Helgen står straks for dør og det er på tide å begynne å planlegge hva som skal glede husstandens ganer den kommende helga. Hva med denne, litt feststemte retten, som passer like godt på en lørdagskveld som til søndagsmiddagen, eller på en fredags kveld for den saks skyld? Kjøttet får fint følge av den spennende aspargesbønnesalaten og den nydelige sellerirotmosen, samt balsamcosausen avrunder det hele. Til to trenger du omtrent:
Ingredienser
Svinefilet
400 g | svinefilet |
salt og pepper |
Bakt minirødløk
6 | mini rødløk eller sjalottløk |
sukker | |
olivenolje | |
salt og pepper |
Rødvinsaus
1 | sjalottløk finhakket |
1 ss | smør |
1 ts | tomatpuré |
1,5 dl | oksebuljong eller oksefond |
1 dl | rødvin |
2 ss | balsamicoeddik (ca.) |
1-2 ss | soyasaus |
1 | laurbærblad |
1 kvast | timian , grovt hakket |
hvit nykvernet pepper | |
1 | smør |
Sellerirotmos
1 | sellerirot, , i terninger |
2 | mandelpoteter , i terninger |
1-2 ss | smør |
salt | |
hvit pepper |
Aspargesbønnesalat
aspargesbønner eller haricots verts | |
1 | sjalottløk , i tynne ringer |
5 skiver | salami , i tynne strimler |
smør | |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
Gni svinefileten inn i salt og pepper, og brun den på alle sider i litt smør. Legg fileten i et ildfast fat og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten. Stek ved ca 150 grader til kjernetemperaturen er 68-70 grader. La fileten hvile ca 15 minutter før du skjærer i den (legg litt alufolie løst over).
Rens minirødløken og legg den i aluminiumsfolie sammen med litt sukker, olivenolje, salt og pepper. Bak løken i ovnen ved 150 grader sammen med svinefileten, i 25 minutter eller mer (den kan godt stå i ovnen mens fileten hviler).
Fres sjalottløken i smør, til den blir blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter. Tilsett rødvin, buljong (eventuelt fond) og krydder – og kok opp. Smak til med balsamicoeddik, soyasaus og eventuelt litt vann hvis du synes den blir litt sterk. La sausen koke inn til noe. Rett før servering rører du inn ca 1 ss smør og smaker til med hvit nykvernet pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.
Kok opp selleriroten og mandelpotetene i usaltet vann, til de blir møre og fine. Tilsett smør og mos det hele. Smak til med salt og pepper, og hold mosen varm.
Ha aspargesbønnene i en kjele med kaldt vann og kok opp. La det koke noen minutter og tilsett deretter kaldt vann slik at kokeprosessen stopper opp. La løkringene og salamistrimlene frese i litt smør, til løken er blank og myk. Rett før servering tilsetter du aspargesbønnene og lar de surre med til de er gjennomvarme og passe møre. Krydre med salt og pepper.
Etter at svinefileten har hvilt, deler du den i porsjonsstykker, gjerne slik at den kan stå på tallerkenen (slik som på bildet), eller i skiver. Server sellerirotmos, brekkbønnene og løken ved siden av, og topp det hele med den nydelige balsamicosausen.
Vintips: Vajra Langhe Rosso 2008
Enjoy!
Takk for ei herlig oppskrift. Denne sausen ble fantastisk god.
Hei 🙂 oppskriften ser kjempe god ut. Lurte litt på hva slags rødvin du bruker til sausen?
Jeg bruker som regel det jeg har tilgjengelig av skvetter eller nedfrosne rester (kjempelurt å fryse ned rødvinsrester i isterningposer). Jeg har også ved noen anledninger benyttet matvin som du får kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger.
Hohoho! Sausen min ble stående veldig lenge, og ble etterhvert en av de beste sausene jeg noengang har smakt! Yummy! Tusen takk for gode maten..
Tid er en viktig ingrediens når det skal lages mat. 😉
Kjempegod rett som ble søndagsmiddagen vår. Nydelig saus.
Dette ble søndagsmiddagen i går. Rett og slett nydelig mat. Nok en gang; tusen takk for matoppskriften.
Kjempegodt – sausen var helt konge:-)
Det her var supergodt 🙂
Blitt helt hekta på bloggen din 😉
Tusen takk for flott matblogg.
De oppskrifter jeg hittil har prøv der veldig velsmakende, og det har plutselig blitt morsomt å lage mat! Jeg gleder meg til å prøve flere oppskrifter.
Det er også veldig fint at du nevner sånne elementære tips, som at sausen ikke skal koke etter at smøret er hatt i, o.l.
Hallo Trin . Skal prøve denne retten i kvel , er veldig spent på om vi får den til, har bruktt mange av dine oppskrifter med med godt hell, takk for mange fine oppskrifter.
Hei Trine. Denne retten var helt fantastisk. Puttet også oppi cherrytomater helt på slutten av steketiden i asparesbønnesalaten og d ble kjempegodt. Gøy med alle de gode smakene :-). laget også bringebæryoghurtisen og serverte den sammen med Brownies og litt bær. ( knall godt). Tusen takk for fantastiske gode matoppskrifter 🙂 . 16 veldig fornøyde gjester. Takk,takk
En helt fantastisk god saus!! Beste vi har smakt på det vi kan huske -både her hjemme og ‘ute’
Så gøy å høre at det smakte så godt – og takk for påminnelsen, skal lage denne retten igjen ganske snart. 🙂
Nydelig saus!!!
Denne retten så veldig god ut. Hvor mye av dette er greit å gjøre litt på forhånd så slipper man å stresse før gjestene kommer?
Gleder meg til å prøve etterpå. Takk for en fin oppskrift:)