Når det kommer til julebakst har jeg mine favoritter som jeg nødig vil bytte ut, men det er jo gøy å prøve noen små variasjoner av favorittene for å sammenligne. Her har jeg laget mandelkjeks med lime istedet for sitron, med utgangspunkt i denne oppskriften. I tillegg har jeg forsøkt å redusere sukkermengden noe, men her går vel vinninga opp i spinninga med melisdrysset kakene får når de kommer ut fra stekovnen? Når du skal benytte sitrusskall i matlagingen er det alltid en stor fordel at du benytter usprøytede, økologiske sitrusfrukter. Når du smaker på resultatet kjenner du hvorfor, og det er garantert ikke bare fordi at du vet at du har brukt økologiske råvarer. Til ca 32 kjempegode kjeks trenger du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

175 g mandler , skåldet og malt
150-175 g sukker
1,5-2 økologiske lime revet skall av
1/2 ts bakepulver
1 ss hvetemel
2 eggehviter , stivpisket
melis , eventuelt litt

SLIK GJØR DU

Skåld mandlene ved å ha de et øyeblikk i kokende vann til skallet begynner å løsne, hell av vannet og klem deretter på mandelen slik at kjernen presses ut av skallet. En kjedelig, men akk så nødvendig jobb for at du skal få et godt resultat. Kjør deretter de skåldede mandlene i en mandelkvern, hakker eller lignende, til mandlene er malt (ikke helt finmalt og ikke nødvendigvis helt jevnt malt).

Bland malte mandler, sukker og limeskall i en bolle, og sikt i hvetemel og bakepulver. Pisk eggehvitene til de blir såvidt stive, pass på at de ikke piskes for lenge! Vend eggehvitene forsiktig inn i mandelmassen, til du har en myk og smidig pasta.

Ha pastaen i en plastpose eller sprøytepose og klipp ca 1 cm åpning på posen. Finn frem to stekebrett som du kler med bakepapir. Sprøyt små dotter, ca 16 på hvert brett.

Stekes midt i ovnen ved 200 grader i 9-12 minutter, til kjeksen har fått en fin gylden farge. Pass på mot slutten av steketiden, det er viktig at de ikke stekes for lenge, kjeksene skal fremdeles være litt myke inni.

Gi kjeksene eventuelt et lite melisdryss og la de hvile ett par minutter på stekebrettet, før du forsiktig løfter de over på en rist. Kjeksene oppbevares i tett boks når de er helt avkjølt. Disse kjeksene er ypperlige å gi bort og populære å få. Pakk dem inn i en cellofanpose og sett på en sløyfe, og gi dem bort til noen som er glad i gode smaker!

Du lurer kanskje på om limevarianten klarte å danke ut sitronvarianten? Hm, nei den gjorde nok ikke det, men det er tett løp og uansett er det gøy å variere bittelitt! Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Disse er bare såå fantatisk gode. Jeg bakte de med sitron….Mmmmmmmmm. Må til med en omgang til før jul gitt, det ble fort tomt.

 2. Hei!
  Bakte de med sitron i dag, men tror jeg må ha gjort noe galt. Deigen fløt absolutt ikke utover… i tillegg tok jeg en ekstra eggehvite i da to var altfor lite.. må ha vært små egg. Hvor lenge pisker du eggehvitene?? Tror jeg må ha pisket de for mye..?? Kakene ble gode de, men jeg trykket de utover med baksiden av en skje..

 3. Hei,

  Kan det være mulig å benytte ferdig mandelmel istedet for å lage selv? Hvor mye skal man i såfall benytte?

  1. Jeg har ikke forsøkt å bake med mandelmel, og vet ikke hvilke bakeegenskaper det har. På den annen side skal ikke mandlene finknuses, noe jeg synes gir kjeksene en fin konsistens. Det vil du eventuelt miste hvis du benytter mandelmel.

 4. Det er vanskelig for meg å si hva som kan være årsaken dersom du har fulgt oppskriften til punkt og prikke. Det kan eventuelt være at du pisket eggehvitene for stiv. Som det står i oppskriften er det viktig at eggehvitene ikke piskes for mye. Aner ikke hvor lenge jeg pisker de, men det er fort gjort. Hvitene skal fortsatt være ganske myke, om du skjønner hva jeg mener. Lykke til neste gang.

 5. Er ikke glad i småkaker men ble fristet til å prøve disse. De var helt nydelige, og tviler på at det blir noen igjen til jul som meningen var.

 6. Disse ble helt perfekt! Byttet ut 1 ss hvmel med 1 ss potetmel (pga glutenallergi). De ble veldig fine og gyldne, fine og seige inni 🙂 måtte bruke sitron fordi butikken ikke hadde økologiske lime 🙂 blir nok storproduksjon av disse 😉 tusen takk for fin oppskrift og super blogg med masse inspirasjon!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste