* 22. DESEMBER *

Som mange av dere kanskje allerede vet så har jeg en stor forkjærlighet for foccacia i ulike varianter. Foccacia må jeg også ha til jul, men i en litt mer nøytral variant, slik at julens gode smaker også får slippe til. (Hvis du ønsker å har ulike smakstilsetninger kan du finne oppskrifter/inspirasjon ved å klikke her, hvor alle foccaciaoppskriftene ligger samlet.)

Jeg ønsket heller ikke så høy foccacia denne gangen, så jeg brukte stort sett den samme oppskriften som jeg benytter i liten langpanne, men stekte den i en stor langpanne. Du trenger:

7 dl lunkent vann
50 gram fersk gjær
3 ss olivenolje
1 ta salt
1 ts honning
ca 1 dl siktet rugmel
ca 15 dl hvetemel
olivenolje
flaksalt

Løs gjæren opp i lunkent vann. Tilsett olivenolje, salt og honning. Elt inn siktet rugmel og hvetemel. Kjør den i kjøkkenmaskinen i 10-15 minutter, til deigen er elastisk og fin, men fremdeles litt klissete. Ringle over litt olivenolje og bruk gjerne en slikkepott slik at oljen smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plast og sett til heving ca 30-40 min, til dobbel størrelse.

Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt stor langpanne. Klapp deigen utover slik at den blir noenlunde jevnt fordelt. Jeg synes det er greit å benytte slikkepotten her. La brødet etterheve under plast i ca 20-40 min. Prikk hull i deigen med fingrene. Ha eventuelt litt av oljen på fingeren så slipper du deigkliss på fingrene. Ringle litt olivenolje over det ferdighevede brødet og dryss over flaksalt og eventuelt annen smakstilsetning (feks frisk eller tørket rosmarin).

Stek på nest nederste/midterste rille i varm stekeovn på ca 225 grader i 25-35 minutter, eller til foccaciaen er passe stekt. Idet du setter foccaciaen i ovnen slår du ca 1/2 dl varmt vann i bunnen av stekovnen og lukk døra umiddelbart, da får du en sprø og fin skorpe på foccaciaen din.

Avkjøl på rist. Foccacia kan fint fryses, så del opp i passende porsjoner og frys ned, så har du godt og fersk brød i hele julen (nesten)!

Mmmm, gleder meg til lillejulaften, da blir det foccacia og en liten tyvsmak på julens gode pålegg…

Jeg vil avslutningsvis driste meg på et par vinanbefalinger til julens måltider, dersom du i likhet med meg ikke liker øl og akevitt. Jeg oppdaget til min store glede at Christer Berens anbefaler en av mine rødvinsfavoritter til ribben, nemlig Vigneti di Torbe Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2006. Da er det ingen tvil om hva jeg skal drikke til ribben i år. Eivind Hellstrøm hadde også en spennende vinanbefaling til pinnekjøtt, nemlig en tørr riesling. På polet anbefalte de da Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2008, og da var ikke det noe mer å tenke på, for den vinen er god! Har du noen gode vinanbefalinger til julens mat?

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Nam, nam dette ser godt ut. Vi starter julen på lillejulaften med å smake på alt julepålegget. I år må jeg lage Foccatia brødet ditt.Synes du har en super blogg. Har sendt adressen din til mange av mine venner.

  2. Takker og bukker for tips – da er både Hellstrøms og Berens tips kjøpt inn, sammen med litt backup-Albarinho og -Barbera. Mmm, dette bil en goood jul! :-)God jul til deg, Trine!Juleklemmer fra Litago-Kristian 🙂

  3. Riesling til ribbe skal prøves her i huset også. I teorien skal det jo funke med syre mot fett, men øl-tradisjonen er det verre med. Den henger igjen, i hvertfall hos de "riktig gamle". 🙂

  4. Fantastisk foccacia. Fikk mye skryt når jeg hadde den med på julelunch.

    Er som jeg sier, en oppskrift fra Trine blir aldri feil!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste