SETTE PIZZADEIG
Grunnlaget for en god pizza legger du selvsagt i pizzabunnen. Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:
- 450 g pizzamel (eller hvetemel)
- 300 g (ca. 3 dl) vann (ca. 20 grader)
- 1/2-1 ts salt
- 15 g fersk gjær eller 2 g (1 ts) tørrgjær
- 1 ss olivenolje
Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør deigen i 2 minutter på lav hastighet, og deretter ca. 8 minutter på middels hastighet. Tilsett olivenoljen og elt deigen i ytterligere 5 minutter, til du har en glatt og smidig deig.
Del deigen i tre jevnstore biter (ca. 250 g) som du former til boller. Legg bollene med god avstand imellom i en oljet form. Kle formen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 1-2 timer. (Det aller beste resultatet får du imidlertid dersom du setter deigen i kjøleskapet over natten, og lar det hvile på kjøkkenbenken i 30-60 minutter før du skal bake ut pizzaen. Deigen kan stå i kjøleskapet i flere dager.)
OPPVARMING AV BAKESTÅL/BAKESTEN
Jeg har blitt fortalt at proffene steker pizza i vedfyrt steinovn ved ca. 400 grader. For å få en mest mulig autentisk pizza bruker jeg derfor å steke pizzaen på et bakestål på maksimal stekeovnstemperatur (300 grader), og blir hver gang belønnet med deilig pizza med tynn, sprø bunn. Bakestål får du kjøpt i velassorterte kjøkkenutstyrsforretninger og i enkelte nettbutikker. Har du ikke bakestål kan du benytte bakesten eller stekeovnens bakeplater.
Sett bakestålet eller bakestenen på rist midt i (eventuelt litt over midten av) stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme). Når det har vært i ovnen i minst 30 minutter etter at termostaten slo seg av kan du sette i gang å bake ut pizzaene. Finn frem pizzasaus og garnityr slik at du har alt klart før du setter i gang med utbakingen.
Dersom du ikke har bakestål/bakesten kan du benytte stekeovnens bakebrett i stedet. La bakebrettet bli skikkelig varmt før du legger pizzaen oppå og steker den. Du vil trenge lengre steketid siden bakebrettet ikke leder varmen like godt som bakestål eller bakesten.
UTBAKING
Ha deigen på melstrødd bakebord, del den i 2 eller 4 jevnstore biter som du former til boller (dersom du ikke gjorde det før forhevingen). La dem gjerne hvile på bakebordet i noen minutter før du kjevler deigen tynt utover. Proffene pleier å trykke ut deigen med fingrene, se beskrivelsen nedenfor.
Jeg foretrekker å legge deigen på en pizzaspade i tre (husk å gni den inn med et tynt lag med mel før du legger deigen forsiktig oppå). Beveg spaden litt frem og tilbake for å forsikre deg om at pizzabunnen glir på melet slik at den lett kan overføres til bakestålet. Dersom du ikke har pizzaspade kan du benytte bakepapir, se tips under punktet om steking.
UTBAKING MED HENDENE
For å ta vare på luftboblene i deigen slik at du får en luftig pizzabunn, er trikset å bake ut deigen med hendene, og ikke bruke kjevle. Du begynner med å ta deigen på et godt melet bakebord. Marker «gripekanten» og «prikk» deretter bunnen innenfor gripekanten med fingrene. Snu deigen. Deretter skal deigen formes med begge håndflatene. Roter deigen en kvart runde, mens du holder igjen deigen med den ene hånden og bruker den andre til å presse deigen lett utover, i bueform. Gjenta dette til du får ønsket størrelse på pizzaen din. Pass på at det ikke blir noe press på «gripekanten», slik at du presser ut luften i deigen.
Det krever litt trening for å få teknikken til å sitte – og det er helt ok å bruke kjevle hvis du synes det er enklere! Jeg må innrømme at jeg selv vanligvis bruker kjevle…
TOPPING ETTER SMAK OG BEHAG
Fordel pizzasaus og topping på pizzaen etter smak og behag umiddelbart etter at du har bakt den ut. Tips og inspirasjon til pizzasauser og topping finner du samlet her.
Fall ikke for fristelsen og ha på for mye topping, kunsten er her å gjøre det enkelt, lag heller flere pizzaer med ulike toppinger. Less is more!
STEKING
La pizzaen gli fra pizzaspaden og ned på det varme underlaget. Stek pizzaen på maksimal temperatur til den er ferdig. Det tar alt fra 5 minutter og oppover, avhengig av hvor høy temperatur stekeovnen din har, hva du steker pizzaen på og hvor tykk pizzabunnen er. Mitt beste råd er å følge nøye med mot slutten av steketiden. Pizzaen er ferdig når bunnen har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden.
Dersom du ikke har pizzaspade kan du legge pizzaen på et bakepapirkledd bakebrett. Hold bakebrettet tett inntil det varme underlaget og dra i bakepapiret slik at du får lirket pizzaen og bakepapiret over på underlaget. Pass på så du ikke brenner deg! Etter ca. 3 minutter napper du ut bakepapiret og lar pizzaen steke ferdig. Hvis det ikke løsner lett venter du et minutt til, før du prøver på nytt.
Du kan også steke pizza på grillen, se her hvordan du gjør det.
SERVERING
Gi gjerne pizzaen et dryss av friske urter (for eksempel oregano eller basilikum) og/eller litt ruccula, og nyyyt den umiddelbart.
Alle pizzaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.