Jeg elsker disse deilige tertene, fylt med sitronkrem og toppet med deilig brent italiensk marengs. Serveres som porsjonsdessert eller som en stor terte, eller i små sandkakeformer som små munnfuller som en del av en kakebuffet eller til Afternoon tea.

Ingredienser

TERTEBUNN

225 g hvetemel
75 g mandelmel
200 g smør (romtemperert)
100 g melis
1 egg

SITRONKREM

4 sitroner (ca.)
225-250 g sukker
3 egg
2 eggeplommer
1 klype salt
75 g smør

ITALIENSK MARENGS

3 eggehviter
150 g sukker
3/4 dl vann

SLIK GJØR DU

Sitronterte med italiensk marengs

TERTEBUNNER

Kjør smøret og alle de tørre ingrediensene i en kjøkkenmaskin til det smuler seg. Tilsett egget og kjør det til deigen samler seg i en klump. Du kan også bruke hendene til å smuldre sammen deigen. Ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Smør og strø 8-10 små paiformer (8-10 cm i diameter) eller 15-20 sandkakeformer (hvis de ikke har slippbelegg). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den jevnt utover. Finn frem et glass/en liten bolle som har noe større diameter enn formene og stikk ut runde deigstykker. Kle formene med deigen. Kjevle lett oppå formen slik at overflødig deig fjernes og du får en fin og jevn kant. Sett tertebunnen i kjøleskapet i minst 30 minutter. Da er det mindre sannsynlig at kantene vil synke ned. Prikk tertebunnen med en gaffel.

Stekes på 175 grader (over- og undervarme) i ca. 15 minutter, og et par minutter mindre dersom du steker dem i sandkakeformer. Avkjøles på rist. Alternativt kan du lage en stor terte i terteform som er ca. 24 cm i diameter. Da må du steke den noe lengre.

Tertebunnen kan lages ferdig flere dager på forhånd.

Sitronterte med italiensk marengs

SITRONKREM

Skyll to av sitronene under lunkent vann og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint med et zesterjern eller lignende (kun det gule). Press ut saften av de to sitronene + to til, og mål opp. Du trenger ca. 2 1/2 dl sitronjuice til denne oppskriften.

Ha sitronsaft, sitronskall og sukker i en kjele og gi det et forsiktig oppkok. I en bolle visper du sammen egg, eggeplommer og en klype salt. Hell den varme sitronblandingen i eggeblandingen i en tynn stråle mens du rører hele tiden. Hell blandingen tilbake i kjelen og gi det hele et forsiktig oppkok mens du rører hele tiden med en slikkepott. La det koke i 1-2 minutt under stadig omrøring. Trekk kjelen til side, tilsett smøret i små terninger, og rør til smøret har smeltet og du har en jevn krem. Sil blandingen.

Avkjøl sitronkremen og fordel den i de avkjølte tertebunnene. Sett deretter tertene i kjøleskapet et par timer. Kremen vil bli fastere når den er avkjølt og har stått kaldt noen timer. Alternativt kan du ha sitronkremen på rent glass med lokk (som oppbevares i kjøleskapet), og fordele kremen over tertene rett før servering. Sitronkremen er holdbar i 2-3 uker forutsatt at den oppbevares kjølig i tett, rent glass.

Sitronterte med italiensk marengs

ITALIENSK MARENGS

Pisk eggehvite og 2 ss av sukkeret halvstivt på halv hastighet i en kjøkkenmaskin med visper. Bland resten av sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4-5 minutter uten omrøring, til det blir en sirup. Har du et sukkertermometer eller digitalt termometer skal det vise 116-120 grader. Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen eller bollen (dersom sukkerlaken treffer vispen kastes sukkerlaken ut i kanten på bollen og stivner). Pisk deretter marengsen på full hastighet til den er romtemperert, etter 5-10 minutter.

Ha marengsen i en sprøytepose og dekorer de kalde tertene umiddelbart. Alternativt kan du fordele marengsen med en teskje el.

«Brenn» marengsen forsiktig med en gassbrenner (for eksempel den du brenner sukkeret på creme brulee med). Tertene kan fint nytes uten at marengsen er brent. De er også gode uten marengs, eventuelt med en liten kremdott.

Pynt dem gjerne med oxalis, hvis du har.

Sitronterte med italiensk marengs - Afternoon tea

Serveres som dessert eller lag dem i sandkakeformer og server dem som en del av en kakebuffet eller til Afternoon tea.

Flere oppskrifter og tips til Afternoon tea finner du samlet her.

Sitronterte med italiensk marengs - Afternoon tea

LYKKE TIL!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste