I disse olympiske tider må det være lov til å kose seg litt ekstra. På min evinnelige jakt på enkle og gode løsninger i en hektisk hverdag, kom jeg over denne oppskriften i ”Familiekokeboka”. Der står det vitterlig svart på hvitt at deigen kan fryses ned, og så kan du skjære opp kjeks og steke opp etter hvert som behovet for rykende ferske, velduftende cookies oppstår. Og det vil oppstå rett som det er, skal jeg si deg, for nedfrysingsprosessen har ingen ting å si for kvaliteten på kjeksen. Ved å ha en rull eller to på lur har du alltid fersk og god bakst innen rekkevidde, på null komma niks! Og du kan nyte spennende sportsopplevelser med en god kopp kaffe og nyyydelige cookies til.

Jeg har halvert oppskriften i kokeboka, og fikk to ruller med cookiesdeig. Jeg regner med at det vil gi ca 45 cookies. Løp og kjøp:

250 gram smør
105 gram sukker
210 gram brunt sukker
1 vaniljestang
2 egg
350 gram hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
200 gram mørk sjokolade, finhakket
100 gram hasselnøtter, grovhakket
100 gram valnøtter, grovhakket
*

Pisk brunt og hvitt sukker, vaniljefrøene og smøret “hvitt” (dvs “kremete” for med det brune sukkeret blir jo ikke massen hvit). Blant inn ett egg av gangen, siktet hvetemel, bakepulver og salt. Vend deretter inn sjokolade og nøtter. La deigen kjøle seg ned litt i kjøleskapet. Del deretter opp deigen i to emner som du legger på et matpapir eller bakepapir og former til en pølse.

Skjær skiver på ca 1 cm tykkelse og trill til kuler som du legger på en bakepapirkledt stekeplate. Kjeksen flyter litt ut under stekingen, så ikke legg kulene for tett. 9 kjeks pr. brett er akkurat passe, synes jeg.

Stekes ved 190 grader i ca 10-15 minutter. Avkjøles på rist.

Stek opp det du trenger for et par dager og legg resten av deigen i fryseren.

Når du har behov for en ny ladning lar du deigen tine til det blir mulig å skjære i den og følger fremgangsmåten over. Pass imidlertid på at deigen er tint før du begynner å steke kjeksen.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Tips – skjær opp emnene før du fryser dem og legg dem i en kakeboks lagvis med bakepapir mellom. Da kan du lett ta opp og steke 2-3 cookies om du bare skal ha noe godt til kaffen selv ;)Oppskriften jeg bruker på cookies sier ikke noe om å rulle til kuler tine emnene – frosne skiver legges bare rett på stekebrettet 🙂

  2. Yummi. Tusen takk for oppskrift og suverent tips om å fryse ned deigpølsa. Genialt!God helg :-)Pludrehanneklem

  3. Jeg er selverklært rå på cookies, og er veldig glad for at det faktisk går an å legge deigen i frysa til en dag det plutselig detter inn et par gjester 😀 Jeg pleier også å legge skivene rett på brettet fremfor å trille kuler (men det avhenger jo selvfølgelig av hvor mye deigen flyter ut). har også lest at det skal gå fint å steke de fra (halv)frossen tilstand så lenge de ikke er spesielt store. Man må jo uansett kunne skjære opp deigen..Nam nam!

  4. Hei, hvilket brun sukker bruker du __ farin eller muscovado?? Takk for oppskriften!! Du er kjempe flink!!!

  5. Hei! Har bakt kjeks noe ganger tidligere (men ikke denne oppskriften – enda), lurer på hvordan man kan unngå at de blir mørke/brent under? 🙂

  6. Du smelter smøret, ikke sant? Synes ikke mine cookies fløt utover slik dine gjør på bildene.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste