En enkel og velsmakende moussaka, enten du velger å benytte poteter eller auberginer. Finn frem (4 porsjoner):

 

Poteter/auberginer:
6 poteter i skiver eller 1-2 auberginer
Smør

 

Kjøttsaus:
1 stor løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
500 gram kjøttdeig/karbonadedeig/grovmalt lammekjøtt
1 boks hermetiske tomater
3 ss tomatpure
2 ts oregano
Litt kanel
1 ts salt
½ ts pepper

 

Hvit saus:
3 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
2-3 egg
1-2 dl revet ost
½ ts salt
Litt nykvernet pepper
½ ts muskat, revet
4 ss revet parmesan

 

Gresk salat:
3 tomater
1 agurk
1 rødløk
Fetaost
Sorte oliven
oregano

 

Fremgangsmåte:
Stek poteter gyldne i litt smør. (Hvis du bruker auberginer: del de i passe tykke skiver, strø salt på, la de ligge å “svette” (feks i et dørslag) i ca en halv time og deretter skylles saltet av. Tørkes lett med kjøkkenpapir etterpå, før de stekes i smøret). Legges deretter i et ovnsfast fat.

 

Kjøttsausen: Stek løk og hvitløk lett før kjøttdeigen tilsettes. Når kjøttdeigen er ferdigstekt tilsettes tomater, tomatpure og krydder. Småkokes i 5-10 minutter. Smak til og fordel kjøttsausen over potetene/auberginene.

 

Hvit saus: smelt smør, tilsett hvetemel. Spe i melken, litt etter litt. Kok opp under kraftig omrøring. Smak til med krydder. Ta sausen av varmen, la den avkjøles noe og rør deretter inn eggene og osten. Fordel sausen over kjøttsausen, og strø parmesan over.

 

Stek moussakaen i ovnen ved 200 grader i ca 30-40 minutter.

 

Salat: kutt tomater, agurk og løk i skiver og legg lagvis med fetaost og sorte oliven. Drypp over god olivenolje og strø tørket oregano over.

 

Serveres med godt brød og rødvin.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei. Jeg lagde denne retten i dag, den var helt nydelig god. Tusen takk for den gode oppskriften. Jeg serverte mossaka, gresk salat og foccacia (med oliven, cherry tomater, og gourmetsalt på toppen). Kjemegodt, en flott blogg!- Frøken rosa på ball.

 2. Namnam!! Takk for utrolig god oppskrift- og finfin blogg! Kommer nok til å dukke innom her igjen når jeg skal lage noe mat, ja! Serverte Moussakaen med hjemmelaget Tzatziki, gresk salat, hvitløksbrød og masse god vin! :)Og siden smakene er forskjellige- Feta ost og Oliven i skåler ved siden av! Gode venner og familie var superfornøyde med maten- alle fra 3 år til snart 40! Men du- gjør du noe med Auberginene før du begynner?? Vi saltet og skylte dem, men vet ikke om det er nødvendig når de skal stekes…Cathrine

 3. Hei Cathrine! Takk for det! Så koselig at dere fikk en god matopplevelse! Vedr. auberginene så pleier jeg å gjøre som dere gjorde: deles i tykke skiver, strø salt på, la de ligge å «svette» (feks i et dørslag) i ca en halv time og deretter skylles saltet av. Tørkes lett med kjøkkenpapir etterpå. Takk for tilbakemeldingen, skal oppdatere oppskriften ift dette, slik at andre også slipper å lure!

 4. Denne har vi lagd sammen hele familien i dag – Anbefales på det varmeste! Takk for oppskriften Trine og ha en god helg! NL

 5. Hei! Hvor mange personer er denne oppskriften beregnet til? Jeg tenkte og lage denne mousakkaen på fredag til en liten gjeng med venner (8 stk).
  Takk for en super side:)

  Mvh Kari

 6. For en super blogg du har! Hit går jeg titt og ofte og får svar og deilige oppskrifter på det jeg vil! Igår laget jeg lasagne til mafia og fikk veldig skryt! Jeg er i godt humør enda etter gårsdagens kokkelering! Tusen takk!

 7. Hei Trine, Moussakaen din frister og vi tenkte å lage den til ca 20 personer nå i helgen. Nå lurer vi på om det er noe i veien for om Moussakaen blir laget dagen før?

 8. Hei Trine. Jeg har lagd en glutenfri versjon av Moussakaen din. Er det greit for deg at jeg legger ut den oppskriften på siden min Glutenfri Livstil? Jeg legger ved link til siden din og skriver at oppskriften er fra deg men at det er gjort noen endringer slik at den kan serveres glutenfri.

  1. Det er selvsagt i orden så lenge du ikke kopierer oppskriften ordrett og benytter dine egne bilder. 🙂

 9. Mousakkaen smaker nydelig, neste gang dropper jeg eggene i bechamelsausen da jeg synes det ble litt for likt eggerøre

  1. Det står at du må ta sausen av varmen før du tar oppi eggene. Da blir det ikke eggerøre-aktig.

 10. Hei! Veldig god moussaka 🙂 Kan jeg lage den dagen før? Og skal den da stekes og varmes opp igjen eller lages klar og stekes dagen etter?

 11. Vil bare si at man bruker IKKE smør til steking av potetene og eggplant til moussaka – i Hellas. Man bruker «hvit» olje, dvs f.eks. rapsolje som ikke setter smak. Aubergine skåret i skiver legges i saltvann i ca. 45 min. for at de ikke skal smake beskt (en vil se at vannet blir brunt). tørk med papir eller kjøkkenhåndkle og stek til de er gylne. Legg på papir for å «dryppe» av seg.
  Ser en som spør om den lages dagen før:
  ABSOLUTT, blir bare bedre av det 🙂

 12. Nydelig på smak, men hva gjør jeg feil når det alltid blir mye vann nederst i formen?? Følger oppskrift, auberginene saltes, skylles og tørkes.

  1. Dette er en oppskrift jeg publiserte for mer enn 12 år siden, på den tiden da jeg trodde at det bare var meg og mine nærmeste som brukte bloggen. Mye har skjedd siden den gang. 🙂

   Jeg har prøvd å fjerne oppskriften, men det er mange som bruker den og har etterlyst den, så jeg har lagt den ut igjen. Jeg håper på å lage en ny versjon av oppskriften med litt grundigere beskrivelser om ikke så alt for lenge.

 13. Moussakaen smakte fortreffelig, og så imponerende ut da jeg tok den ut av ovnen. Og den smaker ennå bedre dagen etterpå. Neste gang kommer jeg nok til å halvere musckatnøtt målet i den hvite sausen så den ikke blir så fremtredende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.