Eltefri speltloff

Jeg synes speltmel gjør den eltefrie loffen ekstra god! Ved å erstatte noe av vannet med litt appelsinjuice blir deigen tilsatt askorbinsyre, som bidrar til et enda bedre bakeresultat. Bildet taler vel for seg. Finn frem:

  • 500 gram fint speltmel
  • 1/4 ts tørrgjær
  • ca 1,5 ts havsalt
  • 3,5 dl romtemperert vann
  • 0,5 dl appelsinjuice

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta bretteprosessen et par ganger. (Ta gjerne en titt på denne flotte videoen som viser «brettingen» i praksis, og de andre hovedprinsippene ved baking av eltefrie brød.)

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i ca 1,5 time. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn formen (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benyttet er ca 22 cm i diameter.

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryta. Siden speltdeiger kan være litt mer «klissete» enn andre deiger, kan det hende at noe av deigen likevel klistrer seg fast til bakepapiret, men da er det bare å benytte en kniv eller lignende slik at du får med mesteparten av deigen i gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist, og server det gjerne ganske så nybakt.

For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Smaker nyyyydelig sammen med for eksempel gravet laks med hjemmelaget sennepssaus – eller som tilbehør til en middagsrett. Enjoy!

 


,

12 Kommentarer

  1. Pia 7. januar 2012 at 16:10 #

    Hvor kjøper man sånne type gryter du bruker til steke dette brødet i? Så kjempe deilig ut :)

  2. Bjørg Merethe 7. januar 2012 at 19:43 #

    Bildet taler for seg absolutt!! tror denne må slenges sammen med det samme, så har vi i morgen! takk for mange «kjøkkensuksesser» de siste årene!

  3. Eivor 11. januar 2012 at 15:35 #

    Nå har jeg laget brødet og det ble en suksess ! Brukte vanlig hvetemel denne ganger og brukte derfor 4 dl vann og ikke noe appelsinjuice. Synes deigen ble veldig klissete og vanskelig å håndtere, men sluttresultatet ble bra.

  4. Dina 21. januar 2012 at 15:17 #

    Kan man bruke Rommertopf å ha den oppi skal man tro? Blir steketida og temperaturer likedans da? Jeg har ikke noe anna form med lokk som tåler 250 grader.

    • Trine ;) 22. januar 2012 at 10:34 #

      Jeg har ikke Rømertopf, men vet at Ina bak bloggen kjøkkentjeneste (http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/) har brukt det. Du kan jo ta en titt på en av hennes oppskrifter for å sjekke om du kan benytte de samme prinsipper som ved steking i feks jerngryte. Lykke til! :)

  5. Elisabeth 13. april 2012 at 21:41 #

    Du er en sann inspirasjon :-D Hadde jeg bare vært like flink som deg til å lage mat!! Elsker eltefritt, takk for tipset :-D
    Tips til «left overs» av chili con carne: server over salat, men knuste tortilla chips på toppen! Nam nam ;-)

    • Trine ;) 14. april 2012 at 00:57 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg er nok ikke spesielt flink til å lage mat, men har lært meg noen triks som gjør at det smaker godt uten for store anstrengelser. :)

      Takk for tips om «left overs».

  6. Marianne 3. mai 2012 at 21:27 #

    Hei, hva er dine erfaringer med å fryse eltefritt brød? Min erfaring er nemlig at det ikke smak like godt. Synes det blir litt seigt,….

    • Trine ;) 7. mai 2012 at 00:46 #

      Jeg synes det har fungert fint på de brødene jeg har forsøkt, men det er selvsagt aller best nylaget.

  7. Hilde 8. desember 2012 at 17:11 #

    Hei, vil bare fortelle at dette brødet har jeg bakt ved et par festlige anledninger, og mottatt stående applaus. Det faller slik i smak hos alle, og der er jo ikke rart. Det er jo sååååååå godt.

  8. Josefine 1. juli 2013 at 15:00 #

    At jeg ikke har prøvd dette før! Så enkelt, men fantastisk godt :) Det blir ikke lenge til jeg prøver en av de andre oppskriftene på eltefritt brød!

  9. Daniel 6. august 2013 at 17:14 #

    Har bakt dette brødet mange ganger pga min samboers hveteallergi. Hun elsker dette brødet og det gjør jeg og , for det blir like fantastisk hver gang:)

Legg igjen en kommentar