Grillet Salmalaks med risotto og tomatsalat

Her kommer oppskrift på en skikkelig høydare, servert på en lørdag kveld med god østerriksk hvitvin til. Salmalaksen var akkurat passe stekt og falt fra hverandre bare en så på den. Tilbehøret passet utrolig godt til, og det beste av alt er at dette er fort gjort! Anbefales! Til to store og en liten trenger du:

Grillet laks
Ca 500 gram fersk laks, gjerne Salma
salt og nykvernet sort pepper
Risotto
2 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 dl arborioris
1 dl tørr hvitvin eller litt eplesider/eplejuice
1,5 terning grønnsaksbuljong
7-8 dl vann
2-3 ss revet parmesan
1-2 ss smør
evt litt salt
Tomatsalat
3 tomater, flådd og uten kjerne, i små terninger
1-2 sjalottløk, finhakket
en neve basilikum, finhakket
litt maldonsalt

Begynn med risottoen ved å frese sjalottløk og hvitløk i litt smør i en stekepanne eller kjele. Ha oppi risen og la risen frese med løken et par minutter, før du tilsetter vin/sider og ca halvparten av vannet. Ha oppi buljongterningene og la det hele trekke i ca 10 minutter. Rør av og til. Tilsett litt mer vann og la det koke nesten inn, før du tilsetter litt til. Etter ca 20 minutter skal risottoen være ferdig, men smak deg frem. Når risottoen kjennes ferdig ut rører du inn revet parmesan og litt smør. Tilsett eventuelt litt salt hvis du synes det er nødvendig.

Del laksen i porsjonsstykker og gni de inn i salt og pepper. Sørg for at grillpannen er god og varm før du legger laksestykkene oppå. Grill laksestykkene til de er knapt gjennomstekte, ca 4 minutter på hver side. Pass på at du ikke flytter så mye på fiskestykkene, slik at du får et fint mønster på laksen etter grillpannen. La laksen hvile et par minutter før servering. Dersom du ikke har grillpanne kan du grille i ovnen, eller steke laksen i vanlig stekepanne.

Bland sammen ingrediensene til tomatsalaten. La salaten trekke noen minutter før servering.

Anrett gjerne risotto, laks og tomatsalat på tallerken, og server gjerne asparges eller brekkbønner til.

Vintips: Allram Grüner Veltliner


, , , ,

7 Kommentarer

  1. Elisabeth 17. mars 2010 at 06:22 #

    >Igjen – aldeles nydelig mat du presenterer!Et spørsmål: hvor mange porsjoner beregner du?ElisaBETH 🙂

  2. Lisbeth 17. mars 2010 at 09:25 #

    >Dette ser fristende ut,skal prøve denne oppskriften til middag idag.Bildene dine er en fryd for øye,svært delikate.

  3. NL 17. mars 2010 at 12:54 #

    >Dette ser ut som den perfekte lørdagsmiddag – har salma liggende i kjøleskapet 😉 Takk Trine for super oppskrift!

  4. Anonymous 17. mars 2010 at 18:45 #

    >Ser nydelig ut! Jeg brukte risotto med steinsopp fra superbra til salmalaksen. Det var veldig enkelt og godt. Siv

  5. Cecilie 31. mai 2010 at 06:20 #

    >Dette så nydelig ut! Perfekt måltid denne uka siden det er spådd så fint vær 🙂 Men et lite spm – sambo er ikke spesielt glad i fisk, har du forslag til noe annet han kunne hatt til risottoen?

  6. Trine ;) 31. mai 2010 at 20:35 #

    >Du kan servere det meste til risotto. I tillegg til fisk er det godt også til kylling, kalkun og svinekjøtt. Kanskje du finner noen tips her: http://trineblogg.blogspot.com/search/label/RisottoLykke til!Trine 😉

  7. Matvraket 11. mai 2011 at 16:31 #

    Så mange gode oppskrifter du har! Jeg har rukket å teste noen, og alt har vært nydelig. Laksen med risotto til er en sikker vinner hjemme hos oss, og vi har servert det til flere fornøyde venner og familie. Har også brukt risottoen til kyllingretter.

    Følger spent med videre og stikker stadig innom for inspirasjon til hverdags og fest!

Legg igjen en kommentar