Jeg synes speltmel gjør den eltefrie loffen ekstra god! Ved å erstatte noe av vannet med litt appelsinjuice blir deigen tilsatt askorbinsyre, som bidrar til et enda bedre bakeresultat. Bildet taler vel for seg. Finn frem:

Ingredienser

500 g fint speltmel
1/4 ts tørrgjær
1,5 ts havsalt (ca.)
3,5 dl vann romtemperert
0,5 dl appelsinjuice

SLIK GJØR DU

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta bretteprosessen et par ganger. (Ta gjerne en titt på denne flotte videoen som viser “brettingen” i praksis, og de andre hovedprinsippene ved baking av eltefrie brød.)

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i ca 1,5 time. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn formen (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benyttet er ca 22 cm i diameter.

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryta. Siden speltdeiger kan være litt mer “klissete” enn andre deiger, kan det hende at noe av deigen likevel klistrer seg fast til bakepapiret, men da er det bare å benytte en kniv eller lignende slik at du får med mesteparten av deigen i gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist, og server det gjerne ganske så nybakt.

For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Smaker nyyyydelig sammen med for eksempel gravet laks med hjemmelaget sennepssaus – eller som tilbehør til en middagsrett. Enjoy!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hvor kjøper man sånne type gryter du bruker til steke dette brødet i? Så kjempe deilig ut 🙂

 2. Bildet taler for seg absolutt!! tror denne må slenges sammen med det samme, så har vi i morgen! takk for mange “kjøkkensuksesser” de siste årene!

 3. Nå har jeg laget brødet og det ble en suksess ! Brukte vanlig hvetemel denne ganger og brukte derfor 4 dl vann og ikke noe appelsinjuice. Synes deigen ble veldig klissete og vanskelig å håndtere, men sluttresultatet ble bra.

 4. Kan man bruke Rommertopf å ha den oppi skal man tro? Blir steketida og temperaturer likedans da? Jeg har ikke noe anna form med lokk som tåler 250 grader.

 5. Du er en sann inspirasjon 😀 Hadde jeg bare vært like flink som deg til å lage mat!! Elsker eltefritt, takk for tipset 😀
  Tips til “left overs” av chili con carne: server over salat, men knuste tortilla chips på toppen! Nam nam 😉

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg er nok ikke spesielt flink til å lage mat, men har lært meg noen triks som gjør at det smaker godt uten for store anstrengelser. 🙂

   Takk for tips om “left overs”.

 6. Hei, hva er dine erfaringer med å fryse eltefritt brød? Min erfaring er nemlig at det ikke smak like godt. Synes det blir litt seigt,….

  1. Jeg synes det har fungert fint på de brødene jeg har forsøkt, men det er selvsagt aller best nylaget.

  2. Hei Trine!

   Brødet ble kjempegodt. Jeg brukte dobbelt porsjon til min 5,3 liter gryte.
   Det ble helt supert. Har bakt ellers mye med spelt. Hvordan
   fungerer brødet med honning. Baker også ofte Maria Skappels brød.
   Det blir kjempegodt,men ganske mye grovere. Baker også mye søt gjærbakst. Boller, kringler etc.
   Jeg bruker ikke smør i deigen, men kun fløte og melk. Det blir kjempeluftig.
   Jeg kobler skikkelig av meg matlaging, baking. Det er en inspirasjon å lese
   dine sider.

   Stå på videre med bloggen din.Den er kjempefin.
   Marit

 7. Hei, vil bare fortelle at dette brødet har jeg bakt ved et par festlige anledninger, og mottatt stående applaus. Det faller slik i smak hos alle, og der er jo ikke rart. Det er jo sååååååå godt.

 8. At jeg ikke har prøvd dette før! Så enkelt, men fantastisk godt 🙂 Det blir ikke lenge til jeg prøver en av de andre oppskriftene på eltefritt brød!

 9. Har bakt dette brødet mange ganger pga min samboers hveteallergi. Hun elsker dette brødet og det gjør jeg og , for det blir like fantastisk hver gang:)

 10. Hei! For andre gang har jeg nå satt denne deigen! Vi har begynt å ha denne til reker, da jeg tåler speltmel mye bedre enn hvete. Dessuten ble denne loffen så utrolig god at det ikke er noen vits i å kjøpe noen loff☺️☺️! Når det gjelder gryte, så bruker jeg IKEA sin jerngryte, den minste av dem. I den baker jeg også eltefritt grovbrød til mannen i huset. Han tåler nemlig ikke spesielt godt gjær, så da er det greit med lite gjær og lang hevetid.
  Mvh Gerd Irene

 11. Jeg skjønner ikke… Halvparten av brødet satt igjen i gryten etter at Jeg måtte skjære det løst.

  1. Jeg har bakt maaange eltefrie brød og har aldri opplevd at brødet har satt seg fast. Jeg går ut ifra at du har fulgt fremgangsmåten ift oppvarming av gryten ol? Hva slags gryte benyttet du?

 12. Laget den i dag på Rørbuferie i nord som ikke har allverden med utstyr i kjøkkenet. Måtte derfor lager 12 rundstykker med samme deigen (så litt på eltefri rundstykker og fulgte instruksene derfra).

  De er veldig gode!
  Tusen takk Trine!

 13. Hei hvilken størrelse bruker du på gryten? Og må jeg smøre gryten så brødet ikke sitter fast? Har satt deigen i kveld. Gleder meg til å steke det i morgen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste