* Mandelkjeks med lime *

Når det kommer til julebakst har jeg mine favoritter som jeg nødig vil bytte ut, men det er jo gøy å prøve noen små variasjoner av favorittene for å sammenligne. Her har jeg laget mandelkjeks med lime istedet for sitron, med utgangspunkt i denne oppskriften. I tillegg har jeg forsøkt å redusere sukkermengden noe, men her går vel vinninga opp i spinninga med melisdrysset kakene får når de kommer ut fra stekovnen? Når du skal benytte sitrusskall i matlagingen er det alltid en stor fordel at du benytter usprøytede, økologiske sitrusfrukter. Når du smaker på resultatet kjenner du hvorfor, og det er garantert ikke bare fordi at du vet at du har brukt økologiske råvarer. Til ca 32 kjempegode kjeks trenger du:

 • 175 gram mandler, skåldet og malt
 • 150-175 gram sukker
 • revet skall av 1,5-2 økologiske lime
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1 ss hvetemel
 • 2 eggehviter, stivpisket
 • eventuelt litt melis

Skåld mandlene ved å ha de et øyeblikk i kokende vann til skallet begynner å løsne, hell av vannet og klem deretter på mandelen slik at kjernen presses ut av skallet. En kjedelig, men akk så nødvendig jobb for at du skal få et godt resultat. Kjør deretter de skåldede mandlene i en mandelkvern, hakker eller lignende, til mandlene er malt (ikke helt finmalt og ikke nødvendigvis helt jevnt malt).

Bland malte mandler, sukker og limeskall i en bolle, og sikt i hvetemel og bakepulver. Pisk eggehvitene til de blir såvidt stive, pass på at de ikke piskes for lenge! Vend eggehvitene forsiktig inn i mandelmassen, til du har en myk og smidig pasta.

Ha pastaen i en plastpose eller sprøytepose og klipp ca 1 cm åpning på posen. Finn frem to stekebrett som du kler med bakepapir. Sprøyt små dotter, ca 16 på hvert brett.

Stekes midt i ovnen ved 200 grader i 9-12 minutter, til kjeksen har fått en fin gylden farge. Pass på mot slutten av steketiden, det er viktig at de ikke stekes for lenge, kjeksene skal fremdeles være litt myke inni.

Gi kjeksene eventuelt et lite melisdryss og la de hvile ett par minutter på stekebrettet, før du forsiktig løfter de over på en rist. Kjeksene oppbevares i tett boks når de er helt avkjølt. Disse kjeksene er ypperlige å gi bort og populære å få. Pakk dem inn i en cellofanpose og sett på en sløyfe, og gi dem bort til noen som er glad i gode smaker!

Du lurer kanskje på om limevarianten klarte å danke ut sitronvarianten? Hm, nei den gjorde nok ikke det, men det er tett løp og uansett er det gøy å variere bittelitt! Enjoy!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, ,

10 Kommentarer

 1. Elisabeth 17. desember 2011 at 11:34 #

  Disse er bare såå fantatisk gode. Jeg bakte de med sitron….Mmmmmmmmm. Må til med en omgang til før jul gitt, det ble fort tomt.

 2. Vibeke 19. desember 2011 at 21:25 #

  Hei!
  Bakte de med sitron i dag, men tror jeg må ha gjort noe galt. Deigen fløt absolutt ikke utover… i tillegg tok jeg en ekstra eggehvite i da to var altfor lite.. må ha vært små egg. Hvor lenge pisker du eggehvitene?? Tror jeg må ha pisket de for mye..?? Kakene ble gode de, men jeg trykket de utover med baksiden av en skje..

 3. Mariann 20. desember 2011 at 16:02 #

  Hei,

  Kan det være mulig å benytte ferdig mandelmel istedet for å lage selv? Hvor mye skal man i såfall benytte?

  • Trine ;) 20. desember 2011 at 19:17 #

   Jeg har ikke forsøkt å bake med mandelmel, og vet ikke hvilke bakeegenskaper det har. På den annen side skal ikke mandlene finknuses, noe jeg synes gir kjeksene en fin konsistens. Det vil du eventuelt miste hvis du benytter mandelmel.

 4. Trine ;) 20. desember 2011 at 19:05 #

  Det er vanskelig for meg å si hva som kan være årsaken dersom du har fulgt oppskriften til punkt og prikke. Det kan eventuelt være at du pisket eggehvitene for stiv. Som det står i oppskriften er det viktig at eggehvitene ikke piskes for mye. Aner ikke hvor lenge jeg pisker de, men det er fort gjort. Hvitene skal fortsatt være ganske myke, om du skjønner hva jeg mener. Lykke til neste gang.

 5. Petter Pakk 5. desember 2012 at 21:36 #

  Disse var kjempegode!! En perfekt middag:-)

 6. Renate 12. desember 2012 at 13:27 #

  Er ikke glad i småkaker men ble fristet til å prøve disse. De var helt nydelige, og tviler på at det blir noen igjen til jul som meningen var.

 7. Lillian 27. november 2013 at 10:32 #

  hei Trine.

  Må ikke mandlene tørke før jeg lager de?

  mvh
  Lillian

 8. Hannah 11. desember 2013 at 16:24 #

  Hei! Disse kakene hørtes deilige ut! Hvor kjøper du økologiske lime?

 9. Marit Solheim 15. november 2017 at 19:09 #

  Kan man bytte ut sukkeret med kokkosblomstsukker?

Legg igjen en kommentar