Fersk fisk er fastfood! Det tar faktisk kortere tid å steke fisk enn å steke en ferdigpizza. Det er som regel tilbehøret som tar lengst tid, og med ovnsbakte potetbåter, spinatsalat og tomat- og valnøttvinaigrette har du et festmåltid etter omtrent. 45 minutter. Og det er det verdt - et festmåltid enten det er hverdag, helg eller fest. Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PANNESTEKT TORSK

700-800 g torskefilet eller skrei
flaksalt eller grovt salt
sort pepper
nøytral olje
2 fedd hvitløk
1 ss smør
1 kvast timian (hvis du har)

TOMAT- OG VALNØTTVINAIGRETTE

2 ss valnøtter , grovt hakket
2 soltørkede tomater , i små biter
3 cherrytomater , i små terninger
3/4 - 1 dl extra virgin olivenolje
1 ss balsamicoeddik (vellagret type)
salt og pepper

SPINATSALAT

1 rødløk (stor), i båter
2 fedd hvitløk , delt i to på langs
200 g spinat , renset og skylt
12 babyasparges
olivenolje
salt og pepper

STEKTE POTETBÅTER

12 - 16 poteter (små), i båter
olivenolje
flaksalt

SLIK GJØR DU

STEKTE POTETBÅTER

Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skrell potetene (om nødvendig) og del dem opp i jevnstore båter. Fordel potetene på et bakepapirkledd bakebrett eller i en ildfast form, ringle over et par spiseskjeer med olivenolje og krydre med litt salt. Stekes midt i ovnen i ca. 30 minutter, til potetene er møre og gylne.

TOMAT- OG VALNØTTVINAIGRETTE

Bland sammen ingrediensene til vinaigretten. Smak til underveis. Vinaigretten kan serveres kald eller varm, etter smak.

PANNESTEKT TORSK

Del torsken i 4 porsjonsstykker, strø på litt grovt salt/flaksalt og la det trekke i ca. 15 minutter. Skyll av saltet og tørk fisken med kjøkkenpapir, før du krydrer med litt vanlig salt og pepper. Ha litt nøytral olje (jeg bruker en blanding av rapsolje og olivenolje) i stekepannen og stek fisken med skinnsiden ned på middels varme. La den steke til den får en gyllen og fin brunfarge, etter ca. 6 minutter og snu deretter fisken. Skru ned varmen litt og tilsett smør, hvitløksfedd delt i to på langs og timiankvasten – og la fisken steke et par minutter til, til den begynner å «flake» seg. Bruk en spiseskje og drypp litt av stekesjyen over fisken mens den steker. Fisken er ferdigstekt når den så vidt begynner å «flake» seg.

LUN SPINATSALAT

Fres rødløk, asparges og de halve hvitløkfeddene i litt olje i en stekepanne med høye kanter, til løken er blank og myk. Rett før servering tilsettes spinaten. La den surre med til den så vidt faller sammen. Smak til med salt og pepper.

SERVERING

Server torsken sammen med spinatsalaten og de sprøstekte potetene. Drypp tomat- og valnøttvinaigretten over, og nyt retten umiddelbart.

TIPS

  • Dersom dere er mange til bords, kan det være lurt å bake fisken i stekeovnen. Følg anvisningene over, men legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en ildfast form eller på et bakebrett. Stekes midt i ovnen ved 160 grader (over- og undervarme) i ca. 15 minutter, til torsken er ferdigstekt og så vidt «flaker» seg. Ta formen ut av ovnen, legg over aluminiumsfolie og la fisken hvile i ca. 3 minutter før servering.
  • Sjekk ut de øvrige torskeoppskriftene på bloggen her.

VELBEKOMME!

Skriv ut
  1. Laget denne retten i dag, og fikk oss en kulinarisk overraskelse! Det smakte himmelsk, veldig fine smakskombinasjoner. Tusen takk for mange gode matopplevelser!

  2. Laget denne i dag, 1.mai og fryder oss over alle de gode smakene.
    Lettlaget også!
    Du har innmari mange fine oppskrifter som jeg har hatt glede av å lage både til oss hjemme og når venner er på besøk.

    1. Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂

  3. Hei Tove – denne oppskriften er veldig god – men i indigridiensene til torsken står det en kvast timian – den er ikke med i oppskriften. Hva ville du gjøre med den.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste