinsdyrfilet til hovedrett. Paiene er laget av en deilig mørdeig som fylles med sitronkrem (lemon curd) og toppes med et marengslokk. Inspirasjon til desserten hentet vi fra Tina Nordstrøms kokebok Tinas beste. Vi har imidlertid gjort en del endringer, blant annet i fremgangsmåten på sitronkremen, som ikke var så enkel som det ble fremstilt i boken (men fremgangsmåten som er beskrevet nedenfor fungerer bra). Som tilbehør anbefalte Tina vaniljesaus, men vi valgte å servere en frisk bringebærsalat istedet, noe som var et godt valg! Vi laget 6 småpaier av oppskriften, men jeg vil tro at det går greit å lage en stor pai også (men har ikke forsøkt det selv):

Mørdeig

 • 125 gram mandelmasse (feks kransekakemasse)
 • 1 krm salt
 • 125 gram smør
 • 1 egg
 • 3,5-4 dl hvetemel
 • 6 porsjonsformer

Alle ingredienser til paibunnene skal ha romtemperatur. Kjør mandelmasse og salt i kjøkkenmaskinen, til du får en smidig deig. Tilsett smøret i små terninger, deretter egget og til slutt hvetemelet. Bland deigen raskt sammen, den skal ikke kjøres lenge etter at melet er tilsatt. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i ca 2 timer.

Kjevle deigen mellom to stykker plastfolie som du har drysset litt mel på. Fordel deigen i 6 små paiformer, eller en stor, og skjær av overflødig deig langs kantene. Sett formene i fryseren ca 1 time.

Sett stekovnen på 200 grader. Ta paiformen ut av fryseren, prikk deigbunnen og senk varmen til 175 grader. Stekes midt i ovnen i 8-10 minutter, eller til paiskallet har fått farge.

Sitronkrem

 • 4 egg
 • 3 sitroner, revet skall (gjerne økologiske)
 • 4 sitroner, saften (gjerne økologiske)
 • ca 3 dl sukker
 • 125 gram smør

Vask og tørk sitronene godt før du river skallet (kun det gule). Ha smør og sukker i en tykkbunnet kjele og la det smelte på lav varme. Tilsett sitronsaft og sitronskall og rør godt sammen. Tilsett umiddelbart de sammenvispede eggene. Du er nå inne i en kritisk fase: Sitronblandingen skal nå varmes forsiktig opp under stadig omrøring, og skal ikke på noe tidspunkt koke. Dersom den varmes for raskt opp eller koker vil eggene koagulere og det blir eggerøre istedet for sitronkrem. La sitronblandingen kose seg på lav varme mens du jevnlig rører i den. Den vil etterhvert begynne å tykne, og det er spesielt viktig å røre jevnlig og passe på mot slutten, for står den for lenge kan du også risikere å få eggerøre. Sitronkremen er ferdig når den henger igjen på baksiden av en tresleiv. Hele prosessen tar ca 30-50 minutter. Hell kremen i en sil slik at du får luket bort eventuelle kjerner og skallrester. Ha over plastfolie og sett til avkjøling. La plastfolien ligge tett inntil overflaten, slik at du unngår snerk på sitronkremen.

Marengs

 • 4 eggehviter
 • 2,5 dl sukker
 • 1/2 sitron, revet skall

Marengsen tilberedes i vannbad. Kok opp vannet i en kasserolle. Sett en litt større glasskål oppå kasserollen uten at bunnen kommer i kontakt med vannet i kasserollen. Ha i eggehhvitene, sukker og sitronskall og visp til sukkeret er smeltet. Marengsen skal ikke virke kornete, kjenn etter med fingrene.

Ta skålen ut av vannbadet og pisk med en håndmikser eller lignende, til du får en fast marengs. Marengsen oppbevares kaldt.

Bringebærsalat med pistasiekjerner

 • 250 gram friske eller frosne bringebær
 • ca 50 gram sukker
 • 1/2 appelsin, saften
 • ca 30 gram pistasiekjerner, grovt hakket

Ha bringebær, appelsinsaft og sukker (smak til) i en bolle og bland forsiktig sammen. La salaten stå å trekke i minst 30 minutter. Strø hakkede pistasiekjerner over ved servering.

Paibunner, sitronkrem og marengs kan gjerne forberedes dagen før servering, mens bringebærsalaten kan forberedes samme dag som paiene skal serveres.

Når du skal servere paiene gjør du følgende:

Sett ovnen på 275 grader (grillvarme). Fordel sitronkremen i paiskallene og fordel marengsen over. Bruk gjerne en sprøytepose til marengsen. Sett formene øverst i ovnen, til marengsen har fått en fin farge. Følg med, for her går det unna!

Server sitronmarengspaiene lunkne med en frisk bringebærsalat til, noen blader sitronmelisse/mynte hvis du har – og gjerne med et lite melisdryss over.

Enjoy!


, , ,

18 Kommentarer

 1. Bente Christin Ovesen 19. januar 2012 at 11:49 #

  wow, den skal garantert prøves, ser nydelig ut :-))

 2. Ida S 19. januar 2012 at 12:02 #

  Det så utrolig lekkert ut! Den skal definitivt prøves ut.

 3. AnneS 19. januar 2012 at 16:12 #

  Ser utrolig lekkert ut! Fikk lyst til å prøve – men hvor får man tak i økologiske sitroner?? Det er mange som bruker det i oppskriftene sine, men jeg finner det aldri i butikken. Vet at de har det hos Helios på Majorstua – men det er litt langt unna når man bor øst/nord for Oslo…

 4. Monika 19. januar 2012 at 18:17 #

  Jättefin blogg! Jag är presic i startfasen, kul och hitta lite inspiration. Följ gärna min oxså!:)

 5. Laila 19. januar 2012 at 20:25 #

  Oh my god, dette ser himmelsk ut!!

 6. Marita 23. januar 2012 at 09:23 #

  Hei! Ser kjempegodt ut!
  Hva er mandelmasse, er det bare malte mandler eller er det en egen blanding? (kan man lage selv).

  • Trine ;) 23. januar 2012 at 23:01 #

   Vi brukte ferdig kransekakemasse. Du kan selvsagt lage deigen helt fra bunnen av, men jeg kan dessverre ikke hjelpe deg med oppskrift akkurat nå. Lykke til!

 7. Tuva 25. januar 2012 at 10:19 #

  Hei,

  HAr tenkt å lage denne desserten til en fest med ca 20 voksne. Kan man lage denne paibunnen i en ildfast form, og ikke porsjonsformer?

 8. Tonje 30. januar 2012 at 21:13 #

  Jeg har forsøkt å lage denne sitronkremen flere ganger, men får det ikke til. Det «sukrer» seg hver gang, og blir til en tørr sukkermasse. Jeg har forsøkt å la være å røre og bare la det stå på svak varme, men det hjelper ikke.

  Tips?

 9. Mari Lyn 22. september 2012 at 09:34 #

  Hei! Har endelig fått laget denne paien, i stor form, den ble fantastisk!

  • Trine ;) 4. oktober 2012 at 22:43 #

   Så bra at den ble vellykket – og falt i smak! 🙂

 10. Ingrid 17. april 2014 at 09:48 #

  Hei!

  Skal denne kremen stekes i ovn? Eller Stivner den når den settes på kjøl?

  • Trine ;) 17. april 2014 at 10:18 #

   Den skal stekes som det står i oppskriften: Rett før servering has kremen i paiformen og marengsen fordeles over. Deretter stekes det hele under grillelementet. Ingen steking av kremen utover dette. Kremen tykner noe mens den står på kjøl, ja (forutsatt at du har fulgt oppskriften for øvrig).

 11. Ellen 13. september 2014 at 20:22 #

  Hei Trine.

  Jeg lurte på om det er noen konkret grunn til at du ikke bruker samme marengs oppskrift som i mini pavola oppskriften din http://trinesmatblogg.no/2014/05/14/minipavlova-rodt-hvitt-og-blatt/

  Jeg synes marengsen i denne oppskriften var vanskelig å få stiv og er derfor nyskjerrig på hva hele «varm opp eggehvitene til sukkeret er smeltet» greia kommer fra;)

  Ellers tusen takk for en fantastisk

  • Jannicke 12. mars 2017 at 17:34 #

   Tror man skal ha en glass-/stålbolle over en kasserolle med vann. Man skrur på platen slik at vannet varmer bollen. Man visper til sukkeret har smeltet og blir til en tykk masse.

 12. Bjørg 8. desember 2015 at 21:34 #

  Kan man lage denne type pai og deretter fryse den?

 13. Kari 11. september 2016 at 20:42 #

  Har laget denne kaken i dag, – har ett spørsmål ad sitronkremen, – skal det være 4 egg, eller 4 eggeplommer? Kremen var vanskelig å få fast, og tror den kanskje blir fastere med kun eggeplommer?

 14. Kari H. 11. september 2016 at 20:46 #

  Skal det være hele egg i sitronkremen, eller kun eggeplommer? Lyktes ikke med kremen, men tror den ville bli fastere med kun eggeplommer? Mandelbunnen var virkelig smakfull. Og det hele smakte likevel godt med litt pisket krem.

Legg igjen en kommentar