Det er fredag og pizzadag, etter juniors uttrykkelige ønske. Han elsker pizza og tar gjerne i et tak når deigen skal kjevles ut og toppingen skal fordeles. Det er jo som regel hjemmelaget pizza det går i, men jeg gjorde et unntak en søndag og bestilte pizza levert hjem på døren. Det gikk ikke upåaktet hen. Vi var akkurat kommet hjem fra vinterferie på fjellet, og vi hadde gått en lang skitur etter å ha sjekket ut fra leiligheten, selv om jeg egentlig burde ha kommet meg hjem så raskt som mulig for å komme i gang med klesvask og lage middag, før jeg skulle pløye meg gjennom epostboksen som hadde mer enn 200 uleste meldinger. Jeg var egentlig ganske fornøyd med meg selv og menyvalget, pizzaen var helt ok på smak og vi hadde det så hyggelig der vi satt i sofakroken og koste oss alle tre, med fine røde roser i kinnene etter den fine skituren. Plutselig kom det fra junior: "mamma, burde ikke du som er matblogger lage pizzaen selv, egentlig?"

Her er i alle fall en pizza jeg har laget selv, en av familiens pizzafavoritter - toppet med deilig norsk spekeskinke og rikelig med ruccula, basilikumblader og parmesan oppå. Det er digg!

Ingredienser

PIZZADEIG

450 g pizzamel eller siktet hvetemel
3 dl vann (ca. 20 grader)
15 g gjær eller 1 ts tørrgjær
1 klype sukker
1/2 ts salt (ca.)
1 ss extra virgin olivenolje

PIZZASAUS

400 g hermetiske tomater , hakket
3 fedd hvitløk , finhakket
2 ss ekstra virgin olivenolje
1/2 ts sukker (smak til)
salt (smak til)
pepper (smak til)

GARNITYR

1 mozzarella
6-8 skiver god spekeskinke
1 stor rødløk,
2 ss pinjekjerner
ruccula
god olivenolje eller basilikumolje
parmesan
frisk basilikum

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til pizzadeigen, med unntak av olivenoljen, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør deigen på lav til middels hastighet i ca. 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel/vann dersom deigen er veldig klissete eller virker kompakt. Tilsett olivenoljen og kjør deigen i ytterligere 5 minutter. Du skal nå ha en glatt og smidig deig. La deigen heve under plast/lokk til dobbel størrelse i ca. 1 time, men gjerne lengre. Du kan også lage deigen dagen før og la den kaldheves i kjøleskapet. (Du kan lese mer om kaldheving her.)

Mens deigen hever lager du pizzasausen. Hell de hermetiske tomatene i et dørslag og la dem renne av i ca. 15 minutter uten at du rører i dem. Rør sammen de avrente tomatene, finhakket hvitløk, olivenolje, og smak til med sukker, salt og pepper. Ønsker du en slett saus kan du kjøre den med en stavmikser eller lignende, men selv foretrekker jeg den slik den er. La gjerne sausen stå å trekke i romtemperatur en stund, slik at de gode smakene får satt seg.

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne. Skjær også opp løk og riv mozzarellaen i mindre biter med fingrene, slik at du har alt klart før du setter i gang.

Jeg pleier å benytte bakestål når jeg steker pizza, men du kan benytte bakestein eller stekeovnens bakebrett også. Sett bakestålet/pizzasteinen/bakebrettet midt i stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme). Når det har vært i ovnen i ca. 30 minutter etter at termostaten slo seg av – kan du sette i gang å bake ut pizzaene.

Ha deigen på melstrødd bakebord, del den i to like store deler (eventuelt tre deler dersom du vil lage porsjonspizzaer), og kjevle deigen tynt utover. Jeg foretrekker å legge deigen på en pizzaspade (husk å gni den inn med rikelig med mel før du legger deigen forsiktig oppå). Beveg spaden litt frem og tilbake for å forsikre deg om at pizzabunnen glir på melet slik at den lett kan overføres til bakestålet. Du kan også legge deigen på et bakepapirkledd bakebrett (se nærmere beskrivelse nedenfor).

Bre pizzasausen utover pizzabunnen, fordel løk og mozzarella over, og la deretter pizzaen umiddelbart gli ned på det varme underlaget. (Dersom du benytter bakepapir og stekebrett kan du holde stekebrettet tett inntil bakestålet/stekebrettet og dra i bakepapiret slik at du får lirket pizzaen og bakepapiret over på bakestålet. Pass på så du ikke brenner deg! Etter 2-3 minutter napper du ut bakepapiret og lar pizzaen steke ferdig.)

Stek pizzaen til den er ferdig. Det tar alt fra 4 minutter og oppover, avhengig av hvor høy temperatur stekeovnen din har, hva du steker pizzaen på og hvor tykk pizzabunnen er. Mitt beste råd er å følge med underveis. Pizzaen er ferdig når bunnen har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden.

Fordel spekeskinke, ruccula, pinjekjerner og basilikumblader over pizzaen. Drypp noen dråper av din beste olivenolje eller litt basilikumolje over pizzaen – og fordel noen parmesanflak over det hele. Nytes umiddelbart, gjerne med et glass med deilig rødvin.

TIPS

  • Pizzaen kan også stekes på grillen. Les mer her.
  • Alle pizzaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

BUON APPETITO!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste